Κ. Πετρίδης: Αναγκαία μία αποτελεσματική και λειτουργική Δημόσια Υπηρεσία


Βιβλιοπαρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης σε Κύπρο και Ελλάδα μετά την κρίση

Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη Δημόσια Διοίκηση αναδείχθηκε με έμφαση στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι εκδόσεις Σάκκουλα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την έκδοση του επίκαιρου βιβλίου με τίτλο «Η Δημόσια Διοίκηση μετά την κρίση», σε επιμέλεια των καθηγητών Ξενοφώντα Κοντιάδη, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και Χαράλαμπου Ανθόπουλου.

Παρουσία υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, ακαδημαϊκών και φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επισημάνθηκε πως το βιβλίο αυτό σηματοδοτεί την πάροδο δέκα χρόνων από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά από την οποία επιχειρήθηκαν μεταρρυθμίσεις. Στα έξι κεφάλαια του βιβλίου εξετάζονται η κατάσταση διαφόρων θεματικών, αλλά και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, στις δύο αυτές χώρες.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο νυν Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, που διετέλεσε μέχρι πρότινος Υπουργός Εσωτερικών. Υπενθύμισε πως η Δημόσια Υπηρεσία είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Κύπρο, αλλά και σε κάθε χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας ορθά τις πολιτικές που καθορίζουν η Κυβέρνηση και η Βουλή. Αναφέρθηκε στο εύρος του ρόλου της Δημόσιας Υπηρεσίας και τον ρόλο του Κράτους, που τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο αυξάνεται ραγδαία με σωρεία νομοθετημάτων σχεδόν για τα πάντα. Μίλησε για το Σύνταγμα της χώρας, για τα Υφυπουργεία, το Πολιτειακό σύστημα, νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθετεί η βουλή των Αντιπροσώπων και «ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικές», το σύστημα αξιολόγησης και ανέλιξης, που, όπως παραδέχτηκε, «δημιουργεί όχι μόνο αδικίες αλλά επιφέρει κόστος στην οικονομία και μεγάλη αναποτελεσματικότητα στη Δημόσια Υπηρεσία». Μίλησε επίσης για την κατανομή των πόρων και τον στρατηγικό σχεδιασμό, για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και τις απαραίτητες αλλαγές στα Υπουργεία.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε πως το βιβλίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση. Εξέφρασε τη πεποίθησή του πως αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να διορθωθούν αδυναμίες και κενά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οργανωσιακή συμπεριφορά ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, υποδεικνύοντας πως είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στον άνθρωπο.

Εισαγωγικά σχόλια έκαναν ο Δρ Χρήστος Παπαστυλιανός, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου που αφορούν την Ελλάδα και ο Δρ Οδυσσέας Χρήστου, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που εστίασε κυρίως στα κεφάλαια του βιβλίου που αναφέρονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση από τον Καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να «ξεφύγουμε από το νομικό φορμαλισμό» και να επαναφέρουμε το πρωτείο της πολιτικής, συζητώντας το θέμα της δημόσιας διοίκησης ως κατ’ εξοχήν πολιτικό. Επισήμανε πως είναι αναγκαία η σκληρή κριτική των δικαστικών αποφάσεων και των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων από τους πανεπιστημιακούς, αλλά και η αυτοκριτική από τους ίδιους τους θεσμούς, ενώ υπέδειξε με έμφαση πως η επιτυχία οποιωνδήποτε μεταρρυθμίσεων προϋποθέτει τον ανθρώπινο παράγοντα. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως το βιβλίο έχει και μια πρωτιά: «Συνεκδότης του είναι η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Νομική Σχολή θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά στη διάχυση των Ιδεών» κατέληξε.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.