Οι επιπτώσεις της ηλικίας στη σεξουαλική ζωή


Η αύξηση της ηλικίας επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα και στη libido. Αν και δεν είναι όλες οι αλλαγές κακές, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι μισοί περίπου άνδρες στην ηλικία των 40 και των 50 αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Οι άνδρες βέβαια σπάνια μιλούν για αυτά , οπότε είναι επόμενο να έχουν την εντύπωση ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι συχνά και ότι αποκλείεται να απασχολούν, για παράδειγμα, τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Ποια είναι όμως τα πιο συχνά σημάδια της ηλικίας στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα;

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι αυτή που επηρέαζα τη στυτική του λειτουργία. Ο άνδρας μπορεί να μην επιτυγχάνει τη στύση όσο γρήγορα το κατάφερνε στο παρελθόν, μπορεί να χρειάζεται περισσότερα προκαταρτικά για να διεγερθεί, ή ακόμα και να χάσει τη στύση του πριν κορυφώσει. Εάν ο άνδρας εμφανίζει συχνά αδυναμία στην επίτευξη στύσης ικανής για συνουσία, τότε έχει στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ). Η ΣΔ είναι πιο συχνή στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και συχνά οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος στο πέος. Επίσης μπορεί να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Διάφορα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά και η υπέρταση αυξάνουν επίσης την πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ. Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη στυτική λειτουργία τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα οι άνδρες μετά τα 40 αντιλαμβάνονται ότι οι οργασμοί τους είναι πιο αδύναμοι και μπορεί η ποσότητα του σπέρματος που εξέρχεται κατά την εκσπερμάτιση να είναι μικρότερη. Πιθανόν, οι αλλαγές αυτές να οφείλονται στη φυσιολογική επίδραση της γήρανσης στο σώμα. Η αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη εκσπερμάτιση.

Μια πολύ εμφανής αλλαγή είναι η απώλεια του ενδιαφέροντος για το σεξ. Ενώ π0αλιοτερα το σεξ ήταν συνέχεια στο μυαλό τους, η απώλεια αυτή τώρα είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Ίσως τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης να εξηγούν το μειωμένο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική πράξη, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι ο μόνος λόγος. Με την αύξηση της ηλικίας διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως είναι η απόκτηση χρήματος, η τεκνοποίηση και η ανατροφή ή το κυνήγι της καριέρας μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του ενδιαφέροντος για το σεξ. Το ίδιο μπορεί να κάνουν η κατάθλιψη, η χρήση αλκοόλ και οι σοβαρές ασθένειες

Προκειμένω το άτομο να μπορέσει να ελέγξει καλύτερα και να διαχειριστεί την επίδραση της ηλικίας στη σεξουαλική του ζωή, οι ειδικοί προτείνουν:

• Χαλάρωση. Όσο πιο στρεσαρισμένος είναι κανείς τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σκεφτεί το σεξ. Οι ορμόνες του στρες μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν τη συστολή των αγγείων η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ΣΔ.
• Κίνηση. Οι δραστήριοι άνδρες έχουν λιγότερα σεξουαλικά προβλήματα. Η άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου του πέους. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του στρες, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή
• Ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Μπορούν να τις κάνουν και οι άνδρες με σκοπό να δυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τη σύσφιξη των μυών αυτών σαν να θέλει κανείς να διακόψει την ούρηση για 5 περίπου δευτερόλεπτα και τη χαλάρωση τους. Πρέπει να εκτελούνται τουλάχιστον δυο με τρία σετ των 10 καθημερινά
• Να μπει η καλή υγεία ως βασικός στόχος. Μεγαλώνοντας μπορεί ο άνδρας να εμφανίσει διαταραχές στον ύπνο του, καθώς και να πάρει βάρος. Αμφότερες οι καταστάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία και την ικανότητα για την σεξουαλική πράξη. Αντίθετα, η καλή διατροφή και ο καλός ύπνος μπορεί να προστατέψουν τη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Παράλληλα, σημαντικός είναι ο περιορισμός του αλκοόλ που καταναλώνεται, καθώς πάνω από 1-2 ποτά την ημέρα προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας κι επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών. Πολύ βασική είναι και η διακοπή του καπνίσματος καθώς το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων επιδεινώνοντας τα προβλήματα στη στυτική λειτουργία.
• Την επίσκεψη στον ειδικό. Εάν ο άνδρας αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα καλό είναι να το συζητήσεις με ένα ουρολόγο, έναν ανδρολόγο η έναν ειδικό στη σεξουαλική υγεία. Ο ιατρός μπορεί να αποκλείσει οργανικές καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για τη ΣΔ όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης ή η υπερπλασία του προστάτη, καθώς και να ελέγξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Εάν τα επίπεδά της βρεθούν χαμηλά, μπορεί να χορηγήσει θεραπεία υποκατάστασης με τη μορφή τζελ, επιθεμάτων ή ενέσεων
• Την προτεραιότητα στη σύντροφο. Είναι σημαντικό ο άνδρας να μπορεί να λειτουργεί σεξουαλικά με τη σύντροφό του ακόμα και εάν δεν μπορεί να προχωρήσει στη συνουσία. Το αγκάλιασμα και η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να ενισχύσουν την επιθυμία και να βοηθήσουν τη σύνδεση των δύο συντρόφων. Παράλληλα η έξοδος σε ρομαντικά ραντεβού, οι κοινές δραστηριότητες και το μοίρασμα καθημερινών στιγμών και πραγμάτων, βοηθούν στο μπει η σχέση σε θέση προτεραιότητας και όχι να στριμωχτεί στο τέλος της λίστας των υποχρεώσεων. Η ποιοτική σχέση με τη σύντροφο διατηρεί τη σχέση υγιή και μειώνει το στρες που προκύπτει από τα σεξουαλικά προβλήματα.

Πηγή : webmd