Πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό, αντιστάθηκαν στην κατοχή, οδηγήθηκαν στα κρεματόρια, έζησαν σαν φυγάδες… Τέσσερις συγκλονιστικές ιστορίες, από τις χιλιάδες που αφορούν Κύπριους που βίωσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξετυλίγονται στη διάλεξη που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, με τίτλο «Τέσσερις (μικρο)ιστορίες Κυπρίων στην Ελλάδα του 1940-1944: Ροδίων Γεωργιάδης, Ανδρέας Δρουσιώτης, Κυριακή Κραμβή, Μουσταφά Σακίρ».
Ομιλητής στη διάλεξη θα είναι ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ανάμεσα στους Έλληνες που έζησαν την έξαψη του πολεμικού ενθουσιασμού και τις κακουχίες του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941, αλλά και τη φρίκη της τριπλής φασιστικής κατοχής του 1941-1944 ήταν και μερικές χιλιάδες Κύπριοι: Μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα ή εξόριστοι των Βρετανών, φοιτητές, και στρατιώτες (Έλληνες και Τούρκοι) του «Κυπριακού Συντάγματος» του βρετανικού στρατού. Η διάλεξη θα παρουσιάσει, μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της κυπριακής παρουσίας στην ελλαδική μητρόπολη εκείνη την περίοδο, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις Κυπρίων, που πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό και αντιστάθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής. Τους Ροδίωνα Γεωργιάδη και Ανδρέα Δρουσιώτη, εθελοντές του 1940-1941 και ήρωες της Αντίστασης (ο πρώτος, μέλος του «Εθνικού Κομιτάτου» απεβίωσε στα ναζιστικά κρεματόρια και ο δεύτερος σκοτώθηκε πολεμώντας με τον ΕΛΑΣ), την Κυριακή Κραμβή, που καταδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη επειδή παρείχε άσυλο σε Βρετανούς στρατιώτες, κατά τους πρώτους μήνες της Κατοχής, και τον Μουσταφά Σακίρ, αιχμάλωτο των Γερμανών στην Ελλάδα, που δραπέτευσε στη Μακεδονία και έζησε ως φυγάς, με ελληνική ταυτότητα, μέχρι το 1943.
Τέσσερις «ιστορίες», ενδεικτικές της συνολικής κυπριακής παρουσίας και προσφοράς στην Ελλάδα του 1940-1944, με ενδιαφέρουσες και συγκινητικές ιδιαιτερότητες και με κοινή συνισταμένη τον πόθο και τον αγώνα για την ελευθερία.
Η διάλεξη συμπληρώνει την έκθεση του Πολιτιστικού 1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα (Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ 10:00-19:00 μέχρι 31.12.19).
Είσοδος δωρεάν.
Ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
Ώρα: 19:30
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για περισσότερες πληροφορίες στο 22 128175.