Πέντε από τις χειρότερες και πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο

DHAKA, BANGLADESH - APRIL 30: Jashim 23 , a sewer cleaner of Dhaka City Corporation cleaning out the city's sewers on April 30, 2016 in Old Dhaka, Bangladesh. Despite a rise in the number of deaths of manhole workers every year, workers regularly go into the manholes without any protective gear. PHOTOGRAPH BY Zakir Chowdhury / Barcroft Images London-T:+44 207 033 1031 E:hello@barcroftmedia.com - New York-T:+1 212 796 2458 E:hello@barcroftusa.com - New Delhi-T:+91 11 4053 2429 E:hello@barcroftindia.com www.barcroftimages.com (Photo credit should read Zakir Chowdhury/Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images)

Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ για τη δουλειά τους- και πολλοί κατά καιρούς έχουν σκεφτεί πως κάνουν «τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο» (όποια και αν είναι αυτή, και όσο υπερβολικό και αν μπορεί να φαίνεται κάτι τέτοιο).

Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες που είναι πιο πέρα από κάθε συναγωνισμό: Το κανάλι Dark 5 του YouTube παρουσιάζει πέντε από αυτές.

[ot-video][/ot-video]

-«Η σοβιετική ραδιενέργεια είναι η καλύτερη ραδιενέργεια στον κόσμο» έλεγε χιουμοριστικά ο Αρτούρ Κορνέγιεφ, ειδικός στη ραδιενέργεια, ο οποίος είχε τη δουλειά να επιθεωρεί το «Πόδι του Ελέφαντα» στο Τσέρνομπιλ- μία μάζα ραδιενεργής «λάβας» (corium) που είχε προκύψει μετά το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία και, μαζί με τη Φουκουσίμα, αποτελεί συνώνυμο του πυρηνικού εφιάλτη. Το υλικό εκείνο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ από ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο ο Κορνέγιεφ το επιθεώρησε εκατοντάδες φορές. Πιθανώς να είναι ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος στον κόσμο, και η ραδιενέργεια έχει βλάψει πολύ την όρασή του- αλλά είναι ακόμα ζωντανός.

-Στην περιοχή του ηφαιστείου Ιτζέν στην Ινδονησία μπορεί να παρατηρήσει κανείς μια περίεργη μπλε φλόγα, που δημιουργείται από την καύση θειούχων αερίων- ένα φαινόμενο που υποδεικνύει πως 200 εργάτες ορυχείων δουλεύουν εκεί, σκάβοντας στο ηφαίστειο με σκοπό την εξόρυξη θείου. Οι εργάτες αυτοί διοχετεύουν το καυτό υγρό σε σωλήνες, όπου ψύχεται και στη συνέχεια σπάει σε κομμάτια. Η λίμνη στον κοντινό κρατήρα έχει pH αντίστοιχο αυτού που έχουν τα οξέα μπαταρίας, και από ρωγμές στο βουνό συχνά εκτοξεύονται πίδακες τοξικών αερίων. 100 εργάτες έχουν πεθάνει μέσα σε 50 χρόνια, και οι «τυχεροί» πάσχουν από εγκαύματα, δηλητηριασμένα πνευμόνια, κατεστραμμένα δόντια κ.α.

-Οι εργαζόμενοι στους υπονόμους της Ινδίας, πιο συχνά από ό,τι το αντίθετο, εργάζονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους χωρίς γάντια και μπότες- με γυμνά χέρια και πόδια, βουτώντας μέσα στα αποκρουστικά λύματα συχνά μέχρι τον λαιμό. Στη Βομβάη και μόνο, υπολογίζεται πως 1.500 πέθαναν καθαρίζοντας τους υπονόμους της πόλης από το 2009 και μετά- οι περισσότεροι από ασφυξία ή έκθεση στα τοξικά αέρια από τη βιομηχανική μόλυνση και τα λοιπά απόβλητα.

-Ο αμίαντος ήταν ένα δημοφιλές υλικό στον χώρο της οικοδομής, μέχρι που συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους του υλικού, εξορύσσεται ακόμα στην Ινδία, από εργάτες που συχνά δεν χρησιμοποιούν μάσκες ή γάντια.

-Τα σύγχρονα ωκεανοπόρα πλοία έχουν διάρκεια «ζωής» μόνο 30 ετών, πριν χρειαστεί να αποσυρθούν και να χαρακτηριστούν τοξικά απόβλητα. Μετά τον «θάνατό» τους, τα «κουφάρια» πολλών πλοίων φτάνουν στα χέρια εργατών που συχνά εργάζονται απλά με κοντομάνικες μπλούζες και παντόφλες, οι οποίοι τα οδηγούν στις ακτές της νότιας Ασίας για να αποσυναρμολογηθούν με το χέρι. Οι εργάτες- συχνά ηλικίας κάτω των 15 ετών- εκτίθενται σε τοξικό μόλυβδο, χρώμιο, υδράργυρο, κάδμιο κ.α.

Πηγή: huffingtonpost