Η Ινδία στο επίκεντρο των αναπτυξιακών συνεταιρισμών


Σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση να απειλείται λόγω της πανδημίας και ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για προγράμματα αναπτυξιακών συνεταιρισμών. Στην Ινδία αυτό ξεκίνησε με υποτροφίες, προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Η προσέγγιση της Ινδίας στην σύναψη αναπτυξιακών συνεταιρισμών, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, το σεβασμό για τις εταιρικές σχέσεις, στη στήριξη της διαφορετικότητας, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα. 

Σημειώνεται ότι η Ινδία, απευθύνεται σε ισότιμη βάση σε όλους τους εταίρους της, πάντα  με βάση τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες. Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Ουγκάντα τον Ιούλιο του 2018  ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra  Modi τόνισε: «Η αναπτυξιακή μας συνεργασία θα καθοδηγείται από τις προτεραιότητές σας. Θα είναι με όρους που θα είναι ευνοϊκοί για εσάς, που θα απελευθερώσουν τις δυνατότητές σας και δεν θα περιορίσουν το μέλλον σας. Θα οικοδομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές δυνατότητες και θα δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές ευκαιρίες».

Το ινδικό μοντέλο είναι οργανωμένο ώστε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των χωρών εταίρων και να παρέχει τεχνικά και οικονομικά εφικτές λύσεις. Τα κύρια μέσα της αναπτυξιακής εταιρικής σχέσης της Ινδίας περιλαμβάνουν πιστώσεις, επιχορηγήσεις, μικρά αναπτυξιακά έργα, παροχή τεχνικών συμβουλών, ανακούφιση από καταστροφές και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ινδικής Τεχνικής και Οικονομικής Συνεργασίας (ITEC) το 1964. Η Ινδία συνεισφέρει επίσης σε πολυμερή κεφάλαια για παρόμοια επιτεύγματα όπως το ταμείο IBSA ή το Ταμείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ινδίας-ΟΗΕ. 

Καθώς η οικονομία της Ινδίας αναπτύσσεται, η χώρα στο πλαίσιο της Ινδικής Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας, αναπτύσσει παράλληλα και τις υποδομές τις, ενθαρρύνοντας τον ιδιωτικό της τομέα να μεταβεί εκτός συνόρων, στην Αφρική και αλλού, μέσω υποστηρικτικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, αλλά και επενδύσεων, που πάντα υλοποιούνται με βάση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

*Ο Gurjit Singh είναι αποσυρθείς διπλωμάτης και υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ινδίας στη Γερμανία, στην Ινδονησία, στην Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην Αιθιοπία και στην Αφρικανική Ένωση.