Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Αν ψάχνεις την ισορροπία, κάθε τόσο να απομακρύνεσαι για λίγο…


Κάθε τόσο, να απομακρύνεσαι για λίγο,
μικρή ανάπαυλα να κάνεις,
ώστε στην εργασία σου όταν επιστρέφεις,
η κρίση σου πιο στέρεη να ΄ναι·
αν εργάζεσαι ακατάπαυστα,
θα σου κοστίσει τη δύναμη της κρίσης.

Ξεμάκρυνε λοιπόν για λίγο,
επειδή από κει το έργο σαν να μικραίνει είναι,
και μ’ ένα βλεφάρισμα και μόνο
σχεδόν ολάκερο το βλέπεις,
και τότε πιο εύκολο είναι να προσέξεις

κάποια έλλειψη αρμονίας ή δυσαναλογία.

Όταν στοχάζεστε τον απίστευτο όγκο του ευφυούς έργου που δημιούργησε στη διάρκεια της ζωής του ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ίσως σας έρχεται στον νου η εικόνα ενός τυπικού εργασιομανούς ανθρώπου που ποτέ δεν έκανε τίποτε άλλο εκτός από το να ζωγραφίζει, να σκαλίζει αγάλματα και να επινοεί εφευρέσεις την κάθε στιγμή που ήταν ξύπνιος.

Η συμβουλή του όμως υποδεικνύει το εντελώς αντίθετο, και αυτή είναι επίσης η δική μου γνώμη. Αυτός ο αυθεντικός αναγεννησιακός άνθρωπος μας συμβουλεύει να δραπετεύουμε από την καθημερινή ρουτίνα και να αποστασιοποιούμαστε λίγο ώστε να γινόμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.

Έχω την εντύπωση πως οι πολύ παραγωγικοί άνθρωποι έχουν τεράστια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας στη ζωή τους. Είναι πολύ εξοικειωμένοι με την έννοια του ρυθμού και γνωρίζουν πότε να απομακρύνονται για να καθαρίζουν τον νου τους από τις καθημερινές έννοιες. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η «ισορροπία».

Για να αποφύγουμε ν’αναλωθούμε σε οτιδήποτε, πρέπει να μπορούμε να απομακρυνόμαστε από αυτό. Και σε αυτή τη διαδικασία της απομάκρυνσης, αρχίζουμε να βλέπουμε το έργο μας, ή την οικογένειά μας, από μια προοπτική που, σύμφωνα με τον Λεονάρντο, τα κάνει να δείχνουν μικρότερα.

Το να απομακρυνόμαστε από το σημείο εστίασής μας και μετά να επανερχόμαστε και να το κοιτάμε από κάποια απόσταση, το κάνει πραγματικά να δείχνει μικρότερο. Όμως από απόσταση είμαστε και σε θέση να το δούμε περισσότερο συνολικά, με μια γρήγορη ματιά. Κι έτσι, μέσα σε μια στιγμή μπορούμε να διακρίνουμε οποιαδήποτε ατέλεια ή ελάττωμα. Ακόμη κι αν ο Λεονάρντο μιλά ίσως ως καλλιτέχνης, η συμβουλή του μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα παντού, όποιο κι αν είναι το δικό μας έργο ζωής.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε ισορροπία στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι κάθε φορά οι στόχοι μας. Σε κάθε περίπτωση, να είστε αφοσιωμένοι στα έργα σας, προσπαθήστε όμως να απολαμβάνετε αυτά τα ίδια και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη περισσότερο, να είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε μια δραστηριότητα αν διαπιστώσετε ότι κάνει την κρίση σας να χάνει κάθε αίσθηση αρμονίας ή ισορροπίας.

Με αυτό τον τρόπο, ξαναβρίσκετε την προοπτική σας, και παραδόξως η δημιουργικότητά σας οξύνεται αντί να χαθεί. Για να εφαρμόσετε και στη δική σας ζωή τη συμβουλή του αυθεντικού ανθρώπου της Αναγέννησης:

Ασκηθείτε στην αποστασιοποίηση από το αποτέλεσμα, τόσο στη δουλειά όσο και σε όλα τα πλάνα σας. Ζήστε το παρόν, απολαμβάνοντας τις δράσεις σας μόνο για τη χαρά της ίδιας της δράσης και όχι για το πώς θα εξελιχθεί στο τέλος.

Από καιρό σε καιρό, μάθετε να φεύγετε για λίγο από τη δουλειά σας και να μην κάνετε τίποτα. Όχι χρονικοί περιορισμοί, όχι προθεσμίες, όχι ξυπνητήρια, στην πραγματικότητα μάλιστα ούτε καν ρολόγια. Απλώς αφήστε τον εαυτό σας να υπάρχει και παρατηρήστε πόσο απελευθερωμένοι θα νιώσετε. Αυτού του είδους η αποστασιοποίηση, χωρίς περιορισμούς, θα σας κάνει να επιστρέψετε στο έργο σας με ανανεωμένη ενέργεια και με πολύ πιο οξεία κρίση.

Κάντε αυτό που κάνω κι εγώ όταν αισθάνομαι «κολλημένος». Απλώς αναθέτω τα πάντα στον Θεό. Λέω: «Δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτό το σημείο, και ο νους μου αδυνατεί να βρει απαντήσεις. Ζητώ λοιπόν από Εσένα να με βοηθήσεις για να λύσω αυτό το πρόβλημα». Ίσως ακούγεται απλοϊκό, φαίνεται όμως ότι πάντοτε λειτουργεί. Η απάντηση έρχεται και η διαύγεια επιστρέφει κάθε φορά που ζητώ από τον Θεό να με βοηθήσει.

Να θυμάστε πως ένας από τους ικανότερους ανθρώπους όλων των εποχών, με επιτυχίες σε αμέτρητους τομείς, μας συμβουλεύει: «Κάθε τόσο, να απομακρύνεσαι για λίγο, μικρή ανάπαυλα να κάνεις, ώστε στην εργασία σου όταν επιστρέφεις, η κρίση σου πιο στέρεη να ‘ναι». Κι αν κάποιος του οποίου τη συμβουλή θα ακολουθούσα οπωσδήποτε, αυτός είναι ο γνήσιος άνθρωπος της Αναγέννησης.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Wayne W. Dyer «Η Σοφία των Αιώνων» από τις εκδόσεις Διόπτρα