Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης στο σπίτι λόγω κορονοϊού και η σημασία της σωστής διαχείρισης της.


Μια υποχρεωτική μαζική καραντίνα είναι αναντίρρητα μια δυσάρεστη εμπειρία. Η απομόνωση στο σπίτι και η αποφυγή των κοινωνικών επαφών, όπως και η αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας θεωρούνται αναγκαία για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) μπορούν να σώσουν ζωές και αποτελούν συνειδητή ευθύνη του καθενός να τα τηρήσει, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επιφέρει αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες σε ορισμένους ανθρώπους. Η απώλεια της ελευθερίας, η απομάκρυνση από αγαπημένα άτομα, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης, ο φόβος, η πλήξη και η ένταση της μοναξιάς, μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην ψυχολογική, αλλά και τη σωματική και τη νοητική λειτουργία μερικών ατόμων. Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να είναι: ευερεθιστότητα, συναισθηματική εξάντληση, κακή διάθεση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, κακή διάθεση, άγχος και συμπτώματα μετατραυματικού άγχους, φόβος, νευρικότητα, σύγχυση, θυμός, θλίψη και απογοήτευση. Πολλές φορές, η αναπροσαρμογή στην παλιά μας καθημερινότητα όπως και η έναρξη των κοινωνικών επαφών μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους, αφού μετά από μια καραντίνα παρατηρήθηκε αλλαγή στην συμπεριφορά μερικών ατόμων.

Συνεπώς, η επιτυχής χρήση της καραντίνας με σκοπό τη δημόσια υγεία προϋποθέτει τη διαχείριση, στο μέτρο του δυνατού, των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με αυτήν.

Πώς να διαχειριστoύμε σωστά το «Μένουμε σπίτι»

Σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τώρα είναι η στιγμή που το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τα smartphones θα μας φανούν πιο χρήσιμα από ποτέ. Η εποχή που ζούμε κάνει εύκολη την πρόσβαση μας σε όλα αυτά, κάνοντας την διαμονή μας  στο σπίτι ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Η ανάγκη να επικοινωνούμε με άλλα άτομα, όπως η οικογένεια και οι φίλοι μας, αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης, ειδικότερα τις μέρες που αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Αυτό βοηθά να διαχειριστούμε το αίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Η τεχνολογία μας δίνει την εναλλακτική λύση να εργαζόμαστε στο σπίτι και με μεγάλη ευκολία να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε με άλλα μέλη σαν να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Οι επιλογές δικτύωσης ποικίλουν, όπως και ο τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Διαχείριση και μείωση της πλήξης

Είναι άπειρες οι φορές που όλοι παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε αρκετό χρόνο να ασχοληθούμε με τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Τώρα υπάρχει άπλετος χρόνος, ο οποίος μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ευχάριστες δραστηριότητες, για τις οποίες δεν είχαμε το χρόνο πριν. Η δημιουργικότητα και η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν να ελαφρύνουν τον πανικό και να χαρίσουν ηρεμία και ευχαρίστηση.

Βελτίωση της επικοινωνίας

Η απομόνωση στο σπίτι μπορεί να επιφέρει δυσφορία, θλίψη ακόμα και θυμό. Τώρα είναι η ευκαιρία να δουλέψουμε την επικοινωνία μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να έρθουμε πιο κοντά. Είναι σημαντικό να κρατούμε συχνή  τηλεφωνική επαφή με αγαπημένα μας άτομα, και κυρίως με ηλικιωμένους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πιθανόν να βιώνουν περισσότερο άγχος και θλίψη.

Αποτελεσματική διαχείριση του άγχος

Το άγχος πολλές φορές είναι τόσο μεταδοτικό όσο και ο ιός. Συνεπώς, είναι καλό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε ανθρώπους που βιώνουν δραματικό άγχος και αυξάνουν την ανησυχία μας. Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, βοηθά ώστε να σκεφτόμαστε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις πιο αποτελεσματικά. Στις μέρες μας το διαδίκτυο μπορεί να μας προσφέρει ό,τι πληροφορία χρειαζόμαστε, όπως και αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του άγχους. Εκμεταλλευτείτε το σε φάσεις που νιώθετε αγχωμένοι και συναισθηματικά συγκλονισμένοι.

Διάλειμμα από την πληροφόρηση

Πολλές φορές η μετάδοση πληροφοριών από τα ΜΜΕ είναι υπερβολική, ψευδείς ή ατεκμηρίωτη με αποτέλεσμα να επιδεινώνει τον φόβο και τον πανικό. Επίσης, η υπερ-πληροφόρηση αρκετές φορές δημιουργεί σύγχυση και προσανατολίζει την προσοχή μας σε πληροφορίες που μας απομακρύνουν από την σωστή διαχείριση των πραγμάτων ώστε να προστατευτούμε. Είναι σημαντικό να κάνουμε κάποια διαλείμματα από την ενημέρωση στα ΜΜΕ και να προσπαθούμε να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, στρέφοντας την προσοχή μας σε ευχάριστα γεγονότα.

Μένουμε στο παρόν

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζούμε την κάθε μέρα συνειδητά και δημιουργικά. Απολαύστε την κάθε μέρα αποφεύγοντας τις προβλέψεις για το αύριο. Αυτό θα μειώσει το άγχος και θα αυξήσει την αντικειμενικότητα σας ώστε να μπορείτε να σκεφτείτε και να πράξετε με λογική.

Χρήση της φαντασίας

Η χρήση της φαντασία είναι ένα δυνατό όπλο για την διαχείριση του άγχους και τη κατάκτηση της ηρεμίας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας δημιουργώντας θετικά σενάρια και όχι σενάρια καταστροφής. Κρατήστε το καλό από όσα ακούτε γύρω σας και από όσα μεταδίδονται, μεταδώστε την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη, τον αυτοέλεγχο, την ενσυναίσθηση, την αίσθηση της ατομικής ευθύνης, με σκοπό την προστασία της κοινής υγείας.

Φροντίζουμε την υγεία μας και εξασφαλίζουμε επαρκείς προμήθειες

Βασική είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με υγιεινές τροφές και ροφήματα. Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής στον εαυτό σας, αλλά και στο χώρο που διαμένετε. Ο συχνός αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι απαραίτητος. Αποφύγετε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία και προμηθευτείτε με επαρκή βασικές προμήθειες, αποφεύγοντας την υπερβολή.

Η ραγδαία και παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει αισθήματα φόβου και πανικού σε αρκετό κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει πως η αναγκαστική καραντίνα σε περιόδους κρίσης μπορεί να επιφέρει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, απαιτείτε η σωστή διαχείριση της, ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις να μειωθούν στο ελάχιστο και η περίοδος αυτή να περάσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και ήρεμα.

Πηγή : ontimemedia.com.cy