Πώς να αξιοποιήσεις την αποτυχία προς όφελός σου.
Μήπως ξεκίνησες και εσύ μία δίαιτα πριν από μερικές εβδομάδες, γεμάτος ελπίδες για μία αλλαγή στο βάρος και την εμφάνιση, αλλά τελικά η προσπάθεια τέλειωσε χωρίς τα αποτελέσματα που περίμενες; Ίσως νιώθεις ότι απέτυχες!
Λάθος! Δεν απέτυχες. Η δίαιτα είναι εκείνη που σε απογοήτευσε.
Οι περισσότερες από τις δίαιτες που προτείνονται αυτήν την περίοδο του χρόνου είναι υπερβολικές. Πολύ περιοριστικές, πολύ χαμηλές σε θερμίδες, πολύ «άχαρες», πολύ ακριβές ορισμένες φορές και γενικότερα πολύ ασύμβατες με την καθημερινότητα.
Πράγματι, στην αρχή νιώθεις όμορφα. Είναι η πρώτη περίοδος, που νιώθεις ενθουσιασμό με την δίαιτα, την προσπάθεια σου και τα πρώτα αποτελέσματα που βλέπεις και νιώθεις. Στην συνέχεια έρχεται και μία αλλαγή στην ζυγαριά. Εάν η δίαιτα που χρησιμοποίησες στόχευε και αυτή – όπως οι περισσότερες – στον αποκλεισμό των υδατανθράκων ή τον έντονο περιορισμό τους, σου προσέφερε και μία απότομη μείωση των επιπέδων υγρών του οργανισμού, η οποία στην ζυγαριά σου μεταφράστηκε ως μείωση κατά 1-2 κιλά.
Δώσε όμως τώρα λίγη προσοχή για να μάθεις την αλήθεια. Οι περισσότερες δίαιτες δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σκέψου λογικά. Μπορεί κάποιος να μην ξαναφάει μακαρονάδα ή γλυκό, να τρώει πολύ ελαφρά κάθε βράδυ ή να μην μπορεί να βγει για ένα δείπνο με την παρέα του; Τέτοιες πρακτικές είναι ικανές να συμβούν για μερικές εβδομάδες, εκτός εξαιρέσεων. Σύντομα φτάνει η στιγμή που όλα μοιάζουν να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Με κάποια αφορμή, ξαναδοκιμάζεις ό,τι δεν έχεις καταναλώσει για καιρό και ξαφνικά νιώθεις αδύναμος να το σταματήσεις. Έχεις κουραστεί να αξιολογείς την κάθε σου μπουκιά. Φυσικά και πρέπει να αξιολογείς την διατροφή σου, όπως και τα έσοδα – έξοδά σου. Δεν μπορείς όμως να μετράς ακόμα και ένα μολύβι ή μία τσίχλα που πρέπει να αγοράσεις! Θέλεις να νιώσεις πιο ελεύθερος.
Οι δίαιτες αυτές σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτό το πρώτο αποτέλεσμα στη ζυγαριά και να σε κάνουν να θεωρήσεις ότι έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Εστιάζουν στα σημεία προσοχής σου και εκείνα που ενοχοποιείς περισσότερο. «Φταίει το ψωμί», «ευθύνονται τα μακαρόνια και η γλουτένη», «νιώθεις φούσκωμα και ορίστε πώς θα το αποφύγεις»…
Φυσικά και νιώθεις φούσκωμα θα σου απαντήσω! Αν τρως άτακτα, έχεις μία έντονη καθημερινότητα και διατηρείς αυξημένο βάρος είναι πολύ πιθανό τις απογευματινές ώρες να νιώθεις φούσκωμα. Αν σιτιστείς πιο ελαφρά και τακτοποιήσεις λίγο τα γεύματα σου, σε λίγες μέρες θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Δεν χρειάζεσαι κάποια «μαγική» συνταγή.
Θυμήσου ανθρώπους που γνωρίζεις και έχουν κάνει αυτήν την προσπάθεια με επιτυχία. Τι σου έχουν πει; Ότι κατάφεραν να παραμείνουν πολύ περιορισμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα; Ή μήπως έκαναν μία πιο λογική προσπάθεια και μπόρεσαν, με την σωστή καθοδήγηση, να έχουν μία πιο σωστή διατροφή, χωρίς ισχυρούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, συμμετέχοντας στην παρέα και επιτυγχάνοντας σταδιακά την απώλεια βάρους;
Ας κοιτάξουμε την επόμενη μέρα λοιπόν αισιόδοξα και να δούμε τι μπορείς να κάνεις.
Κατανόησε ότι το πρόβλημα δεν είσαι εσύ αλλά η τακτική που ακολούθησες
Φτιάξε τα τείχη σου! Μην αφήνεις εκτεθειμένο τον εαυτό σου. Προστάτευσε τον και πίστεψε σε αυτόν. Μόνο τότε μπορεί σαν τα καταφέρεις.
Σημείωσε τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε
Ήταν οι μικρές ποσότητες; Ήταν τα τρόφιμα που αποκλείστηκαν και σου έλειψαν; Ήταν οι δύσκολες μαγειρικές παρασκευές; Μήπως ένιωσες αποκλεισμένος από την παρέα σου; Θυμήσου ότι δεν σε έκαναν να αποτύχεις. Απλά κατέστησαν την δίαιτα ασύμβατη με την ζωή σου!
Σημείωσε ποια σημεία της δίαιτας ήταν ευχάριστα για εσένα
Μήπως βρήκες μία πολύ γευστική και γρήγορη συνταγή που σε βόλεψε; Μήπως συνήθισες να τρως ολικής άλεσης προϊόντα ή περισσότερα φρούτα; Μήπως βρήκες τρόπο να αποφύγεις το νυχτερινό τσιμπολόγημα; Ακόμα και αν η δίαιτα δεν σου ταίριαξε, αυτές είναι τακτικές που σου άρεσαν και σε εξυπηρέτησαν. Κράτησέ τες για να τις ταιριάξεις στην επόμενη, πιο σωστή, προσπάθειά σου.
Χρησιμοποίησε ό,τι έμαθες
Κάθε εμπειρία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ίσως έμαθες να ακούς τις επιθυμίες σου ή να συνήθισες την καταγραφή των διατροφικών σου επιλογών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεις τις υπερβολές. Πάρε μαζί σου ό,τι έμαθες και προχώρα στην επόμενη φάση, πιο σοφός και με καλύτερη γνώση του εαυτού σου. Αν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην επόμενη προσπάθειά σου, πάρε δύο βαθιές εισπνοές φτιάξε ένα σχέδιο βιώσιμο–αν δεν μπορείς ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού–και κάνε μικρά βήματα θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους. Άλλωστε είσαι έμπειρος πια και μπορείς να το πετύχεις πιο εύκολα!
Πηγή : Throve Global Greece