O στιγμιαίος καφές, ιδιαίτερα ο κρύος – frappé, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης από κάποιους καταναλωτές σε σχέση με το πώς επιδρά στη γαστρεντερική λειτουργία και ιδιαιτέρως αν είναι βαρύς για το στομάχι.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπου διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ – εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, στην πίεση και στο στρες.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές – και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.
Στο σημείο αυτό θα ήταν ωστόσο αναγκαίο να σημειωθεί μια σημαντική παράμετρος κι αυτή είναι ο τρόπος παρασκευής του καφέ.
Όπως άλλωστε ισχύει και για τα περισσότερα φαγητά και ροφήματα, ο λανθασμένος τρόπος παρασκευής τους ή η υπερβολή στη χρήση των υλικών, μπορεί να επηρεάσει την υφή, τη γεύση αλλά και την αίσθηση του οργανισμού σε αυτό. Έτσι λοιπόν και για το frappe είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι απλοί και βασικοί κανόνες παρασκευής τους.
Ας τους δούμε :
1.Παίρνουμε ένα ποτήρι για frappe 350 ml.
2.Προσθέτουμε ζάχαρη (όσο λιγότερη, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες).
3.Προσθέτουμε 5 γραμμάρια στιγμιαίου καφέ.
4.Προσθέτουμε 30 ml νερού (σε θερμοκρασία δωματίου)
5.Χτυπάμε με το μίξερ για χρόνο όχι περισσότερο των 10 δευτερολέπτων
6.Προσθέτουμε πάγο, γάλα (αν θέλουμε) και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr