Μήπως η συναισθηματική εξάρτηση εμποδίζει την επαγγελματική σου εξέλιξη;


Όταν εργάζεσαι σε έναν χώρο για πολλά χρόνια, καταλήγεις να θεωρείς ότι δεν υπάρχουν επιλογές για εσένα έξω από αυτόν. Κάποιες φορές απλά συνηθίζεις σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον και άλλοτε ξεχνάς ή παραμερίζεις το προσωπικό σου καλό. Ή κάνεις φίλους μέσα στη δουλειά σου και καταλήγεις να μπερδεύεις την επαγγελματική σου εξέλιξη με τις φιλίες. Καθώς αρχίζουν να μπλέκονται τα συναισθήματα για τη δουλειά σου με εκείνα για τους συναδέλφους σου, μπορεί να καταλήξεις να μένεις σε μια δουλειά μόνο για συναισθηματικούς λόγους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πλέον επαγγελματικό όφελος ούτε από πλευράς ηθικής ικανοποίησης ούτε και από υλικής σκοπιάς.

Κι όμως, επιμένεις να παραμένεις στην ίδια δουλειά ακόμα κι όταν αυτό δε σε οδηγεί πουθενά ή δε σου κάνει καλό. Κι αυτό επειδή θεωρείς καθήκον σου να μην «προδώσεις» τα πρόσωπα με τα οποία δουλεύεις μαζί ή θέλεις να παραμείνεις πιστός στη θέση σου άνευ όρων. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ εάν αυτές οι σκέψεις είναι ολότελα δικές σου; Ή μήπως κάποιοι τις επικαλούνται, για να κερδίσουν την αφοσίωσή σου, επηρεάζοντας τη στάση σου και τον τρόπο σκέψης σου; Αυτό που θα σου έλεγα να σκεφτείς σοβαρά είναι ότι η επαγγελματική σου πορεία δεν είναι χάρισμα κανενός. Άλλο η επαγγελματική σχέση και άλλο η συναισθηματική. Εξάλλου, μπορείς να συνεχίσεις να είσαι φίλος με τον προϊστάμενό σου ή τους συναδέλφους σου, ακόμα κι εάν αλλάξεις εργασία. Ή μήπως όχι; Αν φοβάσαι ότι με το που θα αλλάξεις δουλειά θα χάσεις την επαφή με τους φίλους συναδέλφους, ίσως τελικά αυτό να μην ήταν μία πραγματική, αλλά μία συγκυριακή φιλία.

Από την άλλη, σίγουρα υπάρχει μέσα σου και το συναίσθημα της ανασφάλειας όσον αφορά στην αναζήτηση μιας καινούργιας δουλειάς. Όσο, πάντως, κι αν ακούς γύρω σου ότι δεν γίνονται μετακινήσεις πια στην Ελλάδα της κρίσης, εάν κοιτάξεις λίγο πιο προσεχτικά και παρατηρήσεις τους επαγγελματίες με όραμα και προσόντα, θα δεις ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να είναι πιο περίπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά συμβαίνει. Οι μετακινήσεις προς μια καλύτερη θέση εργασίας συμβαίνουν. Και θα συμβαίνουν πάντα. Γιατί έτσι είναι η αγορά εργασίας. Αναζητά συνέχεια ταλέντα, έμπειρα στελέχη και ευέλικτα άτομα.

Μη λαμβΑνεις υπΟψη τι θεωροΥν οι Αλλοι επιτυχημΕνη θΕση εργασΙας. Το σημαντικΟτερο Ολων εΙναι να βρεις εσΥ το προσωπικΟ σου νΟημα στο βΗμα ή την επΟμενη επαγγελματικΗ επιλογΗ που θα κΑνεις.

Αν, λοιπόν, βαθιά μέσα σου σκέφτεσαι και νιώθεις ότι τώρα είναι η στιγμή για μια επαγγελματική αλλαγή, τότε μη διστάσεις να το τολμήσεις, αφού λάβεις υπόψη σου τα εξής:

Μη βλέπεις βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα

Μη μένεις εκεί που τώρα σου δίνουν περισσότερα χρήματα, όλα τα άλλα όμως είναι λίγο πολύ στάσιμα. Καλύτερα να στρέψεις το ενδιαφέρον σου προς τα εκεί που μπορεί να έχεις μέλλον, εξέλιξη, ανάπτυξη. Σε εκείνους που μπορούν να επενδύσουν πάνω σου και να σε εξελίξουν.

Πήγαινε εκεί που αισθάνεσαι πιο άνετα

Ακόμα και εάν δεν είναι η πιο διάσημη εταιρεία στον χώρο της, μην την απορρίψεις αμέσως. Πολλές φορές μικρότεροι οργανισμοί μπορεί να προσφέρουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, να εκτιμήσουν την εμπειρία σου και να δουλεύουν με καλύτερους όρους. Εάν ο τρόπος που λειτουργεί ένα εργασιακό πλαίσιο και γενικά η κουλτούρα ενός οργανισμού σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο άνετα, τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά μια μετακίνησή σου.

Προτίμησε τη θέση όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία σου

Για να μην θεωρηθείς πρωτάρης και κάνεις πέντε βήματα πίσω αντί για μπροστά, καλό θα είναι να προτιμήσεις τον κλάδο ή τις θέσεις που γνωρίζεις καλύτερα, ώστε να τις αναβαθμίσεις με την εμπειρία και τις ικανότητές σου. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην καινούρια τοποθέτησή σου όσο και στη διαπραγμάτευσή σου. Επίσης, θα αισθανθείς ότι προχωράς ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά. Εκτός εάν έχεις αποφασίσει ότι στόχος σου είναι η αλλαγή καριέρας, δηλαδή μια ριζική αλλαγή επαγγέλματος, όπου τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται.

Πήγαινε εκεί που έχει νόημα για εσένα

Μη λαμβάνεις υπόψη τι θεωρούν οι άλλοι επιτυχημένη θέση εργασίας. Το σημαντικότερο όλων είναι να βρεις εσύ το προσωπικό σου νόημα στο βήμα ή την επόμενη επαγγελματική επιλογή που θα κάνεις. Να θυμάσαι, δεν υπάρχει πρωτόκολλο καλών και κακών εργασιών. Καλή είναι η εργασία που κάνει ο καθένας, αρκεί να σημαίνει για αυτόν κάτι. Να αισθάνεται γεμάτος μέσα από αυτήν για τους δικούς του λόγους. Γιατί, όπως έχεις συνειδητοποιήσει, η δουλειά δεν είναι μόνο για τα λεφτά. Ακόμα κι όταν η εργασία είναι θέμα επιβίωσης, πάντα θα θέλουμε ένα καλό περιβάλλον, αναγνώριση, εξέλιξη, αξιοκρατία, και ό,τι άλλο έχει σημασία για τον καθένα.

Προώθησε έξυπνα το επαγγελματικό σου προφίλ

Επειδή δε γνωρίζεις ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος εργοδότης ή συνεργάτης σου, καλό θα είναι να διατηρείς ένα προσεγμένο προφίλ την περίοδο της μετάβασης. Ξεκινώντας από τα περιβόητα social media (κυρίως facebook & linkedin) έως τον τρόπο που συστήνεσαι σε ένα πάρτι στον γνωστό της φίλης σου που έχει δική του εταιρεία. Εφόσον έχεις στόχο την επαγγελματική αλλαγή, πρέπει να είσαι συντονισμένος με αυτόν τον στόχο. Όχι με υπερβολή, αλλά έξυπνα. Μην ξεχνάς ότι η γη γυρίζει και τα ικανά στελέχη δε χάνονται. Κατάγραψε, επομένως, τον επαγγελματικό σου στόχο με όραμα και ρεαλισμό και προχώρα. Ζήτησε τη βοήθεια ενός επαγγελματία career coach, εάν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου. Όμως γενικά σε ό,τι αφορά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία να θυμάσαι: Δεν είσαι δέντρο! Μην ριζώνεις, λοιπόν, σε μέρη που δεν είναι γόνιμα για εσένα.

Πηγή : thriveglobal.gr