ΚΟΓΕΕ: Σώθηκαν και τα 21 περιστατικά που διαγνώσθηκαν χάρη στην έγκαιρη εξέταση για καρκίνο τραχήλου της μήτρας


Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες τα δωρεάν τεστ σε γυναίκες της υπαίθρου την τελευταία εξαετία

Οι δράσεις για την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μεταξύ 24 – 30 Ιανουαρίου

Από τον ακριτικό Πύργο Τυλληρίας μέχρι τα Κοκκινοχώρια, σε σύνολο 180 και πλέον κοινοτήτων και όχι μόνο, επεκτάθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια οι δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το γνωστό τεστ Παπανικολάου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν συνολικά 3.385 γυναίκες.

Από τις εξετάσεις αυτές ανιχνεύθηκαν σε 21 περιπτώσεις προκαρκινικές ή και πιο προχωρημένες αλλοιώσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Όπως τονίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Κύπρου (ΚΟΓΕΕ), Μαίρη Παπαδοπούλου, χάρη ακριβώς στην έγκαιρη διάγνωση, σώθηκαν 21 ζωές.

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – την οποία διάγουμε – η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ επισημαίνει με έμφαση πως ο συγκεκριμένος αριθμός, δείχνει πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προγράμματα για τις γυναίκες της υπαίθρου και ειδικά σε κοινότητες απομακρυσμένες από το κέντρο.

Η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην εμπέδωση και διάδοση της πρόληψης. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι ότι σήμερα χάρη στην έγκαιρη διάγνωση με το ευρέως γνωστό τεστ Παπανικολάου, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα διαγνωστούν έγκαιρα, θα θεραπευτούν», τονίζει.

Κοινός ο αγώνας

Τη συμμετοχή και στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην εκστρατεία ενημέρωσης, ζητεί η κ. Παπαδοπούλου, υποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί οφείλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και ενεργά στη δημιουργία ενός πολιτισμού πρόληψης. «Όχι άλλες χαμένες ζωές από την απουσία πρόληψης στη ζωή μας. Είναι μια εκστρατεία για τη ζωή, για την κοινωνία μαζί με την κοινωνία των πολιτών».

ΝΑΙ, η ΠΡΟΛΗΨΗ σώζει ζωές

Η εκστρατεία ενημέρωσης της ΚΟΓΕΕ ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, υπό το σύνθημα «Προφυλάξου-Ενημερώσου», γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας –

της δεύτερης αιτίας θανάτου από κακοήθεια στις γυναίκες – μπορεί να αποφευχθεί με σωστό και τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Τι λένε οι αριθμοί 

Κάθε 18 λεπτά στην Ευρώπη μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι ογδόντα γυναίκες πεθαίνουν καθημερινώς.

«Αυτό τον αριθμό μπορούμε να τον αλλάξουμε και να τον μηδενίσουμε με τη σωστή ενημέρωση για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων», υπογραμμίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Εξηγεί επίσης ότι: «Ως ΚΟΓΕΕ στις εκστρατείες ενημέρωσης καλύψαμε όλα αυτά τα χρόνια πέραν των 180 κοινοτήτων κυρίως αγροτικές: Πύργο Τυλληρίας, Πιτσιλιά, περιοχή Ταμασού και Ορεινής, Αμμόχωστο, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες».

Οι δράσεις

Η εκστρατεία ενισχύθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2012 από το Υπουργείο Υγείας, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη φάση ενός πιλοτικού προγράμματος που διήρκησε ένα χρόνο. Αφορούσε στην παροχή δωρεάν εξέτασης του τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Ευρύχου καλύπτοντας όλες τις γυναίκες ηλικίας 25 με 65 ετών, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Η εν λόγω δράση στηρίχθηκε οικονομικά από τις πωλήσεις φανελών στις οποίες απεικονιζόταν το διεθνές σύμβολο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή το μαργαριτάρι της Σοφίας.

Η Β´ φάση του πιλοτικού προγράμματος συνεχίστηκε τα επόμενα τρία χρόνια στα Κέντρα Υγείας Τσερίου και Κλήρου με τη στήριξη πέραν του Υπουργείου Υγείας,

της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού και Ορεινής, για την οποία ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής.

Από τον Μάρτιο του 2017, η Γ’ φάση του πιλοτικού προγράμματος προχώρησε στο Κέντρο Υγείας Παλαιχωρίου για τις γυναίκες των κοινοτήτων.

Τον Φεβρουάριο του 2018 σε συνεργασία και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνεχίστηκε η Δ’ Φάση του πιλοτικού προγράμματος στο Κέντρο Υγείας Ορμήδειας, για τις κοινότητες Κοκκινοχωριών στην επαρχία Αμμοχώστου και στο κέντρο Υγείας Πάχνας για τις κοινότητες των Κρασοχωριών.

Την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα θα  συνεχιστεί στο Κέντρο Υγείας Σκαρίνου και αφορά στις κοινότητες Ορεινής Λάρνακας.

Αθρόα η προσέλευση

Μέσα από την εμπειρία του πιλοτικού προγράμματος αποδείχθηκε ότι αποτελεσματικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου μπορούν να προλάβουν σχεδόν κάθε περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εξηγεί η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη και την αθρόα προσέλευση των γυναικών της υπαίθρου, σημείωσε πως τα προληπτικά προγράμματα θα ήταν καλή πρακτική να εφαρμόζονται μέσα στις κοινότητες, σε υπάρχουσες υποδομές και ειδικά στα Κέντρα Υγείας που είναι κοντά στον πολίτη.

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου χαιρετίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στα νεαρά κορίτσια. Υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης, ανάπτυξης και εφαρμογής του πληθυσμιακού ελέγχου και την καθιέρωση προγραμμάτων αγωγής της υγείας, ώστε όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης.