Η δημιουργία μιας ερωτικής σχέσης είναι βέβαιο ότι είναι ευκολότερη από τη διατήρησή της. Φυσικά, με τον όρο διατήρηση δεν εννοώ το γεγονός ότι δύο άνθρωποι μπορεί να είναι τυπικά μαζί, αλλά συναισθηματικά να έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και χρόνια και να συμβιώνουν από συνήθεια, για τα παιδιά, για τον κόσμο, για τα χρήματα ή για ένα σωρό λάθος λόγους. Αυτού του είδους η διατήρηση της σχέσης είναι τόσο εύκολη που την «επιτυγχάνουν» εκατομμύρια ζευγάρια καθημερινά…
Εννοώ ότι η μακροχρόνια διατήρηση μιας σχέσης με αγάπη, επικοινωνία, εμπιστοσύνη, αλληλοϋποστήριξη, ερωτική επιθυμία και χαρά, είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί όχι μόνο σοβαρή δέσμευση, αλλά και καθημερινή προσπάθεια.
Η καθημερινή προσπάθεια γίνεται ευκολότερη, με την απόκτηση ορισμένων βασικών γνώσεων για τις σχέσεις, καθώς και συγκεκριμένων τεχνικών επιτυχίας. Για τους λόγους αυτούς όλο και περισσότερα ζευγάρια συμβουλεύονται ειδικούς, διαβάζουν βιβλία και συμμετέχουν σε σεμινάρια βελτίωσης σχέσεων, πριν εμφανιστούν τα προβλήματα, οι παρεξηγήσεις κ.λ.π.
Έτσι, μπορούν να προλάβουν τη δημιουργία τους ή να τα αντιληφθούν στην αρχή, ώστε να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα. Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την προκαταβολική συμβουλευτική ζεύγους υπερβολική, θυμηθείτε ότι σε μια σχέση το κάθε μέλος εφαρμόζει αυτά που έμαθε, παρατηρώντας και ακούγοντας τους γονείς, συγγενείς και το στενό περιβάλλον του γενικότερα.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλοι αυτοί υπήρξαν ιδανικά πρότυπα ή γνώριζαν τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης στα προβλήματα. Οπότε είναι μάλλον ασφαλέστερο για ένα ζευγάρι να προβληματιστεί για την ορθότητα όσων έμαθαν από τους γύρω και να αναζητήσουν επαγγελματικές συμβουλές για την επιτυχία της κοινής τους ζωής.
Παραθέτω μερικούς απλούς τρόπους συμπεριφοράς, των οποίων η εφαρμογή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής μακροχρόνιας σχέσης.
Η πρώτη συμβουλή είναι όσο μπορείτε να φέρεστε με τρόπο που δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα σας, με τη θετική έννοια φυσικά. Κάθε ζευγάρι με τον καιρό αναπτύσσει μια συγκεκριμένη δυναμική συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης, η οποία γίνεται υπερβολικά προβλέψιμη και ακόμα και αν δεν είναι αρνητική, καταλήγει βαρετή. Έτσι, είναι σημαντικό από καιρό σε καιρό να συμπεριφέρεστε με έναν τρόπο απροσδόκητο.
Η δεύτερη συμβουλή αφορά τη διατήρηση και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας και ειδικότερα τον τρόπο που μιλάτε και καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Έτσι, ο πρώτος κανόνας επικοινωνίας είναι να μιλά ο καθένας με τη σειρά του, ώστε ο άλλος να μπορεί να ακούει. Η χαμένη «τέχνη της ακρόασης» αποτελεί τη βάση της επίλυσης των όποιων προβλημάτων. Μάθετε να μην διακόπτετε!
Ο τρίτος τρόπος συμπεριφοράς είναι να υποστηρίζετε πάντα τον/την σύντροφό σας απέναντι στους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να συμφωνείτε με όσα εκείνος/η λέει ή κάνει, αλλά είναι απαραίτητο να νιώθει ότι είστε μέρος του/της.
Όταν παίρνετε κοινές αποφάσεις, προσπαθήστε πάντα να βρίσκετε τη μέση λύση, η οποία θα ικανοποιεί και τους δύο σας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ακόμα και αν δεν είναι ιδανική για κανέναν. Έτσι και οι δύο θα νιώθετε εξίσου σημαντικοί στη σχέση. Οι επιτυχημένες σχέσεις θέλουν συμβιβασμούς.
Αγγίζετε τον/τη σύντροφό σας. Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στα φιλιά και στις αγκαλιές. Αναφέρομαι στο κράτημα του χεριού, στο περπάτημα, στο άγγιγμα υποστήριξης σε μια δύσκολη στιγμή, στο τρυφερό χάδι όταν βλέπετε μαζί τηλεόραση.
Κάντε δώρα ο ένας στον άλλο. Μην περιμένετε τη γιορτή, τα γενέθλια, την επέτειο κ.λ.π. Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε υπερβολικά χρήματα. Πολλές φορές τα καλύτερα δώρα είναι τα απρόσμενα. Δημιουργήστε τη συνήθεια να ανταλλάσετε μικρά δώρα, που δείχνουν ότι σκέφτεστε και νοιάζεστε για τον/τη σύντροφό σας.
Η καθημερινή φροντίδα της σχέσης με συμπεριφορές όπως οι παραπάνω, μπορεί να τη διατηρήσει λειτουργική και εσάς υγιείς και ευτυχισμένους για πολλά χρόνια.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος
Πηγή : enallaktikidrasi.com