Κάθε πρόσωπο και μια ιστορία. Κάθε εικόνα και ένας μεγάλος αγώνας. Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την επίσκεψή τους στην έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, η έκθεση θα συνεχιστεί και μέσα στο 2020, συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που «ψηλαφεί» τις ματωμένες πτυχές της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το μεγαλείο της ψυχής όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια.
Η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, που ήταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και έζησαν όλη τη διάσταση της φρίκης του πολέμου. Απλοί άνθρωποι που αντιστάθηκαν απέναντι στο τέρας του χιτλεροφασισμού, οδηγήθηκαν στα κρεματόρια, έζησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πολέμησαν την κατοχή μέχρι την τελευταία τους πνοή.
Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε σύσσωμος ο ελληνισμός, αλλά και τις αθέατες πλευρές της φοβερότερης πολεμικής αναμέτρησης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα -όπως έχει χαρακτηριστεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος- φωτίζει η έκθεση αποτυπώνοντας πρόσωπα και εικόνες.
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αποτίει φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους που αγωνίστηκαν κατά του Ναζισμού.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα [Διευθύντρια BPR Cultural Management] ενώ τα κείμενα υπογράφουν οι Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.
H έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα», στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και του British High Commission στη Λευκωσία