Ινδία και κορωνοϊός: Πώς εμβολιάζεις ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους;


Από τον Soutik Biswas, ανταποκριτή του BBC στην Ινδία

Για την παραγωγή εμβολίων, η Ινδία είναι μια υπερδύναμη. Διαχειρίζεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ανοσοποίησης, παράγει το 60% των εμβολίων του πλανήτη και φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου και του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, το σημαντικότερο  του είδους του στον κόσμο.

Είναι δεδομένο πως όταν έχεις να εμβολιάσεις ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με το εμβόλιο κατά του Covid-19, δεν υπάρχει δυνατότητα κωλυσιεργίας. Η Ινδία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για αντιμετώπιση της νόσου και εκτιμά ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα αποκτήσουν ανοσοποίηση έως τον Ιούλιο του 2021. 

Αυτή η αυτοπεποίθηση πηγάζει από ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ανοσοποίησης, αφού η χώρα εμβολιάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ινδίας που μετρά πέραν των 42 ετών δραστηριοποίησης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προγράμματα στον κόσμο, αφού κάθε χρόνο, απευθύνεται σε 55 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νεογέννητα και εγκύους, που εμβολιάζονται δωρεάν με περίπου 390 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο. Η χώρα, διαθέτει επίσης ένα καλοσχεδιασμένο ψηφιακό σύστημα αποθήκευσης και παρακολούθησης των εμβολίων που παράγει. 

Ωστόσο, ο εμβολιασμός ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου εκατοντάδων εκατομμυρίων ανηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί ξανά, αδιαμφησβήτητα θα είναι μια πρωτοφανής πρόκληση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέντε από τις 30 υποψήφιες εταιρείες για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου του Oxford-AstraZeneca που δοκιμάζεται στο Serum και σε ένα άλλο κέντρο που αναπτύσσεται από τη Bharat BioTech. Η παραγωγή του εμβολίου στην Ινδία είναι ύψιστης προτεραιότητας, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους της χώρας. 

Η Δρ. Gagandeep Kang, μικροβιολόγος και η πρώτη γυναίκα από την Ινδία που κατάφερε να γίνει μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών του Λονδίνου, είπε ότι ο εμβολισμός σίγουρα θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και ότι οι εμβολιασμοί θα πάρουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να καλύψουν τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Πιο κάτω, μερικές από τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ινδία:

Αλυσίδα εφοδιασμού και μεταφορών

Η Ινδία διαθέτει περίπου 27,000 προβλεπόμενους χώρους που μπορεί να αποθηκεύσει το εμβόλιο στις επιβαλλόμενες θερμοκρασίες και από εκεί τα εμβόλια μπορούν να διανεμηθούν σε οκτώ εκατομμύρια προορισμούς εντός της χώρας. Είναι όμως αυτό αρκετό; 

Η χώρα θα χρειαστεί μεγάλες ποσότητες συρίγγων μιας χρήσης για να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης και πιθανών μολύνσεων. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συρίγγων της χώρας, δεσμεύτηκε ότι θα κατασκευάσει ένα δισεκατομμύριο τεμάχια μέχρι και το επόμενο έτος, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά την προμήθεια των γυάλινων ιατρικών φιαλιδίων που θα χρησιμοποιούνται για το εμβόλιο και τη διαχείριση της τεράστιας ποσότητας ιατρικών αποβλήτων που θα προκύψει από τον μαζικό εμβολιασμό. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια γιατροί και νοσηλευτές στελεχώνουν το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ινδίας, αλλά σίγουρα η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα «χεριά» για να διεκπεραιώσει τους εμβολιασμούς. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Kiran Mazumdar Shaw, ιδρυτή της Biocon, κορυφαίας εταιρείας βιοτεχνολογίας, ότι ανησυχεί για το πώς μπορεί το σύστημα να απευθυνθεί αποτελεσματικά στην αγροτική Ινδία.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι; 

Οι προμήθειες των εμβολίων για το 2021 θα είναι περιορισμένες και η απόφαση για το ποιοι θα  εμβολιαστούν πρώτα θα είναι δύσκολη. Ο Υπουργός Υγείας της Ινδίας κ. Harsh Vardhan τόνισε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που αγωνίζονται ενάντια στον Covid-19, θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο

Ο επιδημιολόγος Δρ. Chandrakant Lahariya σχολίασε ότι η προτεραιότητα που θα δοθεί στο κοινό που θα εμβολιαστεί θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ αρκετές ποσότητες του εμβολίου.  

Σε μια χώρα όπου το σύστημα υγείας είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτικό, προκύπτει ζήτημα προτεραιότητας  μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου για το ποιοι θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Επίσης, εάν οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα επιλεχθούν για πρόωρες λήψεις, πως θα δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με τις διαφορετικές παθήσεις που έχουν; Για παράδειγμα, η Ινδία έχει πέραν των 70 εκατομμύριων διαβητικών, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο. Θα δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα ανθρώπων; Όσον αφορά, τη διανομή του εμβολίου σε 30 προορισμούς στη χώρα, αυτό ξεκάθαρα δεν θα είναι εύκολο. Οι ερωτήσεις είναι πολλές. 

Διαχείριση εκατομμυρίων δόσεων

Σύμφωνα με τον Prashant Yadav, μελετητή με εξειδίκευση στα εμπορικά κανάλια διανομής υγειονομικών υπηρεσιών και προϊόντων, οι συμβάσεις για παραγωγή των εμβολίων με κατασκευαστές που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα, θα βοηθήσει την Ινδία να καλύψει επαρκώς τις δόσεις του πληθυσμού. Η επιτυχία που υπήρχε στο παρελθόν όμως δεν εγγυάται τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά τον Covid-19.

Το μοντέλο και η δομή που έχει το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ινδίας σήμερα είναι βασισμένο κυρίως στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχει μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενήλικων και με τη σειρά τους, οι ενήλικες δεν αναζητούν περίθαλψη στα δημόσια κέντρα υγείας. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει επαφή. Η μόνη απάντηση σε αυτό το θέμα που προκύπτει είναι η σύναψη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για αντιμετώπιση του σχετικού χάσματος.

Διάφοροι παράγοντες της τεχνολογίας πληροφορικής στην Ινδία, εισηγούνται την παρακολούθηση των δόσεων του εμβολίου μέσω του υφιστάμενου συστήματος, «Aadhaar» το οποίο χρησιμοποιούν πέραν του ενός δισεκατομμύριού Ινδοί για ηλεκτρονική πρόσβαση στην πύλη της κρατικής πρόνοιας και για να πληρώσουν τους φόρους τους. 

Η Ινδία σήμερα καλείται να βάλει σε εφαρμογή ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να διεκπεραιώνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, όλα κάτω από την ομπρέλα των ψηφιακών καναλιών.