Ο ΣΑΕΚ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe


Οι αδυναμίες και τα κενά προστασίας σε κοινωνίες και οικονομίες ανά το παγκόσμιο και η ανάγκη για συντονισμένη δράση από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τους ασφαλιστές και το κοινό, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλίσεων της Insurance Europe με τίτλο «Closing the Gap», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Insurance Europe.

Στο συνέδριο και στη Γενική Συνέλευση, συμμετείχαν εκπρόσωποι ασφαλιστικών συνδέσμων που είναι μέλη της Insurance Europe. Τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης, και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ,                   κ. Ανδρέας Αθανασιάδης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τρεις κοινούς τομείς στους οποίους υπάρχουν κενά προστασίας:

  1. Έλλειψη συνταξιοδοτικών παροχών 
  2. Έλλειψη κάλυψης για φυσικές καταστροφές 
  3. Έλλειψη κάλυψης για τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο 

Ο Brandstetter τόνισε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη συνταξιοδοτικών συστημάτων πολλαπλών πυλώνων – όπου οι ασφαλιστές διαδραματίζουν βασικό ρόλο ως πάροχοι συντάξεων δεύτερου και τρίτου πυλώνα – θα μπορούσε να βοηθήσει στο να γίνουν πιο βιώσιμα τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα. Ωστόσο, συνέχισε, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι σαφείς, ότι το κοινό πρέπει να αποταμιεύει περισσότερα για τη συνταξιοδότηση και στη συνέχεια να το ενθαρρύνουν να το κάνει μέσω φορολογικών κινήτρων, υπηρεσιών παρακολούθησης συντάξεων ή αυτόματης εγγραφής.

Σχετικά με τον κίνδυνο φυσικής καταστροφής, ο κ. Brandstetter ανάφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, η οποία ήδη αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προσαρμογή των κοινωνιών σε ένα ήδη μεταβαλλόμενο κλίμα. 

Ο κ. Brandstetter είπε επίσης, ότι ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας από κινδύνους στον κυβερνοχώρο αυξάνεται τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο κοινό, πρέπει να κάνουν περισσότερα. «Οι ασφαλιστές μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν εμπόδια: ειδικότερα η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων για τη μοντελοποίηση και την τιμολόγηση των κινδύνων περιορίζει την ανάπτυξη της αγοράς. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να το αντιμετωπίσουν επιτρέποντας στους ασφαλιστές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα συμβάντων στον κυβερνοχώρο σε συγκεντρωτική και ανώνυμη μορφή. Αυτό θα βοηθούσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την ικανότητα μοντελοποίησης και συνεπώς την προστασία που μπορούν να προσφέρουν», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Brandstetter τόνισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι κατάλληλα για το σκοπό και ότι οι κανόνες δεν λειτουργούν ως εμπόδιο ούτε στην προστασία που προσφέρουν οι ασφαλιστές, ούτε στην ικανότητά τους να επενδύσουν στην οικονομία. Επιπλέον, κατέληξε, οι κανόνες δεν πρέπει να αποθαρρύνουν άσκοπα τους ασφαλιστές από τη χρήση εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυξημένος όγκος διαθέσιμων δεδομένων, που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των κενών προστασίας.