Μια νέα Ινδία αναδύεται: Διατηρώντας μια δοξασμένη κληρονομιά και παράδοση


Η ινδική κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα (γιορτάζοντας την τέταρτη εκατονταετηρίδα γέννησης του Sri Guru Tegh Bahadur Ji στο Κόκκινο Φρούριο, αφιερώνοντας την 26η Δεκεμβρίου στη μνήμη της θυσίας των τεσσάρων μαρτύρων Sahibzadas, με την κατασκευή ναού του Λόρδου Ram στο Ayodhya, των διαδρόμων Kartarpur και Kashi Vishwanath, καταργώντας το άρθρο 370 από το Jammu and Kashmit, τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας κλπ) τα τελευταία οκτώ χρόνια που γέννησαν νέες ελπίδες και έδωσαν τέλος σε αιώνες προκαταλήψεων με την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα με αμοιβαία αρμονία.

Νόμος για την τροποποίηση της ιθαγένειας

Αυτό το νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία στις διωκόμενες μειονότητες στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Εκτός από αυτό, υπάρχουν επίσης διατάξεις για την παροχή υπηκοότητας σε πρόσφυγες που δεν αντιβαίνουν σε καμία περίπτωση το Σύνταγμα της Ινδίας. Η κεντρική κυβέρνηση πήρε μια ιστορική απόφαση να τροποποιήσει τον νόμο περί ιθαγένειας για να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών στην προστασία των δικαιωμάτων και της τιμής των διωκόμενων θρησκευτικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν). Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το 2019 και επιδιώκει να υποστηρίξει τις κοινότητες Ινδουιστών, Σιχ, Βουδιστών, Τζαϊν, Πάρσι και Χριστιανών που ήρθαν στην Ινδία λόγω θρησκευτικών διώξεων. από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Υπάρχει πρόβλεψη να τους δοθεί η ινδική υπηκοότητα. Ταυτόχρονα, έγιναν ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της γλωσσικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας των κατοίκων των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας.  

Εντατικοποιήθηκαν τα έργα ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι για το ρόλο τους στην εθνική ασφάλεια. Το πρώτο «Φεστιβάλ Ανάπτυξης Συνοριακών Περιοχών-2020» εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020 στο χωριό Dhordo, Kutch (Gujarat). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι αρχηγοί 158 παραμεθόριων χωριών των περιοχών Kutch, Banaskantha και Patan του Gujarat καθώς και μέλη της περιφέρειας. Το 2015 ξεκίνησε η εθνική καμπάνια για την επίτευξη καθολικής προσβασιμότητας με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς φραγμούς για την ασφαλή, ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Σε 35 διεθνή αεροδρόμια, 55 αεροδρόμια εσωτερικού και 709 αναγνωρισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας Α1, έχουν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις προσβασιμότητας. Ομοίως, 603 ιστότοποι των πολιτειακών κυβερνήσεων και των υπηρεσιών τους έχουν γίνει προσβάσιμοι για όλους. Γίνονται προσπάθειες για να γίνουν προσβάσιμα τα κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης.

Το όραμα «Ένα Έθνος, Ένας Νόμος, Ένα Σύμβολο» εκπληρώθηκε 

Καταργήθηκε το άρθρο 370 και το χάσμα 6 δεκαετιών κλείνει σε 6 χρόνια. Το όραμα του Δρ. Shyama Prasad Mukhejee για «ένα έθνος, ένα νόμο και ένα σύμβολο» εκπληρώθηκε μετά από 72 χρόνια ανεξαρτησίας. Μετά την κατάργηση των άρθρων 370 και 35Α, στο δρόμο της ανάπτυξης βαδίζουν και το Jammu, το Kashmir και το  Ladakh. Αυτό έφερε πραγματική ενσωμάτωση του Jammu και του Kashmir. Ολόκληρη η περιοχή χωρίστηκε σε δύο εδάφη της Ένωσης – Jammu και Kashmir (με νομοθετικό σώμα) και Ladakh χωρίς νομοθετικό σώμα λόγω ειδικών συνθηκών. Η 70χρονη απαίτηση του Ladakh εκπληρώθηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κρατική αναδιοργάνωση από τη Βουλή. Τώρα το Jammu και Kashmir και το Ladakh κινούνται προς την κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωση, ο εγγενής νόμος τέθηκε σε ισχύ, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών απέκτησαν επιτέλους δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ανάπτυξη της Ινδίας κρύβεται στο μάντρα του “Vocal for Local” (Δύναμη στην Εντοπιότητα), επομένως η δύναμη ανάπτυξης της Ινδικής Δημοκρατίας βρίσκεται επίσης στην τοπική διακυβέρνηση. Το εύρος της εργασίας μπορεί να είναι τοπικό, αλλά ο συλλογικός αντίκτυπός του θα είναι παγκόσμιος. Αυτός είναι ο λόγος που η δύναμη των τοπικών κυβερνήσεων διευρύνεται συνεχώς.