Όσο καλύτερα φροντίζεις να νιώθεις, τόσο καλύτερα αντιδράς σε οποιαδήποτε κατάσταση


Συχνά αμελούμε να φροντίζουμε την ψυχολογία μας. Πάμε σε συνεντεύξεις για εργασία όντας κυριευμένοι από αμηχανία, φλερτάρουμε το άλλο φύλο γεμάτοι άγχος και επιτρέπουμε να ζούμε καθημερινά μέσα στο βάλτο της μιζέριας.

Μετά, εν τούτοις, παραπονούμαστε λέγοντας πως η ζωή είναι δύσκολη. Υποστηρίζουμε πως δεν μας τα έφερε όπως θα θέλαμε ή ότι κάπου αδικηθήκαμε. Όμως, το ερώτημα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας, αρχικά, είναι το εξής: «Εγώ έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτό που έκανα;». Εάν, εσύ δεν φροντίζεις να παρουσιάζεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου στην εκάστοτε περίσταση, τότε σε σένα βασικά θα χρειαστεί να στρέψεις την προσοχή σου. Και για να παρουσιάζεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου κάθε φορά, είναι αναγκαία συνθήκη να νιώθεις όσο καλύτερα γίνεται.

Γιατί, τι συμβαίνει; Όταν νιώθεις «χαμηλά» συναισθήματα, όπως άγχος ή φόβο, τότε η απόδοσή σου ο, τι κάνεις, θα είναι μέτρια- στην καλύτερη περίπτωση. Παράλληλα, αν αυτό που εκπέμπεις είναι απαισιοδοξία, τότε οι άλλοι θα εμφανίζουν την τάση να απομακρύνονται από εσένα, καθώς θα τους προκαλείς δυσάρεστα συναισθήματα. Δεν σε εξυπηρετεί λοιπόν, να επιτρέπεις να εξαρτάται η ψυχολογία σου από τις άγνωστες ορέξεις των συγκυριών ή της τύχης. Εσύ, χρειάζεται να φροντίζεις να έχεις την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, προκειμένου να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ζωή σου.

Στο σημείο αυτό, θα εξέφραζε κανείς την άποψη πως και με το να πιεις ποτά, να φας γλυκά ή ακόμα να κάνεις ναρκωτικά, φτιάχνει η ψυχολογία σου. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί τα προτιμούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει από τις συνέπειές των επιλογών του. Στο χέρι του καθενός είναι να επιλέξει είτε ευεργετικούς είτε καταστροφικούς τρόπους να νιώθει καλύτερα. Από το τι επιλέγουμε όμως, αναδύεται στην επιφάνεια και κάτι άλλο: το πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας. Και εάν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν θα προτιμήσεις ποτέ να τον βλάψεις με τις συνήθειές σου.

Ωστόσο, θα αναρωτιόταν κανείς το εξής: «Πώς μπορώ να βελτιώνω την διάθεσή μου με τρόπο που με εξυπηρετεί;» Και θα ήταν μια καταπληκτική ερώτηση, καθώς η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των ερωτήσεων που θέτουμε στον εαυτό μας. Πάμε λοιπόν στο πρακτικό κομμάτι του άρθρου.

Φρόντισε την φυσική σου κατάσταση

Εις ό,τι αφορά στην φυσιολογία μας, έχουμε να ασχοληθούμε με τρία σημεία: τον ύπνο, την διατροφή και την άθληση. Οι περισσότερες φορές που νιώθουμε να μην έχουμε ενέργεια ή να μην έχουμε διάθεση, οφείλεται σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους παράγοντες. Κάνε προτεραιότητα σου λοιπόν, να κοιμάσαι ποιοτικά, να τρως υγιεινά και να αθλείσαι. Ως προς το τελευταίο, μπορείς να βάλεις το τρέξιμο στην ζωή σου- εάν δεν το έχεις κάνει ήδη- ή ακόμα και το περπάτημα, και άμεσα θα «γευτείς» τους καρπούς τους.

Χαμογέλα περισσότερο, ακόμα και αν δεν σου συνέβη κάτι θετικό

Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και το να χαμογελάμε «ψεύτικα», μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Ο βασικός λόγος είναι πως είναι αδύνατον να χαμογελάς και να κάνεις αρνητικές σκέψεις ταυτόχρονα. Μόλις ξεκινήσεις να σκέφτεσαι αρνητικά, θα παρατηρήσεις πως θα σταματήσεις να χαμογελάς αντανακλαστικά. Δοκίμασε, να χαμογελάς για ένα λεπτό συνεχόμενα μέσα στη μέρα σου και άμεσα θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός, όπως έχει αποδειχθεί, βοηθάει στην καταπολέμησή του στρες. Μέσα από τον διαλογισμό, ουσιαστικά, τι καταφέρνεις; Να ρίξεις τα επίπεδα της κορτιζόλης στον εγκέφαλό σου και ως εκ τούτου νιώθεις ψυχική ηρεμία, με ο, τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά, για να απολαύσει κανείς τα οφέλη του διαλογισμού, θα χρειαστεί να διαλογίζεται αποτελεσματικά.

Κάνε οραματισμό

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επιτυχημένοι αθλητές, πολιτικοί ή επιχειρηματίες, κάνουν οραματισμό πριν από ένα σημαντικό για αυτούς γεγονός. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Πριν από μια κρίσιμη επαγγελματική συνάντηση ή ερωτικό ραντεβού, οραματίσου. Οραματίσου έντονα τον εαυτό σου να βρίσκεται σε εκείνη τη μελλοντική περίσταση, και συντονίσου με τα συναισθήματα που θα ήθελες να νιώσεις σε αυτή.

Άκου μουσική

Όποτε νιώθεις «πεσμένος» ψυχολογικά, βάλε την αγαπημένη σου μουσική. Οπωσδήποτε, θα σε «ανεβάσει».

Πάρε τον έλεγχο των σκέψεων σου

Είναι γνωστό πως νιώθουμε «χαμηλά» συναισθήματα, διότι έχει προηγηθεί μια αρνητική σκέψη ή μια αλληλουχία αρνητικών σκέψεων, κάποια δευτερόλεπτα πριν. Ο καλύτερος τρόπος να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να μάθουμε να ελέγχουμε το που εστιάζουμε. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μέσω των ερωτήσεων που θέτουμε στον εαυτό μας. Αναρωτήσου π.χ όταν σκέφτεσαι αρνητικά « Ποια είναι η καλύτερη κίνηση που μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή ;» και αμέσως θα αρχίζεις να εστιάζεις σε κάτι που σε εξυπηρετεί και να πράττεις ανάλογα.

Δράσε

Η θεωρία από μόνη της όμως στην ζωή, δεν αρκεί. Φυσικά είναι απαραίτητη, αλλά δίχως την δράση, υπάρχει περίπτωση να βυθιστούμε στην κινούμενη άμμο της αναβλητικότητας, που με την σειρά της μας προκαλεί και δυσάρεστα συναισθήματα και «ρίχνει» την αυτοεκτίμησή μας. Δράσε λοιπόν και κινήσου αποφασιστικά προς τους στόχους σου και τα σύννεφα της αναβλητικότητας θα διαπιστώσεις να διαλύονται. Έτσι θα τονωθεί και η αυτοεκτίμησή σου και θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

Συνοψίζοντας, έχεις πάντα την δυνατότητα να εμφανίζεις εκδοχές του εαυτού σου που σε κάνουν υπερήφανο, αρκεί να φροντίζεις τον συναισθηματικό σου κόσμο με τους κατάλληλους τρόπους.

Πηγή : enallaktikidrasi.com