Η σωστή διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο του χρόνου όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις λοιμώξεις, τις ιώσεις και τις μολύνσεις.

Ο δικός μας σκοπός πρέπει να είναι πάνω από όλα η πρόληψη η προφύλαξη και η προετοιμασία του οργανισμού μας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει να έχει την δύναμη να μην ασθενήσει, αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό, να έχει την δύναμη να παλέψει με τις μικρότερες συνέπειες και την μικρότερη ταλαιπωρία για τον οργανισμό.

Δυστυχώς ως συνήθως ο άνθρωπος αφήνει την υγεία του στην τύχη, με την πρόληψη και την προφύλαξη να κάνει την εμφάνιση της μόνο, όταν νοσήσει, όταν η ασθένεια μας χτυπήσει την πόρτα. Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης – πατέρας της Ιατρικής 460-360 π.Χ.

Η υγεία δυστυχώς δεν εκτιμάται, μέχρι τη στιγμή που έρχεται η αρρώστια.

Η φύση διαθέτει την απόλυτη δύναμη κατά των μολύνσεων των ιών και πολλών παθήσεων και λοιμώξεων και προσφέρει ισχυρή αντιμετώπιση-τόνωση του οργανισμού μέσω των τροφών (φρούτων λαχανικών κλπ) του ανοσοποιητικού συστήματος και του συνόλου του οργανισμού, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Με τον όρο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε όλες εκείνες τις άμυνες που διαθέτη ο οργανισμός μας απέναντι σε «εισβολείς».

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων, λοιμώξεων αλλά και για την καλή ζωή, την ευεξία του οργανισμού, την μακροζωία.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα πάσχει αρχίζουν να εμφανίζονται νοσήματα, από ένα απλό κρυολόγημα, έως αυτοάνοσα, αλλεργίες, αναπνευστικά, καρκινώματα, λοιμώξεις γαστρεντερικού, ατονία, κόπωση κλπ.

Πριν φτάσουμε όμως στη θεραπεία αυτών που πολλές φορές μπορεί να είναι και δύσκολη έως αναποτελεσματική, καλό θα ήταν να προλάβουμε και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας– ανοσοποιητικό με τρόπο τέτοιο ώστε ο στρατός του σώματος μας να είναι ισχυρός απέναντι στις παθήσεις, απέναντι στην νόσηση.

Σωστή διατροφή, άσκηση, λιγότερο άγχος, επαφή με την φύση, αισιοδοξία, γέλιο, μακριά από τοξίνες και χημικά (τσιγάρο, αλκοόλ, καυσαέριο κλπ) και με οδηγό των προγόνων μας το παλιό ρητό «μέτρον άριστο» τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία μας.

Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικούς από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες και τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό μας:

  • Φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C, βιταμίνη E, β- σελήνιο, βιταμίνη D, κλπ.
  • Πίνε καθημερινά ένα ποτήρι φυσικό χυμό (πχ  πορτοκάλι, ροδί κλπ) ή πολύχυμό (πχ 1 πορτοκάλι-2 μανταρίνια-1/2ακτινίδιο-1/2 λεμόνι, ρόδι(μαζί)
  • Χρησιμοποίησε λαχανικά σε σαλάτες και στα φαγητά (χόρτα, μπρόκολο κουνουπίδι, παντζάρια κλπ)
  • Κατανάλωσε σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς (μήλο, ακτινίδια, μπανάνα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, καρύδια, ανάλατα αμύγδαλα, ρόδι, ηλιόσπορους κλπ)
  • Βάλε πιο συστηματικά στην διατροφή το γιαούρτι (με πέτσα παραδοσιακό αγελάδος καλύτερα και προϊόντα προβιοτικά (κιφίρ-αριάνη κλπ). Πολλές φορές μαζί με μέλι, φρούτα ξηρούς καρπούς, δημητριακά.
  • Κατανάλωσε ψάρι. Αυτή η κατηγορία δίνει πρωτεΐνη, ποσότητες ψευδαργύρου και ω3 λιπαρών οξέων που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Χρησιμοποίησε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο και κρεμμύδι και προτίμησε ελαιόλαδο.
  • Χρησιμοποίησε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του οργανισμού ενώ το μέλι έχει αντισηπτικά και αντιμικροβιακά στοιχεία
  • Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα υγρών. Κατανάλωσε ροφήματα από βότανα πράσινο τσάι, Λουΐζα, μέντα, φασκόμηλο κλπ και πρόσθεσε λεμόνι που καλό θα είναι η χρήση του το χειμώνα να είναι καθημερινή.
  • Απόφυγε ή περιόρισε τα αναψυκτικά, την ζάχαρη και κυρίως την άσπρη, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, λουκάνικα, καπνιστά κλπ), τα υψηλού λίπους τρόφιμα (λουκάνικα, αρνί κλπ), τα τσιπς, γαριδάκια κλπ.

Η εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, βότανα, με προσοχή και μέτρο διατροφή, μας δίνει υγεία δεν μας στερεί την ομορφιά της ζωής αλλά το σημαντικότερο δεν μας στερεί την ίδια την ζωή.

Πηγή : Thrive Global Greece