Ως ψυχολόγος, έχω δει στο γραφείο μου πολλές περιπτώσεις, στις οποίες η πηγή του πόνου βρίσκεται στην απομάκρυνση από την οικογένεια. Ασχέτως των λόγων, οι άνθρωποι που είναι πια αποκομμένοι, νιώθουν ντροπή, σύγχυση, στρες και ορισμένες φορές ακόμα και κατάθλιψη, όπως και παραίτηση. Όμως, υπάρχουν και πολλές ιστορίες, στις οποίες οι ίδιοι οι θεραπευόμενοί μου έχουν επιλέξει τη διάλυση των σχέσεων τους για μήνες, χρόνια ακόμα και για μια ζωή, χωρίς να έχουν έτοιμη μια ξεκάθαρη εξήγηση γι’ αυτό.
Οι ακόλουθοι είναι μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους που ένας συγγενής μπορεί να απομακρύνει κάποιον άλλο ή να «παγώσει» τις επαφές τους. Η λίστα είναι ενδεικτική, αφού σίγουρα υπάρχουν και άλλοι, αρκετοί λόγοι που κάτι τέτοιο συμβαίνει.
10 λόγοι για τους οποίους απομακρύνονται οι συγγενείς
1. Μίμηση
Κάποιες οικογένειες διαθέτουν ιστορικό στην απομάκρυνση συγγενών. Συμβαίνει όταν κάποιος έχει απογοητευτεί, θυμώσει ή έχει γενικά βιώσει ένα μη ευχάριστο συναίσθημα από κάποιον συγγενή. Ίσως έχετε δει τη μητέρα σας να το κάνει αυτό στην πεθερά της, όσο εσείς μεγαλώνατε. Έτσι, μάθατε ότι η απομάκρυνση συγγενών αποτελεί επιλογή και μπορεί να την ακολουθήσετε όταν βρεθείτε και εσείς σε παρόμοια δυσάρεστη κατάσταση με κάποιον από τον οικογενειακό σας κύκλο. Είναι το φαινόμενο της μίμησης.
2. Εξουσία και έλεγχος
Σε όλες τις οικογένειες, υπάρχουν κυρίαρχα, αυταρχικά μέλη και μη αυταρχικά. Τα πρώτα μπορεί να προκαλέσουν την απομάκρυνση ενός μέλους, το οποίο ανταγωνιζόταν τη δική τους δύναμη και τον έλεγχο μέσα στην οικογένεια. Αυτές οι συγκρούσεις όμως για την επικράτηση μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο περνούν από τους ενήλικες στα παιδιά και εδώ έρχεται η ανάδυση του φαινομένου του bullying.
3. Συναισθηματική κόπωση
Υπάρχουν και φορές που τα μέλη μιας οικογένειας απλά κουράζονται και εξαντλούνται από έναν συγγενή. Νιώθουν ότι έχουν υπομείνει πολλές άσχημες και ακραίες συμπεριφορές του και ίσως πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί να αρχίσουν να τον αποφεύγουν και σταδιακά να καταργήσουν κάθε επαφή μαζί του. Όλοι έχουμε ένα προσωπικό όριο αντοχής και αν αυτό ξεπεραστεί, ο συγγενής διαγράφεται.
4. Ξαναγράφοντας το παρελθόν
Υπάρχουν κάποιοι συγγενείς που γνωρίζουν πολλά για την ιστορία σας και το νεότερο εαυτό σας. Ίσως όμως δεν θέλετε να σας υπενθυμίζουν το παρελθόν σας. Πώς μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία σας; Ένας τρόπος είναι να αποκλείσετε από το παρόν σας αυτούς τους συγγενείς. Διηγηθείτε με άλλο τρόπο το παρελθόν σας, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος να σας αποκαλύψουν. Αποφύγετε εκείνους τους συγγενείς και το παρελθόν σας θα μείνει εκεί που ανήκει- στο παρελθόν.
5. Πίστη/αφοσίωση
Κάποιοι από εσάς πιθανώς να εξαναγκάζονται σε μια κατάσταση, όπου πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα παιδί από προηγούμενο γάμο και σε ένα νέο σύντροφο. Ή ίσως νιώθετε ότι πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν γονέα και έναν/ μια σύζυγο. Πρόκειται πραγματικά για απαίσιες καταστάσεις, αλλά όλοι γνωρίζουμε κάποιον που το έχει υποστεί. Συχνό φαινόμενο; Ναι. Εύκολο; Καθόλου.
6. Υποτιθέμενες προσβολές/παρερμηνείες
Ορισμένες φορές, οι συγγενείς παρεξηγούνται μεταξύ τους. Αν αυτά τα ζητήματα δε συζητηθούν, μπορεί να συσσωρευτούν και στο τέλος να διαλύσουν τις σχέσεις. Αν το σκεφτεί κανείς, είναι τραγικό αυτές οι καταστάσεις να οδηγούν σε τέτοιες καταστροφές. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την αποφυγή, παρά την αντιπαράθεση, με ατυχή αποτελέσματα προφανώς.
7. Χρήματα
Τα οικονομικά ζητήματα συχνά αποτελούν την πηγή δυσκολιών στις σχέσεις. Τα χρήματα μπορεί να μην αγοράζουν την ευτυχία, αλλά η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει πολλά άσχημα συναισθήματα. Σκεφτείτε τα δυναμικά μέσα σε μια οικογένεια που έχει να μοιράσει μια περιουσία ή τις συγκρούσεις που μπορεί να επέλθουν, όταν μια οικογένεια εργάζεται μαζί σε μια επιχείρηση.
8. Ηλικιωμένοι ή άρρωστοι γονείς
Θέλετε να δείτε μια οικογένεια να διαλύεται; Δείτε τι συμβαίνει όταν αδέλφια προσπαθούν να μοιράσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν όσον αφορά σε έναν άρρωστο γονέα. Επισκέψεις στα νοσοκομεία, ιατρικά έξοδα, φροντίδα. Σίγουρα υπάρχουν και οικογένειες που ενώνονται και καταφέρνουν να συνεννοηθούν όμορφα και πολιτισμένα, αλλά αυτός ο λόγος βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα της διάλυσης των οικογενειακών δεσμών.
9. Κακοποίηση/κακομεταχείριση
Δυστυχώς, κάποια άτομα έχουν κακοποιηθεί σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχολογικά από συγγενείς. Αυτές οι πληγές δεν μπορούν να επουλωθούν ποτέ πλήρως. Σε πολλές, αν και όχι όλες, τις περιπτώσεις, η πλήρης αποστασιοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια λύση στις επώδυνες εκείνες σχέσεις.
10. Έλλειψη ελαστικότητας
Ορισμένες οικογένειες απλά δεν διαθέτουν καμία ελαστικότητα. Τους λείπει η ικανότητα να αναρρώνουν από δυσκολίες και έτσι οι δεσμοί «ξεχειλώνουν», όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν.
Πηγή : enallaktikidrasi.com