Με επιτυχία στέφθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Η Κύπρος την Περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1960)»


Περισσότεροι από 75 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Βρετανία, το Ισραήλ και άλλες χώρες ήταν ομιλητές στο συνέδριο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η Κύπρος την Περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1960)». Στο πλαίσιο των δεκαέξι παράλληλων συνεδριών και της κεντρικής συνεδρίας, φιλοξενήθηκαν 75 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίοι κάλυψαν τεράστιο εύρος γεγονότων και προσώπων με χρονικό άξονα αναφοράς την περίοδο της Αγγλοκρατίας, 1878-1960.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Φεβρουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ιστοριοδίφη και τέως προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, Αριστείδη Κουδουνάρη (1936-2018). Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στο πλαίσιο της συνόδου της ολομέλειας, πραγματοποιήθηκε κεντρική εισήγηση εκ μέρους του διακεκριμένου ομότιμου καθηγητή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του King’s College London, Robert Holland, η οποία αφορούσε τις αγγλο-τουρκικές σχέσεις κατά τη δεκαετία του 1950. Ο διαπρεπής ιστορικός αναφέρθηκε στην πολιτική «διαίρει και βασίλευε» του Λονδίνου, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στον ρόλο των ΗΠΑ και τα σχέδιά τους για την ευρύτερη περιοχή. Μίλησε, επίσης, για την πολιτική της διχοτόμησης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, αναφορικά με το κυπριακό ζήτημα, το βρετανικό κυβερνόν κόμμα ήταν, πολλές φορές, πιο φιλοτουρκικό κι από την ίδια την Τουρκία. Τέλος, ο καθηγητής Holland υπενθύμισε ότι η Βρετανία έχει παύσει πλέον να διεκδικεί τον τίτλο της παγκόσμιας δύναμης, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του με μια σύντομη ανάλυση της βρετανικής οπτικής για τα γεγονότα που δρομολόγησαν τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

Εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Γραφείου του και Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Δημήτρης Σαμουήλ. Ο κ. Σαμουήλ τόνισε την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, στον αγώνα των Κυπρίων για την Ένωση, τη σημερινή παρουσία δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων στην Αγγλία, την προτίμηση των Βρετανών για διακοπές στην Κύπρο και τον ρόλο των κυπριακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην πρόοδο του νησιού.

«Το διεθνές αυτό Συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας» επισήμαναν από κοινού ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Αν. Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τόνισαν ιδιαίτερα πως η επιτυχία του Συνεδρίου ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών κυπριακών Πανεπιστημίων με την Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών.

Στην επίσημη εκδήλωση της έναρξης του Συνεδρίου, μίλησαν επίσης ο κ. Γιάννης Τουμαζής εκ μέρους του υπό σύσταση Ιδρύματος Κουδουνάρη-Τουμαζή και η Δρ Άρτεμις Κουδουνάρη-Γιορδαμλή, αδελφή του εκλιπόντος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο συγγραφικό έργο του Α. Κουδουνάρη και τη λατρεία του για την Ιστορία και τα Γράμματα.