Είναι γυναίκες δυναμικές και καινοτόμες. Γυναίκες με όραμα και θέληση να πετύχουν στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες που ανέδειξε το IDEA. Ας τις γνωρίσουμε.
Μαρία Λαβίθη & Heroes Made
«Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος… Αλλά υπάρχει ο ΔΙΚΟΣ σου τρόπος»
Η Μαρία Λαβίθη και η ευέλικτη λύση της, οι Heroes Made, δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες και γονείς, για να χρησιμοποιούν ένα ισχυρό εργαλείο στον τομέα της Κοινωνικής, Συναισθηματικής Μάθησης.
«Μετά την καθοδήγηση των μεντόρων του IDEA και των συνεργατών μου, στρέψαμε στο HEROES MADE μια κλιμακούμενη αρθρωτή λύση για επαγγελματίες και γονείς που βελτιστοποιεί τα εργαλεία περιεχομένου Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης (SEL) χρησιμοποιώντας προσαρμογή για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση των προβλημάτων που μαστίζουν τα παιδιά μας, όπως άγχος, φόβος, κατάθλιψη, εκφοβισμός και πολλές αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. Η κοινωνική συναισθηματική μάθηση σε νεαρή ηλικία είναι το μεγαλύτερο προληπτικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε ως άνθρωποι για να βοηθήσουμε να ανυψώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις επόμενες γενιές».
Στέλλα Ζαπίτη & Activitygogo
«Απόλαυσε, μάθε, εξελίξου»
Η Στέλλα Ζαπίτη με το Activitygogo, δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις και να δοκιμάσεις καινούργιες δραστηριότητες ώστε να διασκεδάσεις, να μάθεις αλλά και να εξελιχθείς ευχάριστα.
«Από παιδί είχα την περιέργεια να εξερευνώ και να ανακαλύπτω νέα πράγματα και εμπειρίες. Σε κάποια φάση όμως, βρέθηκα σε μια ρουτίνα από την οποία έλειπε η άσκηση και η διασκέδαση. Όταν δοκίμασα να βρω ένα καινούργιο χόμπι online, βρήκα την όλη διαδικασία αχρείαστα χρονοβόρα και περίπλοκη.
Γι’ αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω το Activitygogo, την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει τον κόσμο να ανακαλύψει και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα. Σπορτ, τέχνη, χορό, μουσική, όλες τις δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να διασκεδάσει, να μάθει αλλά και να εξελιχθεί.
Με την στήριξη του IDEA, δημιουργήσαμε ένα εργαλείο και ένα μήνυμα που αγκαλιάστηκε τόσο από τον κόσμο όσο και από τους παρόχους δραστηριοτήτων, καθώς προσφέρουμε μία κοινή λύση στα διαφορετικά προβλήματα».
Μικαέλλα Μελανίδου, Κατερίνα Πατσαλίδου & Visual Space
«Η φρέσκια γυναικεία άποψη εμπλουτίζει το περιεχόμενο, ζωντανεύει την προοπτική, επιτυγχάνει το όραμα»
Η Μικαέλλα Μελανίδου, η Κατερίνα Πατσαλίδου και το Visual Space δημιούργησαν μία ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για στήριξη και προώθηση των ανθρώπων της Τέχνης διοργανώνοντας 3D διαδικτυακές εκθέσεις.
«Η αρχική ιδέα της πλατφόρμας Visual Space προήλθε από το πρόβλημα ότι ανερχόμενοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνες στα αρχικά στάδια της καριέρας τους, διεθνώς, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επίσης, πολλοί λάτρεις της τέχνης δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν πολύ ακριβά έργα τέχνης.
Η Visual Space προσφέρει στήριξη και προώθηση αυτών των καλλιτεχνών μέσω των 3D διαδικτυακών εκθέσεων μας και του e-commerce store μας και ταυτόχρονα παρέχει μια αποκλειστική συλλογή έργων τέχνης σε προσιτές τιμές».
Ευαγγελία Φωτοπούλου & Syndeseas
«Ας κινηθούμε με υψηλό ήθος και ευγένεια στο δρόμο που έχουν χαράξει οι κατακτήσεις του φύλου μας»
Η Ευαγγελία Φωτοπούλου δημιούργησε μαζί με τον Μιχάλη Αγαπίου την Syndeseas, σε μια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών καυσαερίων και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Η Syndeseas δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών του χώρου της ναυτιλίας, της πληροφορικής και των τεχνολογιών για να εξυπηρετήσει τη ναυτιλία στην προσπάθειά της στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η εμπειρία των επαγγελματιών της Syndeseas, η αφοσίωση και η άοκνη εργασία μας προς τον απώτερο στόχο και μέσω της καινοτόμου αξιοποίησης της τεχνολογίας (digitalization, maritime big data) όπως και οι καίριες και άριστες συνεργασίες που αναπτύξαμε διεθνώς, επέτρεψαν τόσο την κρίσιμη αρχική υλοποίηση όσο και τη σημερινή επιτυχημένη πορεία της ιδέας.
Το μότο είναι να κινούμαστε με υψηλό ήθος και ευγένεια στο δρόμο που έχουν χαράξει οι κατακτήσεις του φύλου μας, χωρίς να δημιουργούμε νέα, άσκοπα πεδία μάχης. Ένα κατόρθωμα των γυναικών της εποχής μας, είναι ότι καταφέραμε να αφαιρέσουμε τη λέξη ‘γυναίκα’ από τις σκέψεις και τις προσπάθειές μας στο στίβο της επιχειρηματικότητας, και γίναμε απλώς άνθρωποι του επιχειρείν. Απελευθερωμένες από φυλετικές αναφορές και χωρίς ανούσιες προσπάθειες για ειδικό θαυμασμό, δυσλειτουργικούς ανταγωνισμούς και άκαρπες αγωνίες για το αυτονόητο, πορευόμαστε πλέον με πραγματική αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».
Λιάνα Πραστίτη & Evglot
«Οι γυναίκες επιχειρηματίες βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον απαλλαγμένο από παραδοσιακά στερεότυπα»
Η Λιάνα Πραστίτη και η Evglot προσφέρουν τη δυνατότητα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας μέσω ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού.
«Η Evglot είναι startup που ασχολείται με τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού εκμάθησης ξένων γλωσσών. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, με στόχο να συνδυαστεί αποτελεσματικά και δημιουργικά το ηλεκτρονικό παιχνίδι με την μάθηση ξένης γλώσσας. Μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας διαδραμάτισε το Κέντρο Καινοτομίας, IDEA, το οποίο μας έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει η ιδέα να πάρει μορφή και να υλοποιηθεί. Σίγουρα οι γυναίκες επιχειρηματίες διαθέτουν ικανότητες και ισχυρή θέληση. Συστατικά της επιτυχίας είναι να παραμείνουν προσηλωμένες στους στόχους τους να τολμούν, να δημιουργούν και να βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα παραδοσιακά στερεότυπα».
Δρ Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και Ελισάβετ Χαραλάμπους & Malloc
«O δρόμος για την επιτυχία είναι γεμάτος προκλήσεις που σε ανταμείβουν. Το πρώτο βήμα είναι να τολμήσεις»
Οι Δρ Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και Ελισάβετ Χαραλάμπους είναι η δύναμη πίσω από τη Malloc που δημιούργησε την πρώτη εφαρμογή κινητού, η οποία βελτιώνει το επίπεδο προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων.
«Η Malloc δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην προστασία δεδομένων και ιδιωτικότητας (privacy) ατόμων, οργανισμών και κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές. Η Malloc δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από pre-seed funding από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου. Η Malloc λαμβάνει στήριξη από το IDEA Innovation Center της Τράπεζας Κύπρου και κέρδισε το Cyprus Entrepreneurship Award 2020.
Σκοπός της Malloc είναι να εκδώσει την πρώτη εφαρμογή κινητού (AntiStalker), η οποία ενημερώνει τον χρήστη όταν άλλες εφαρμογές κάνουν χρήση του μικροφώνου και κάμερας. Επίσης η εφαρμογή αυτή ενημερώνει τον χρήστη αν αποστέλλονται δεδομένα από το κινητό του χωρίς να το γνωρίζει. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να σταματήσει κακόβουλες ενέργειες και να προστατέψει τα δεδομένα του.
Η πρώτη έκδοση της εφαρμογης, με το όνομα Antistalker, είναι διαθέσιμη για Android συσκευές στο Play Store».
* Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA έχει την πλήρη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα υποστήριξης της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και ψηφιακής μεταμόρφωσης στην Κύπρο. Απολαμβάνει επίσης τη στήριξη και άλλων σημαντικών εταίρων όπως Lellos P. Demetriades, CYTA, Deloitte, Invest Cyprus, κ.ά.
Λεζάντα φωτογραφίας:
Στη φωτογραφία οι Μικαέλλα Μελανίδου, Κατερίνα Πατσαλίδου (αρ. 1), Λιάνα Πραστίτη (αρ. 2), Ευαγγελία Φωτοπούλου (αρ. 3), Μαρία Λαβίθη (αρ.4), Στέλλα Ζαπίτη (αρ.5) και Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και Ελισάβετ Χαραλάμπους (αρ.6).