«Μαθαίνουμε αλλιώς» με την Τράπεζα Κύπρου


«Μαθαίνουμε αλλιώς» ονομάζεται το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου και στοχεύει στον οικονομικό και ψηφιακό αλφαβητισμό.

Μέσα από το Πρόγραμμα συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί, θα μπορεί να μάθει μέσα από απλά λόγια και εικόνες πώς να κάνει τις τραπεζικές του συναλλαγές εύκολα και απλά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία.

Το πρώτο μέρος του Προγράμματος περιλαμβάνει σειρά από παρουσιάσεις σε Δήμους και κοινότητες εντελώς δωρεάν, όπου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για βασικές οικονομικές έννοιες αλλά και για το πώς να χειρίζονται με άνεση και αυτοπεποίθηση αρκετές  ψηφιακές υπηρεσίες της Τράπεζας, μέσω του υπολογιστή, του κινητού και των ΑΤΜ. Η συγκεκριμένη δράση ενισχύεται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστήμιου, θα συμμετέχει στις παρουσιάσεις.

Στον χαιρετισμό του κατά την διάσκεψη τύπου όπου και παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα, ο Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος  της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρακολουθώντας την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας και της αποδοχής που τυγχάνουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε, θεωρούμε πως είναι κρίμα κάποιοι συνάνθρωποί μας να μην μπορούν να επωφεληθούν, επειδή δεν κατέχουν κάποιες ψηφιακές δεξιότητες. Λύσεις όπως η κατάθεση επιταγής από το κινητό, το quick pay, τα quick loans, η ηλεκτρονική υπογραφή, ακόμα και πιο απλά πράγματα όπως η μεταφορά χρημάτων και οι πληρωμές λογαριασμών μέσω διαδικτύου, απλοποιούν και διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινότητα όλων και θέλουμε ο καθένας να μπορεί να τις αξιοποιήσει».

Επιπρόσθετα, η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας, Έλλη Ιωαννίδου, ευχαρίστησε τους Δήμους και τις κοινότητες για τη συνεργασία αναφέροντας ότι «το Πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, γι’ αυτό ενώσαμε δυνάμεις με Δήμους και Κοινότητες με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ευχαρίστησε τους δημάρχους και κοινοτάρχες για την άψογη συνεργασία, όσο και για την ενημέρωση και ενθάρρυνση των κατοίκων να τις παρακολουθήσουν. Πρόσθεσε τέλος ότι «πρωτοβουλίες όπως το «Μαθαίνουμε αλλιώς» να συμβάλουν θετικά στη καθημερινότητα των συμπολιτών μας και στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, για καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση στα θέματα αυτά».

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Ευσταθίου, δημοτικός γραμματέας του Δήμου Έγκωμης και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, εξέφρασε τη στήριξή προς την πρωτοβουλία, αναφέροντας ότι «η Ένωσή μας χαιρετίζει τη σημαντική εκστρατεία της Τράπεζας Κύπρου «Μαθαίνουμε αλλιώς» που στοχεύει στην εκπαίδευση των ατόμων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά κανάλια των τραπεζών και δυσκολεύονται να τα χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις τράπεζες».

Οι πρώτες παρουσιάσεις  θα πραγματοποιηθούν σε Στρόβολο, Παραλίμνι, Αραδίππου, Κοκκινοτριμιθιά/Μάμμαρι και Περιστερώνα/Ορούντα/Κάτω Μονή/Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου. Εντός του 2024, θα καλυφθούν και άλλες περιοχές, σε όλες τις επαρχίες.

Το «Μαθαίνουμε αλλιώς» θα ενισχυθεί με παράλληλες δράσεις και επικοινωνία, που θα ανακοινωθούν σύντομα.