Οι ηλικιωμένοι με ταυτόχρονα προβλήματα όρασης και ακοής εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας


Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν διπλή αισθητική δυσλειτουργία – δηλαδή προβλήματα ακοής και όρασης ταυτόχρονα – παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικά έγκυρο Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν 2.051 ηλικιωμένους (το 22,8% με προβλήματα ακοής ή όρασης και το 5.1% και με τα δύο) επί 8 χρόνια. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η διπλή αισθητική δυσλειτουργία συσχετιζόταν με 86% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάποια αισθητική δυσλειτουργία. Κατά το follow-up, άνοια εμφανίστηκε στο 14.3% σε όσους δεν είχαν δυσλειτουργία, στο 16.9% σε όσους είχαν μία και στο 28.8% σε όσους είχαν διπλή.

Οι συμμετέχοντες με διπλή αισθητική δυσλειτουργία παρουσίασαν δηλαδή διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ (την πιο κοινή μορφή άνοιας) σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα υγείας. «Η αξιολόγηση της όρασης και της ακοής στους ηλικιωμένους μπορεί να προβλέψει ποιοι θα εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη θεραπεία της απώλειας ακοής και όρασης», ανέφερε ο Phillip H. Hwang, κύριος συντάκτης και επιστήμονας της έρευνας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Παγκοσμίως, οι άνθρωποι που ζουν με άνοια υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και σήμερα έως και τα 50 εκατομμύρια. Το ανησυχητικό είναι πως οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το νούμερο αυτό θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, αναφέρονται περίπου 200.000 περιπτώσεις άνοιας σήμερα. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια πλήρης θεραπεία, ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή και η συνεχής ιατρική παρακολούθηση μπορεί να ελέγξει έως ένα βαθμό τα συμπτώματα των περισσότερων μορφών άνοιας.

Οι επιστήμονες αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για να καταφέρουν να ξεκλειδώσουν τις αιτίες και τους μηχανισμούς ανάπτυξης όλων των μορφών άνοιας, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν αποτελεσματικότερες θεραπείες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και συνεχώς ανακαλύπτονται τόσο νέες δομές, συνδέσεις ανάμεσά τους, αλλά και μηχανισμοί που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν αντιληφθεί και διαπιστώσει.

Πηγή : enallaktikidrasi.com