Την επόμενη φορά που θα σας πουν ότι κοιμηθήκατε πάρα πολύ, έχετε την δικαιολογία.
Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που, λίγο πριν τελειώσει η εργάσιμη εβδομάδα στην ερώτηση “τι σχέδια έχεις για το σαββατοκύριακο;” να απαντάμε “να κοιμηθώ!” – με συνοδεία τη λαχτάρα στη φωνή, βεβαίως! Η ειρωνεία είναι πως, όταν τελικά κοιμόμαστε παραπάνω εκείνο το διήμερο, τις περισσότερες φορές το μετανιώνουμε γιατί νιώθουμε πως χάσαμε ποιοτικό χρόνο της μέρας. Μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται να μας απενοχοποιήσει!
Η διάρκειας δεκατριών ετών έρευνα που διεξήχθη από Σουηδούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στα τέλη του φετινού Μαΐου στο Journal of Sleep Research έρχεται να μας πει πως διαπιστώθηκε μία αναλογία του χρόνου που περνάμε κοιμώμενοι με η μακροζωία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας ύπνος διάρκειας μικρότερης των πέντε ωρών ανά νύχτα καθ’ όλην τη βδομάδα συνδεόταν με αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας. Αντίθετα, ένας ύπνος έξι έως επτά ωρών ανά νύχτα ελλοχεύει μικρότερο κίνδυνο. Το ρίσκο της πρώτης κατηγορίας, ωστόσο μειώνεται αν ο χαμένος ύπνος των εργάσιμων ημερών αναπληρώνεται τα βράδια του σαββατοκύριακου.
Στην έρευνα συμμετείχαν 43.880 εθελοντές, αφού πρώτα οι ερευνητές είχαν συμπεριλάβει τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Στην ηλικιακή κατηγορία των κάτω των 65 ετών όσοι κοιμόντουσαν για πέντε ωρών (και λιγότερο) ανά νύχτα είχαν ένα αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας κατά 52% σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν για επτά ώρες ανά νύχτα. Όταν, όμως, οι πέντε ώρες ύπνου γίνονταν επτά κατά το σαββατοκύριακο, το ποσοστό αυτό μειωνόταν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο extra ύπνος είναι πιθανώς το κλειδί για να καταφέρει το σώμα να ανανεώσει τα αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του επίπεδα ενέργειας που κατανάλωσε στη διάρκεια των εργάσιμων ημερών. Αν και τονίζουν πως το ιδανικό είναι ο ύπνος να έχει μία διάρκεια επτά ωρών κάθε βράδυ, οι επιστήμονες της έρευνας θεώρησαν πως μία ευεργετική εναλλακτική είναι εκείνες οι δύο ωρίτσες που κοιμόμαστε παραπάνω το σαββατοκύριακο. Κι όλοι ξέρουμε καλά πόσο σημαντικός είναι ο αρκετός και ομαλός ύπνος, σωστά;
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσουμε ενοχές για τις παραπάνω ώρες ύπνου που ξοδέψαμε, νομίζω μπορεί να μας ανακουφίσει η σκέψη πως θα επωφεληθεί μακροχρόνια η καλή μας υγεία.
Πηγή: k-mag.gr