Που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα διαδικτυακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 11η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας με θέμα: «Ιστορίες να ονειρεύεσαι…! Χριστουγεννιάτικες Αλχημείες», που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, με την υποστήριξη του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και των Εκδόσεων Πατάκη.
Η Ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν στη δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη και ειδικότερα στην προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσω παιδικών βιβλίων με θέμα τα Χριστούγεννα. Η Ημερίδα περιλάμβανε διαδικτυακά εργαστήρια με θεωρητικό και βιωματικό μέρος.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια τα οποία πραγματοποίησαν οι διακεκριμένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λιάνα Δενεζάκη, Στέλιος Πελασγός, Μαριλένα Καββαδά και Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη Παράλληλα, ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς τη δουλειά του με θέμα τους καλικάντζαρους και μίλησε για τη δύναμη της παράδοσης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Βικτωρία Παύλου και η κ. Αίγλη Τούμπα από το Βιβλιοπωλείο Rivergate. Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η Δρ. Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick στον χαιρετισμό της ανέφερε «Όλα αυτά τα χρόνια, ο στόχος των Ημερίδων ήταν και είναι, μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, μέσα από αυτό το ζύμωμα, οι εκπαιδευτικοί, φεύγοντας, να νιώσουν ανανεωμένοι, να εμπνευστούν και να πάρουν πίσω στις τάξεις τους νέες ιδέες, να πάρουν τη φαντασία, να πάρουν τη δημιουργικότητα, να πάρουν τη χαρά. Το παιδικό βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο σύμμαχο για τον εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Frederick διαχρονικά στηρίζουμε τη λογοτεχνία. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παιδική αλλά και στη νεανική λογοτεχνία προσφέροντας και μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κατεύθυνση τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, αλλά και διδακτορικό πρόγραμμα με γνωστικό αντικείμενο την Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία».
Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο οποίος συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις προηγούμενες Ημερίδες Παιδικής Λογοτεχνίας, δήλωσε: «Όταν μου είχαν μιλήσει για την 1η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας, η Αίγλη Τούμπα, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Rivergate και η Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, είχα σκεφτεί ότι είναι ονειροπόλες και αυτό που σχεδιάζουν αδύνατο. Κι όμως η Ημερίδα έγινε και τα χρόνια πέρασαν και οι Ημερίδες έφτασαν τις 10. Κι ήρθε η καραντίνα κι είπαμε όλοι πως φέτος δεν θα συναντηθούμε, πως η 11η ημερίδα δεν θα γίνει. Κι όμως η 11η Ημερίδα έγινε διαδικτυακά κι ήταν η καλύτερη απ’ όλες! Σχεδόν 4 ώρες όλοι μαζί σε μια οθόνη νιώθαμε ότι μπορούμε να βρεθούμε έστω κι έτσι, να σχεδιάσουμε, να ονειρευτούμε. Είναι μεγάλη συγκίνηση να δουλεύουμε όλοι για τα χριστουγεννιάτικα προγράμματα φιλαναγνωσίας στα σχολεία. Γιατί το οφείλουμε στους μαθητές μας. Ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν μαζί μου και περιμένω με χαρά να δω δουλείες τους στα σχολεία».
Την εκδήλωση αγκάλιασαν γι’ ακόμη μια φορά οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, ενώ πολλά ήταν τα μηνύματα που δέχτηκαν οι διοργανωτές από τους συμμετέχοντες μετά το πέρας της εκδήλωσης. «Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να γνωρίζουμε φωτεινούς και σπουδαίους ανθρώπους!», «Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι μαζί σας σήμερα. Τέλειο, άρτιο εργαστήριο, αν και διαδικτυακό τίποτα δεν έλειπε, μεριμνήσατε και για την τελευταία λεπτομέρεια», «Μας εμπνεύσατε και μας δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε όρμα και να «αγκαλιαστούμε» έστω και από απόσταση», ήταν μερικά από τα μηνύματα που έλαβαν οι διοργανωτές.