Αν σε ρωτούσα τι δώρο θα ήθελες για τα γενέθλιά σου, σίγουρα θα είχες να μου παραθέσεις μία αρκετά μεγάλη λίστα. Καινούργια παπούτσια (πάλι;), μια μεγαλύτερη τσάντα (μα πόσο πιο μεγάλη;), ιδανικά ένα καινούργιο αυτοκίνητο (γιατί τι έχει το παλιό;) ή τουλάχιστον ένα πιο σύγχρονο κινητό (σίγουρα σου είναι απαραίτητο;).
Μήπως είναι καλύτερα να αντισταθείς στις φωνούλες μέσα σου που φωνάζουν διαρκώς «θέλω, θέλω, θέλω»; Kαι αντί να εστιάζεις στην δίχως τέλος λίστα με τις ανάγκες σου να εστιάσεις σε κάτι άλλο; Στην ανυπέρβλητη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς; Γιατί να το κάνεις αυτό; Επειδή, μεταξύ άλλων, θα σου χαρίσει χρόνια πολλά και γεμάτα υγεία; Ναι, ναι, σοβαρολογώ. Οι έρευνες, εξάλλου, που σου βρήκα θα σε πείσουν γιατί είναι καλύτερο να δίνεις από το να παίρνεις.
Η προσφορά χαρίζει χρόνια
Η πρώτη έρευνα διήρκησε πέντε χρόνια και διεξήχθη με τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων της Αμερικής. Το συμπέρασμα που προέκυψε κοινό: η προσφορά προς τους άλλους προστατεύει την υγεία και προσθέτει χρόνια ζωής σε εκείνον που δίνει και όχι σε αυτόν που παίρνει.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science, διαπιστώθηκε 42% μείωση της θνησιμότητας σε αυτούς που προσφέρουν πρακτική βοήθεια στους άλλους και 30% σε αυτούς που παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη.
Καθόλου, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πού θα βρεις χρήματα για να αγοράσεις δώρα για τους αγαπημένους σου. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι τα υλικά δώρα αυτά που κάνουν τη διαφορά, αλλά οι μικρές καθημερινές κινήσεις προσφοράς προς τους άλλους. Όπως το να προσφέρεις ένα κομμάτι από το γλυκό που έφτιαξες στον γείτονα. Να προθυμοποιηθείς να μεταφέρεις τον συνάδελφό σου με το αυτοκίνητό σου. Να κάνεις babysitting για τη φίλη σου, που έχει αιώνες να βγει από τότε που γέννησε. Να βοηθήσεις τη μητέρα σου να ξεκρεμάσει τις κουρτίνες, να στρώσει τα χαλιά, να στολίσει το σπίτι. Μην το κάνεις όμως σαν αγγαρεία, ούτε από υποχρέωση, ούτε περιμένοντας ανταπόδοση. Να τα κάνεις όλα, επειδή το θέλεις πραγματικά.
Όσο για εκείνους που ασχολούνται με τον εθελοντισμό, είναι αυτοί που έχουν την καλύτερη υγεία από όλους και τα πιο χαμηλά ποσοστά πρόωρου θανάτου. Αυτό έδειξαν οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, για να συμμετέχεις κι εσύ ενεργά στο bazaar του σχολείου του παιδιού σου ή του ανιψιού σου ή σε οποιαδήποτε άλλη φιλανθρωπική (ή γιατί όχι και φιλοζωική) δράση.
Η προσφορά προς τους άλλους προστατεύει την υγεία και προσθέτει χρόνια ζωής σε εκείνον που δίνει και όχι σε αυτόν που παίρνει.
Και πώς εξηγούνται όλα αυτά;
Σύμφωνα με τον Michael Poulin και τους επικεφαλής των ερευνών που διεξήχθησαν από το πανεπιστήμιο του Buffalo, το Stony Brook University και το Grand Valley State University, το στρες φαίνεται ότι είναι ο παράγοντας κλειδί πίσω από τη διαπίστωση ότι οι γενναιόδωροι ζουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ξεκάθαρα ότι, βοηθώντας και φροντίζοντας τους άλλους, μειώνεται το στρες. Όπως όμως είναι γνωστό το στρες αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα που μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Τα άτομα που αγαπούν να προσφέρουν όχι μόνο έχουν λιγότερο στρες – πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους (της ορμόνης τους στρες) – αλλά επίσης έχουν και πιο χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης, παράγοντας που επίσης είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την υγεία.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Harvard Business School, όσοι προσφέρουν χρήματα ή υλικά αγαθά σε εράνους νιώθουν πιο έντονο το αίσθημα της ευτυχίας απ’ ότι όταν ξοδεύουν χρήματα για τον εαυτό τους, καθώς η αλτρουιστική συμπεριφορά φαίνεται ότι είναι αυτή που πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με τα χημικά της χαράς – τις γνωστές ενδορφίνες – κι όχι η στιγμιαία απόλαυση μιας προσωπικής αγοράς.
Και κάπου εδώ είναι η ώρα για ν’ αναρωτηθώ κι εγώ με τη σειρά μου: αρκούν όσα διάβασες για να κατανοήσεις ότι προσφέρωντας τελικά υπάρχει κέρδος και για σένα; Το καλύτερο, εξάλλου, στο άφησα για το τέλος. Το να δίνεις είναι μεταδοτικό και ενισχύει τους δεσμούς με τους γύρω σου, λένε οι ειδικοί. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν αποφασίσεις να αρχίσεις να δίνεις περισσότερα, έχεις πολλές ελπίδες και να πάρεις περισσότερα!
Πηγή : Thrive Global Greece