Γιατί και πώς πρέπει να βγεις από τον φαύλο κύκλο της υπερανάλυσης.
Σε όλους μας αρέσει να ζυγίζουμε τις επιλογές μας όταν παίρνουμε αποφάσεις. Δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε, εξάλλου, και όσο περισσότερα αρνητικά εντοπίζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουμε μια έξυπνη απόφαση. Προκειμένου, όμως να πάρουμε τη βέλτιστη απόφαση, μπορεί να ξεπεράσουμε τα όρια και υπεραναλύουμε τα πάντα.
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να υπεραναλύουν τα πάντα; Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με το γιατί κάποιος υπεραναλύει τα πάντα. Ένα βασικός έχει να κάνει με το ότι μπορεί στη ζωή του να έχει περάσει πολλές δύσκολες καταστάσεις. Αν έχεις περάσει δυσκολίες οι οποίες σου έχουν αφήσει κάποια ψυχολογικά τραύματα, είσαι πιο επιρρεπής στην υπερανάλυση, διότι έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα μια λέξη που θα ακούσεις, να «ξύσει» μία από τις πληγές σου πράγμα που θα σε κάνει να αναλύεις σχεδόν αυθόρμητα όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όταν ένας άνθρωπος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση (πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθησή του), παρερμηνεύει πιο εύκολα αυτά που του συμβαίνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος τον αγνοήσει, τότε αυτό μπορεί να τον κάνει να αρχίσει να αμφισβητεί την αξία του και να ξεκινήσει να υπεραναλύει την όλη κατάσταση.
Πώς επηρεάζει η υπερανάλυση τη ζωή σου
Γενικά, η υπερανάλυση δημιουργεί πληθώρα αρνητικών σκέψεων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σου δημιουργεί υπερβολική κούραση, σωματική και ψυχολογική και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα σου. Όσον αφορά τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να σε κάνει να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, να αγχώνεσαι συνεχώς για το αν θα πάρεις τις σωστές αποφάσεις και πολλές φορές να καταλήγεις να έχεις πονοκέφαλο. Επίσης, η υπερανάλυση μπορεί να σε καθηλώσει σε αδράνεια, παθητικότητα και σε αναποφασιστικότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να χαρείς το παρόν γιατί αυξάνεται ο φόβος σου, η επιφυλακτικότητα και η αντικοινωνικότητά σου.
Υπάρχει διέξοδος;
Δεν είναι εύκολο να σταματήσεις να υπεραναλύεις αν αυτό έκανες όλη σου τη ζωή. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν:
Κάνε ανατομία της συνήθειάς σου
Προσπάθησε να παρατηρείς πότε καταφεύγεις στην υπερανάλυση, ποιες συνθήκες την ενισχύουν και κατά πόσο σε βοηθά. Αν μπορέσεις να αναγνωρίσεις το πότε και το γιατί ίσως καταφέρεις να την περιορίσεις.
Συγκεντρώσου στην επίλυση του προβλήματος
Οι άνθρωποι οι οποίοι τείνουν να υπεραναλύουν, ανησυχούν για κάτι άσχημο το οποίο ενδέχεται να συμβεί χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Είναι πολύ ωφέλιμο να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα όταν αυτό εμφανιστεί αντί απλά να ανησυχείς για αυτό πριν έρθει.
Απόσπασε την προσοχή σου
Αν πεις στον εαυτό σου να σταματήσει την υπερανάλυση, το πιο πιθανό είναι να την ενισχύσεις. Προσπάθησε να κάνεις κάτι διαφορετικό από το να αναλύεις συνέχεια. Πήγαινε μια βόλτα, βγες με ένα φίλο, μαγείρεψε. Αν απομακρυνθείς από την κατάσταση την οποία υπεραναλύεις, σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.
Τι άλλο να θυμάσαι
Θα ήταν πολύ λειτουργικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Ακόμα και αν τελικά πάρεις μια απόφαση και υποστείς τις συνέπειες της επιλογής σου και πάλι δεν μπορείς να ξέρεις αν έκανες καλά ή όχι. Το μόνο που ξέρεις είναι αν σου αρέσει τελικά εκεί που είσαι ή όχι.
Πηγή : Thrive Global Greece