Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξένησε, στις 17 Φεβρουαρίου 2020, το κύριο μέρος των εργασιών του 39ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών (European Student Union – ESU), που συνδιοργανώθηκε με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).
Σημειώνεται ότι η ESU είναι μέλος του E4 Group (ESU, ENQA, EUA, EURASHE) και αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμβάλουν στη συνεχή αναδιαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας. Ο Πρύτανης Πουγιούτας, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ευέλικτης μάθησης, παρουσιάζοντας ένα «ιδεατό μοντέλο» αυτού του είδους μάθησης. Συγκεκριμένα, εστίασε σε πέντε σημαντικές παραμέτρους της ευέλικτης μάθησης: τον χρόνο και το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, τα κριτήρια εισδοχής, την εκπαιδευτική προσέγγιση και το μαθησιακό υλικό, και τέλος τη μέθοδο μάθησης και τις διαδικασίες υλοποίησης της προσφοράς της ευέλικτης μάθησης.
Στη συνέχεια παρουσίασε το εκπαιδευτικό μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει ευέλικτη μάθηση και παρουσίασε τα εμπόδια και τους περιορισμούς ως προς την προσφορά πλήρους ευέλικτης μάθησης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στους περιορισμούς τους οποίους θέτει το εθνικό πλαίσιο για την Ανώτερη Εκπαίδευση, ως προς τις περιόδους έναρξης των σπουδών, τις υποχρεωτικές, δια φυσικής παρουσίας τελικές εξετάσεις, τη μη υιοθέτηση εναλλακτικών και πιο ποιοτικών μορφών αξιολόγησης σε σχέση με τις γραπτές εξετάσεις και τη μη χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης των τελικών εξετάσεων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στο πλαίσιο αυτό.
Μετά το τέλος της παρουσίασης από τον Πρύτανη, υπήρξαν αρκετά σχόλια/ερωτήσεις/εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες και εκτενής συζήτηση επί των θεμάτων που εγέρθηκαν. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη ευελιξίας των προγραμμάτων σπουδών σε σχέση με το περιεχόμενο και τα επιλεγόμενα μαθήματα και ο εμπλουτισμός τους με μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών και κοινωνικών επιστημών, η ανάγκη προσφοράς προγραμμάτων σπουδών μικρής χρονικής διάρκειας (NanoDegrees, Micromasters, credentials), και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων άρσης των εμποδίων που περιορίζουν και δυσχεραίνουν τη προσφορά της ευέλικτης μάθησης.
Η ESU και η ΠΟΦΕΝ ευχαρίστησαν τον Πρύτανη για την ευγενική χορηγία και την φιλοξενία, ως επίσης και για την ομιλία και παρουσίασή του, η οποία έδωσε τροφή για περαιτέρω εμβάθυνση στο σημαντικό θέμα της ευέλικτης μάθησης. Με τη σειρά του, ο Πρύτανης Πουγιούτας συνεχάρη τις φοιτητικές οργανώσεις για την αξιόλογη προσφορά τους στη διαμόρφωση πολιτικής για τη συνεχή αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτερης Εκπαίδευσης. Τέλος, δήλωσε τη διαχρονική στήριξη, τόσο του ιδίου, όσο και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις δράσεις των φοιτητικών οργανώσεων που αποσκοπούν στην συνεχώς αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στη διακυβέρνηση των πανεπιστημίων και στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.