Ινδία: Ασφαλές Νερό για ένα Καλύτερο Μέλλον


Ινδία: Ασφαλές Νερό για ένα Καλύτερο Μέλλον

72 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, μόνο 3,23 σπίτια ανά 19 αγροτικά νοικοκυριά

της χώρας είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό που παρέχεται από τη βρύση. Με την έναρξη της αποστολής Jal Jeevan τον Αύγουστο του 2019, περισσότερα από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στην παροχή νερού βρύσης στα σπίτια τους σε μόλις 25 μήνες. Σήμερα, το νερό φτάνει σε κάθε νοικοκυριό σε περίπου 125,000 χωριά σε 80 συνοικίες της χώρας. Με άλλα λόγια, η σημερινή Ινδία έχει επιτελέσει πιο μεγάλο έργο μέσα σε μόλις δύο χρόνια σε σχέση μ’ αυτό των προηγούμενων επτά δεκαετιών. Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα της προσέγγισης της Νέας Ινδίας που στόχο έχει να φτάσει στο τελευταίο χιλιόμετρο της κάθε κοινότητας με ένα χρονικά καθορισμένο τρόπο.

Τώρα το ινδικό έθνος κάνει ένα ακόμη βήμα προς μια ασφαλή χώρα μέσω της εφαρμογής αποστολής Jal Jeevan και του συστήματος Jal Jeevan Kosh.  Η πόλη Banda της πολιτείας Uttar Pradesh είναι μεταξύ των περιοχών που κάποτε επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του πόσιμου νερού. Όταν το νερό της βρύσης είχε φτάσει στο απλό χωριό Umri κάτω από την αποστολή Jal Jeevan, η ευτυχία του λαού ήταν απερίγραπτη. Οι ζωές των ανθρώπων είχαν αλλάξει δραματικά όταν άρχισαν να έχουν πρόσβαση στο νερό της βρύσης στα σπίτια τους.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρωθυπουργό Narendra Modi, ο Πρόεδρος της Pani Samiti (Επιτροπή Υδάτων) στο Umri, Girjakant Tiwari δήλωσε: «Οι γυναίκες που κάποτε ταξίδευαν για να πάρουν νερό από μια χειροκίνητη αντλία είναι τώρα σε θέση να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα. Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό φαντάζει απίθανο σενάριο πλέον λόγω του καθαρού νερού

Παρόμοιες είναι και οι εμπειρίες του χωριού Pipli στο Gujarat και Vellari στο Tamil Nadu. Το Gujarat καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό στις αρχές του 21ου αιώνα. Περισσότερες από 20.000 ζωές χάθηκαν. Την ίδια στιγμή, το Gujarat πάλευε επίσης με μια οξεία κρίση νερού. Κάθε χρόνο η στάθμη των υπόγειων υδάτων θα μειωνόταν κατά 1,5 μέτρο. Η ξηρασία, το μολυσμένο νερό και οι επακόλουθες ασθένειες ήταν συχνές. Ο Narenda Modi, o τότε πρωθυπουργός του Gujarat, έκανε μια νέα αρχή εγκαινιάζοντας το σχέδιο Sujalam Sufalam. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο δίκτυο διώρυγας στον κόσμο που συνδέει 21 ποτάμια. Συγκροτήθηκαν επιτροπές υδάτων και η διαχείρισή τους ανατέθηκε στα χέρια των γυναικών. Προς τιμήν ενός τεράστιου δικτύου φραγμάτων ελέγχου και έργων μικρο-άρδευσης, ο ετήσιος ρυθμός γεωργικής ανάπτυξης του Gujarat έχει φτάσει το 10%. Αυτή η άνευ προηγουμένου αρχή στο Gujarat  ήταν και η ανάγκη ολόκληρης της χώρας. Η αρχή έγινε όταν ο Narendra Modi ανέλαβε τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός το 2014.

Για να διασφαλιστεί το νερό της χώρας, αναλήφθηκαν νέες πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών ήταν ο σχηματισμός του Υπουργείου Jal Shakti για την ενσωμάτωση αρκετών έργων με επίκεντρο το νερό, όπως η αποστολή Atal Bhujal, το Namami Gange κ.λπ. Μια άλλη σημαντική αρχή έγινε όταν ο πρωθυπουργός Narendra Modi κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος, από τις επάλξεις του Κόκκινου Οχυρού στις 15 Αυγούστου 2019, ανακοίνωσε την έναρξη της αποστολής Jal Jeevan για την παροχή νερού βρύσης σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό στη χώρα μέχρι το 2024.

Στο πλαίσιο της αποστολής Jal Jeevan, οι πόροι κινητοποιούνται με τη χρήση θαλασσινού νερού για να καταστεί πόσιμο, το μολυσμένο νερό καθαρίζεται, με έμφαση να δίνεται στις καλλιέργειες να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό. Επίσης, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι εκπαιδεύονται για τη σημασία του νερού. Ενημερώνονται για τα μέτρα εξοικονόμησης νερού της βροχής και της σωστής χρήσης του. Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τις αγρότισσες να διατηρήσουν τις επιτροπές νερού που δημιουργήθηκαν σε κάθε χωριό για να επικεντρωθούν στην αποθήκευση και τη σωστή χρήση των όμβριων υδάτων.

Στις 2 Οκτωβρίου, αλληλοεπιδρώντας με τις επιτροπές υδάτων και τα χωριά panchayats με την ευκαιρία της επετείου της γέννησης του πατέρα του έθνους Mahatma Gandhi και Lal Bahadur Shastri, ο πρωθυπουργός Modi έκανε μια νέα αρχή κάτω από την αποστολή Jal Jeevan με την έναρξη της εφαρμογής αποστολής Jal Jeevan και του Jal Jeevan Kosh (Εθνικό Jal Kosh) Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά: «Ο Gandhiji συνήθιζε να λέει ότι η πραγματική έννοια του “Gram Swaraj” είναι ότι πρέπει να είναι άφθονο με αυτοπεποίθηση. Ως εκ τούτου, ήταν η συνεχής προσπάθειά μου ότι αυτή η φιλοσοφία του Gram Swaraj πρέπει να γίνει πραγματικότητα