Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Φελλάς στην τελετή επίδοσης Διακήρυξης της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς.
Αδάμος Αδάμου: Τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για την διαφθορά στο τελικό τους στάδιο για ψήφιση.
Η προώθηση σχετικών νομοθεσιών και η καλλιέργεια ηθικού πολιτισμού στην κυπριακή νομοθεσία, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, είναι σημαντικοί παράγοντες στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Παράλληλης Βουλής, Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αδάμου Αδάμου, με την ευκαιρία της παράδοσης από την Παράλληλη Βουλή, Διακήρυξης για την εναντίωση στη Διαφθορά. Παράλληλα τονίσθηκε πως καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του παραπάνω στόχου διαδραματίζει η ενεργή συμμετοχή του καθενός ξεχωριστά, η βούληση της Πολιτείας και η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς (9 Δεκεμβρίου), η Μαρία Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών, υπενθύμισε την αποστολή και το καθήκον της Επιτροπής, επισημαίνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των διορισμένων μελών της, για κρούσματα διαφθοράς στα οποία εκτίθενται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο.
Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται κάθε μορφή διαφθοράς, καλούνται οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν νομοσχέδια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς τα οποία εκκρεμούν, ενώ ενθαρρύνεται η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες του Κράτους.
Για τη δράση και τις προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να παταχθεί η διαφθορά μέσω προτεινόμενων νομοσχεδίων που σχετίζονται με αυτές τις ενέργειες και που συνάδουν με παρόμοιες πρακτικές δημοκρατικών χωρών, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε ο κ. Αδάμου, τονίζοντας πως όλα τα σχετικά νομοσχέδια βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο για έγκριση. Τόνισε επίσης, πως η Διακήρυξη θα σταλεί σε όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε η ενημέρωση τους να είναι πλήρης.
Ο κ. Φελλάς υπέδειξε πως εκείνο που περνά σοβαρή κρίση είναι οι θεσμοί. Κατά την κρίση της σύγχρονης κοινωνίας, παρατηρείται πως όλο το σύστημα των εννοιών, μετακινείται τόσο ώστε άλλο να λέγεται και άλλο να εννοείται. «Οι λέξεις έχουν χάσει την καθιερωμένη σημασία τους και χρησιμοποιούνται σαν κίβδηλα νομίσματα με αποτέλεσμα την ασυνεννοησία και τη σύγχυση. Καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε παραγωγικά και οργανωμένα, ώστε οι κοινωνικές συγκρούσεις να λύνονται εποικοδομητικά. Επομένως χρειάζονται μεγάλες διαδραστικές προσπάθειες από όλα τα οργανωμένα σύνολα για να υπενθυμίσουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο πως οι πολίτες είναι αυτοί που προβάλλουν, προστατεύουν και καθοδηγούν το δημοκρατικό πολίτευμα», κατέληξε.