ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019 Ο Βαφτιστικός Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Από 21 Ιουνίου


Η καρδιά μου πονεί για σας

κι ένας χτύπος γλυκός χτυπάει

και μου λέει μυστικά

τικιτάκ τικιτάκ

τικιτάκ πως σας αγαπάει

Μια κωμωδία γεμάτη υπέροχα τραγούδια, σπαρταριστές παρεξηγήσεις, ερωτικά παιχνίδια και συνεχείς ανατροπές είναι η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τον ΘΟΚ, σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Κύπρο. Η πιο αγαπημένη μουσική κωμωδία της ελληνικής σκηνής, που βασίζει την ιστορία της σε μια σπαρταριστή γαλλική φάρσα, μας ταξιδεύει στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Λάρκου και οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της παράστασης -με τη διακεκριμένη σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τζίνα Πούλου στο ρόλο της Βιβίκας- ετοιμάζουν μια παραγωγή με ζωντανή μουσική, ευφάνταστα σκηνικά και πολύχρωμα κοστούμια.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο τοποθετείται στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και λίγο αργότερα στην επιστράτευση του 1918. Το ζεύγος Ζαχαρούλη και Βιβίκας, που ζει στην Αθήνα, ετοιμάζεται να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο του γάμου τους. Κατά τη διάρκεια της γιορτής εμφανίζεται αναπάντεχα ο αρχιτέκτονας Χαρμίδης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο Κορτάσης, ο βαφτιστικός της Βιβίκας, που πολεμάει στο μέτωπο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάποιον άλλον, ο οποίος για λογαριασμό του αναλφάβητου Κορτάση απαντούσε στα γράμματα της Βιβίκας. Ο Χαρμίδης  γοητεύεται από τη «νονά» και επιθυμεί να την επισκεφθεί ως ο δήθεν πολυαγαπημένος της βαπτιστικός. Όμως, είναι παντρεμένος με μια παλιά συμμαθήτρια της Βιβίκας, την Κική, που κάνει και αυτή την εμφάνισή της στη γιορτή, ερχόμενη από το Αίγιο για να ζητήσει άδεια για τον άνδρα της που βρίσκεται στο μέτωπο. Ταυτόχρονα καταφθάνει και ο συνταγματάρχης, ο θείος της Βιβίκας, ο οποίος τη βρίσκει στην αγκαλιά του Χαρμίδη. Η Βιβίκα για να αποκρύψει το ατόπημα της, του παρουσιάζει τον Χαρμίδη ως άνδρα της και τον Ζαχαρούλη ως βαφτιστικό της.  Έτσι, αρχίζει μια διαδοχή από απολαυστικές κωμικές παρεξηγήσεις, που όλοι προσπαθούν με χίλιους τρόπους να τακτοποιήσουν.

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1883. Απέκτησε από νωρίς μια πολύπλευρη μουσική παιδεία, ως γιος του Ιωάννη Σακελλαρίδη, καθηγητή Βυζαντινής μουσικής και ιεροψάλτη. Ακολούθως, πραγματοποίησε μουσικές σπουδές στη Γερμανία και την Ιταλία. Αν και γόνος συντηρητικής οικογένειας, σε μόλις ηλικία 20 ετών προκάλεσε το πρώτο του μεγάλο σκάνδαλο στη θεατρική ζωή της χώρας, γράφοντας έναν αμανέ και ένα ζεϊμπέκικο για τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη (1904) της Νέας Σκηνής του Χρηστομάνου.

Εκτός από τον Βαφτιστικό (1918) που αποτέλεσε μυθική επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής οπερέτας, έχει συνθέσει πάνω από 80 οπερέτες όπως τις Πικ νικ (1915), Η κόρη της καταιγίδος (1923), Χαλιμά (1926), Σκρα (1929). Επίσης συνέθεσε μουσική για όπερες όπως Περουζέ (1911). επιθεωρήσεις –Παναθήναια (1907-1913)– , για τον κινηματογράφο, καθώς και για τραγούδια, όπως το πολύ γνωστό Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο το 1940. Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1950 από καρκίνο του ήπατος και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

«Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης στάθηκε κάτι πολύ περισσότερο και πολύ σημαντικότερο για την ελληνική οπερέτα από ένα συνθέτη ωραίας μουσικής. Υπήρξε ένας αληθινός δημιουργός. Ο δημιουργός της ελληνικής οπερέτας. Κατόρθωσε να ανεβάσει τη στάθμη του παλιού κωμειδυλλίου, να αναπτύξει το μουσικό του ορίζοντα και να τον φτάσει έως την καθιερωμένη μορφή της οπερέτας. Αληθινή καλλιτεχνική προσφορά, που δημιούργησε παράδοση στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.»

Μανώλης Καλομοίρης, περιοδικό Νέα Εστία (Ιανουάριος 1950)

Παναγιώτης Λάρκου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1980 και κατάγεται από την κατεχόμενη Κοντέα Αμμοχώστου.

Από το 2010 ζει στη Λευκωσία και προσπαθεί να προσαρμοστεί ξανά στη ζέστη.

Σπουδές: Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2003), και έχει σπουδές στην τρομπέτα, στο πιάνο και στη θεωρία της μουσικής.

Έγραψε και σκηνοθέτησε στην Ελλάδα: για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο Αμόρε, το Δη.πε.θε Αγρινίου και το θέατρο Βαφείο τα έργα «Παράξενο δεν είναι» (της Μ. Παπαγιάννη), «Τρία», «Ο αγλέορας και οι φίλοι της Ευριδίκης Μπόντυ», «Ο βραχνιασμένος φαλτσοτενόρος και οι περιπέτειες της δημοτικής μπάντας» και «Ορέστης» (του Γ. Ρίτσου).

Στην Κύπρο σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: «Πέντε μικροί ξένοι», «Οιδίπους τύραννος» και «Όσκαρ» για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Όσα είδε ο μπάτλερ» και «Η πόρνη του Οχάιο» για την ΕΘΑΛ, «Μήδεια» για την bUilt-uP aRea (στα πλαίσια του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος), «Το ψυγείο» για την θεατρική ομάδα «Όλβος» και το «Πυτζάμες για 6» για την θεατρική πορεία Λεμεσού.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο της Ελλάδας, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου, την ΕΘΑΛ, το θέατρο Διόνυσος και άλλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Διετέλεσε μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Δραματικών Σχολών.

Το χειμώνα του 2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος «Το Σαλόνι Των Ξένων» για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Είναι συνιδρυτής της θεατρικής ομάδας bUilt-uP aRea.

Παίζει τρομπέτα, πιάνο, μπάσο καθώς και διάφορα επιτραπέζια. Συνήθως χάνει. Όταν δεν σκηνοθετεί, παίζει. Όταν δεν παίζει, τρώει. Κι όταν τελειώσει το φαΐ, μαγειρεύει.

Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει Βέλγος επισκευαστής εκτυπωτικών μηχανών.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία-Προσαρμογή Παναγιώτης Λάρκου

Σκηνικά-Κοστούμια Εδουάρδος Γεωργίου

Ενορχήστρωση-Διεύθυνση Ορχήστρας-Μουσική Διδασκαλία Μιχάλης Καρακατσάνης

Χορογραφία-Κίνηση Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός Φωτισμών Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρίνα Αργυρίδου

Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος Θέλμα Κασουλίδου          

Παίζουν :

Έλλη Αλωνεύτου, Χάρης Αττώνης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μάρκος Καλλής,

Στέλιος Καλλιστράτης, Μάρκος Κλεοβούλου, Ονησίφορος Ονησιφόρου,

Αλέξανδρος Παρίσης, Φανή Παρλή, Τζίνα Πούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη

Μουσικοί στη σκηνή :

Βύρωνας Αθηνοδώρου (τρομπόνι), Γιώργος Γεωργίου (κλαρινέτο),

Δώρος Ζήσιμος (τσέλο), Μιχάλης Καρακατσάνης (πιάνο), Μάριος Μάρκου (κλαρινέτο), Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί), Τάσος Χαραλαμπίδης (κρουστά)

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Λευκωσία

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

Παρασκευή 21 Ιουνίου, Σάββατο 22 Ιουνίου & Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 21:00

Πέμπτη 18 Ιουλίου & Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 21:00

Λεμεσός

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Πέμπτη 27 Ιουνίου & Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 21:00

Λάρνακα

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, 21:00

 

Πάφος

Αρχαίο Ωδείο

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, 21:00

Ελ. Αμμόχωστος

Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 21:00

Οι παραστάσεις στις 22 Ιουνίου στη Λευκωσία και στις 27 Ιουνίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Η παράσταση στις 28 Ιουνίου στη Λεμεσό θα είναι με ρωσικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Λευκωσία Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy