Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σήμερα, η οποία μας βρίσκει αυτές τις ημέρες σε περίοδο σταθερών θετικών εξελίξεων σε σχέση με τον Covid 19, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα θέμα που μας έχει έντονα προβληματίσει τους τελευταίους μήνες, το βαρύτατο πλήγμα που έχει δεχθεί ο πολιτισμός και η κυπριακή δημιουργία, ως αποτέλεσμα των αναγκαίων μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πρωτοφανούς αυτής πανδημίας.
Για μήνες τα θέατρα, αλλά και όλοι οι άλλοι μικρότεροι χώροι πολιτιστικών δρώμενων, παραμένουν κλειστά και θλιβερά βουβά, μη θυμίζοντας σε τίποτα τον διάχυτο – σε καλλιτέχνες και κοινό – ενθουσιασμό και δημιουργική αναστάτωση. Μας θλίβει η ακινησία των άδειων σκηνών, η σιωπή των άλλοτε πλημμυρισμένων από κοινό αιθουσών και η απουσία του ζεστού χειροκροτήματος, που έρχεται να φέρει την επιβράβευση στους δημιουργούς μας για τους πολύμηνους κόπους τους…
Μας θλίβει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι πίσω από τις αυλαίες που για μήνες παραμένουν κλειστές, οι χιλιάδες συμπολίτες μας που απασχολούνται στον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και γενικά́ των δημοσίων θεαμάτων, βιώνουν όσο ποτέ́ άλλοτε την αγωνία και την αβεβαιότητα. Κάτι που οι πλείστοι αγνοούμε, είναι ότι για κάθε παράσταση που απολαμβάνουμε ως θεατές για λίγη μόνο ώρα, εκατοντάδες είναι οι ώρες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς που έχουν απαιτηθεί από τους δεκάδες επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, τους γνωστούς και άγνωστους ήρωες, οι οποίοι εργάζονται τις περισσότερες φορές χωρίς σταθερό εισόδημα και σε «απαγορευτικά» ωράρια.
Ως Δήμαρχος Στροβόλου είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω τα τελευταία χρόνια από κοντά πολλούς συμπολίτες μας που απασχολούνται επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά με κάθε μορφή τέχνης. Κάτι που διαπίστωσα συνομιλώντας σχεδόν καθημερινά με ανθρώπους των τεχνών, είναι ότι σε κάθε έκφανσή της, η δημιουργία και η αναζήτηση της τελειότητας στον χώρο αυτό, προϋποθέτει – όπως κάθε τι στη ζωή μας – ταλέντο, εξειδίκευση, αφοσίωση, σκληρή δουλειά, εμπειρία και κυρίως, όραμα.
Παράλληλα όμως, απαιτεί ένα στέρεο έδαφος και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μπορέσει να καρποφορήσει, αφήνοντας έργα, που όχι μόνο θα συμπληρώνουν, αλλά και θα εξελίξουν το ψηφιδωτό́ ενός πολιτισμού́ με μακρόχρονη και ζηλευτή́ παράδοση.
Τα τελευταία χρόνια επιτελείται μία συστηματική́ προσπάθεια από τον Δήμο Στροβόλου για στήριξη των διαφόρων τεχνών και δημιουργών. Με προμετωπίδα του το Δημοτικό́ Θέατρο Στροβόλου, όπως επίσης και το πανέμορφο Πολιτιστικό Κέντρο, ένα πραγματικό στολίδι στην καρδιά́ του παλαιού́ πυρήνα του Στροβόλου, ο Δήμος μας έχει κερδίσει επάξια μία σημαντική́ θέση στον πολιτιστικό́ χάρτη του τόπου. Και αυτή τη θέση επαναδιεκδικούμε δυναμικά και πάλι, σεβόμενοι κάθε απαραίτητο μετρό που θα πρέπει να εφαρμοστεί́ για την ασφάλεια και υγεία όλων μας.
Σε αυτό́ το πλαίσιο, οι όμιλοι και εργαστήρια του Δήμου μας έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία και τις πρόβες τους για τις προσεχείς φθινοπωρινές συναυλίες τους, εντός καλοκαιριού ξεκινούν και πάλι οι ποιητικές βραδιές στο αμφιθέατρο του Πάρκου Αγίου Δημητρίου, ενώ από τον προσεχή́ Σεπτέμβριο ο Δήμος μας θα παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρα εμπλουτισμένο καλλιτεχνικό́ πρόγραμμα, με συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ́ φάσμα ρεπερτορίου, όπως επίσης εκθέσεις και διαλέξεις. Το καθιερωμένο, ετήσιο Φεστιβάλ Θέατρου του Δήμου μας θα πραγματοποιηθεί́ εντός του προσεχούς Οκτωβρίου, με ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα από κυπριακές και ελληνικές παραγωγές.
Καιρός να ανοίξει και πάλι η αυλαία του Πολιτισμού, καιρός να υποδεχτούμε και πάλι τους καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό στα θέατρά μας. Είναι χρέος μας.
Θα τα καταφέρουμε!