Ό,τι κι αν σημαίνει γενναιοδωρία για εσάς, συνεχίστε να την κάνετε πράξη, επειδή μία έρευνα από την The Ascent αποκαλύπτει μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στη γενναιοδωρία και στην ευτυχία. Θέλοντας να αποκαλύψουν ποιες ανιδιοτελείς πράξεις επηρεάζουν την συνολική αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, οι ειδικοί ρώτησαν 1.000 ενήλικες να κάνουν δύο διαφορετικά πράγματα.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις διαφορετικές πλευρές της ζωής τους, όπως τη φιλία, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική ζωή, τα οικονομικά και την καριέρα. Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο για τον αλτρουισμό, όπου ερωτήθηκε για το πόσο πιθανό ήταν να προχωρήσει σε 14 διαφορετικές αλτρουιστικές συμπεριφορές (από το να δώσει οδηγίες σε έναν άγνωστο μέχρι να χαρίσει ρούχα). Μέσω αυτού του ερωτηματολογίου, ξεχώρισαν δύο ομάδες: οι υψηλά γενναιόδωροι άνθρωποι και οι λιγότερο γενναιόδωροι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ήταν γενναιόδωροι, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι στη ζωή. Το 74% των γενναιόδωρων ανθρώπων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, συγκριτικά με το 60% των μη γενναιόδωρων. Οι υψηλά γενναιόδωροι συμμετέχοντες επίσης αποδείχτηκε ότι ήταν ικανοποιημένοι στις κατηγορίες: φιλία, οικογενειακή ζωή, κοινωνική ζωή, ερωτικές σχέσεις, καριέρα και οικονομικά.
Οι γενναιόδωροι ερωτηθέντες ήταν τρεις φορές πιθανότερο να νιώθουν «πολύ χαρούμενοι» κάθε μέρα. Αυτή η αίσθηση χαράς και ευχαρίστησης είναι δύο βασικά θετικά χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να βρίσκουμε νόημα στη ζωή• και το αντίθετο. Αυτό αποδείχτηκε και από την έρευνα. Η ομάδα των γενναιόδωρων ήταν 20% περισσότερο πιθανό να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους, να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους και να βρίσκουν απόλαυση στην εργασία τους.
Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερους στενούς φίλους. Και δεν αναφερόμαστε σε απλές φιλίες, αλλά σε φίλους που θα τους επισκέπτονταν στο νοσοκομείο, θα τους βοηθούσαν σε μια μετακόμιση, θα τους έπαιρναν και θα τους πήγαιναν στο αεροδρόμιο, θα τους δάνειζαν ακόμα και χρήματα.
Πηγή: cyfar.org