Όλοι οι τρόποι για να μειώσεις το στρες των γιορτών.
Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι σε αρκετούς προκαλούν κάθε άλλο παρά χαρά ενώ σε άλλους αυξάνουν αντί να μειώνουν το στρες. Ξαφνικά οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Αγώνας δρόμου για την αγορά δώρων, προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, υπερπροσπάθεια για μια όμορφη επιμελημένη εμφάνιση… Όλα αυτά μπορεί να εντείνουν την πίεση στο πρόγραμμά σου ακόμα κι αν μεσολαβούν κάποιες μέρες άδειας.
Εξάλλου υπάρχει και η γνωστή «κατάθλιψη των γιορτών», που δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο και η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι η οικονομική στενότητα που δεν σου επιτρέπει να ανταπεξέλθεις στα αυξημένα έξοδα των γιορτών. Ένας άλλος λόγος είναι οι προσδοκίες από τις γιορτές οι οποίες συχνά είναι υπερβολικές με αποτέλεσμα να σου προκαλούν ένα αίσθημα ματαίωσης, όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως θα ήθελες. Ή μπορεί να νιώθεις μοναξιά εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων που σε τέτοιες περιόδους επιτείνονται κ.ο.κ. Ό,τι κι να σου αυξάνει την πίεση ή το συναίσθημα θλίψης κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις το περιττό άγχος και να απολαύσεις χωρίς στρες και με όσο το δυνατόν καλύτερη διάθεσή τη μαγεία τους. Αρκεί φυσικά να βάλεις και προσωπική προσπάθεια.
Τι μπορεί να βοηθήσει
Μην αγχώνεσαι με τα δώρα. Συμφώνησε με τους φίλους, τους συγγενείς σου κ.λπ. αυτή τη χρονιά να ανταλλάξετε δώρα που δεν θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο (μικρό) ποσό. Επίσης μπορείς να φτιάξετε ο ένας για τον άλλον συμβολικά δώρα που δεν θα στοιχίσουν πολύ.
Δεν είναι ανάγκη να είσαι κάθε βράδυ έξω. Ούτως ή άλλως οι γιορτές σηκώνουν ένα πιο «οικογενειακό» κλίμα. Προτίμησε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα να μαζευτείτε όλοι μαζί σπίτι και δείτε ταινίες, να παίξετε επιτραπέζια κ.λπ.
Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τις γιορτές. Στόχος σου πρέπει να είναι να εκμεταλλευτείς αυτή την περίοδο για να αποφορτιστείς, να χαλαρώσεις και να μαζέψεις δυνάμεις για να αναδιοργανωθείς.
Δεν χρειάζεται το τραπέζι σου να είναι της υπερβολής. Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι καταλήγουμε να πετάμε φαγητά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι επειδή φτιάχνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταναλώσουμε τελικά. Φέτος ετοίμασε μόνο ό,τι χρειάζεται και δοκίμασε νέες συνταγές με απλά και οικονομικά υλικά.
Στόλισε το σπίτι χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Σίγουρα έχεις αρκετά στολίδια από προηγούμενες χρονιές, μπορείς όμως να ψάξεις να βρεις στην αγορά πιο οικονομικές προτάσεις που δεν θα υστερούν σε γούστο.
Μην αναλάβεις παραπάνω ευθύνες απ’ όσες μπορείς. Μοιράσου τις προετοιμασίες για τις γιορτές και με άλλους, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί κανείς σας περισσότερο. Μην ξεχνάς ότι οι γιορτές πάνω απ’ όλα σημαίνουν χαλάρωση.
Πες όχι σε προσκλήσεις που κατά βάθος δεν θες να αποδεχτείς. Φτιάξε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και όχι που σε καταπιέζουν. Δοκίμασε π.χ. να κάνεις κάτι καινούργιο, όπως για παράδειγμα πατινάζ σε ένα παγοδρόμιο ή να δεις φίλους που έχεις να δεις καιρό και γενικά εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να κάνεις ό,τι πραγματικά θες.
Μην απομονώνεσαι. Είτε το πρόβλημα σου είναι οικονομικό είτε συναισθηματικής φύσης, προτίμησε να το εμπιστευθείς κάπου. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι και πολλές φορές η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Αν δεν μιλήσεις ποτέ για το πρόβλημά σου όμως, μην περιμένεις οι άλλοι να μαντέψουν ότι χρειάζεσαι τη βοήθειά τους.
Οργανώσου. Κάνε έναν ακριβή προϋπολογισμό και δες πόσα χρήματα μπορείς πραγματικά να διαθέσεις για τις γιορτές πριν βγεις για ψώνια. Έτσι, θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα την κατάσταση και να αποβάλεις ένα μεγάλο μέρος του άγχους σου.
Μην πιεις πολύ. Οι γιορτές σηκώνουν περισσότερο αλκοόλ όμως αν η ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή είτε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων είτε άλλης φύσης, το ποτό δεν θα διορθώσει τίποτα. Αντίθετα θα επιβαρύνει την ψυχολογία σου ενώ μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε καταχρήσεις.
Ζήτα βοήθεια αν…
Αν η διάθεσή σου παραμένει πεσμένη για πολύ καιρό, καλό είναι να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις «επιβίωσης».
Πηγή : Thrive Global Greece