Ο «εγκλεισμός» σε έναν μικρό χώρο μαζί στην αρχή φαίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος για ένα ζευγάρι. Όμως σε αυτές τις συνθήκες τα πράγματα είναι διαφορετικά· σύντομα, το στρες μπορεί να μας καταβάλει και η ένταση που δημιουργείται από τις πολλές ώρες αδράνειας μπορεί να οδηγήσουν σε καυγάδες. Σύντομα, αρχίζουμε να μην ανεχόμαστε συμπεριφορές του/της συντρόφου μας.
Εδώ χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι αυτό που ζούμε δεν αποτελεί φυσιολογική συνθήκη, οπότε όσο ερωτευμένοι κι αγαπημένοι κι αν είστε, είναι πολύ πιθανό να συγκρουστείτε. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι η σχέση μας θα επιβιώσει από την καραντίνα
Βοηθάμε ο ένας τον άλλο στη διαχείριση του πανικού/ άγχους
Από θυμό μέχρι φόβο, η καραντίνα είναι πιθανό να ανακινήσει πολλά συναισθήματα, τα οποία να έρχονται και να φεύγουν σε κύματα. Τη μία στιγμή μπορεί να γελάμε με κάτι ευχάριστο και την άλλη να πανικοβαλλόμαστε. Και φυσικά καραδοκεί και ο κίνδυνος της βαρεμάρας και της σύγχυσης. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι τόσο αγχογόνο. Δεν γνωρίζουμε τι να περιμένουμε κι τι θα συμβεί.
Βοηθήστε ο ένας τον άλλο σε αυτή τη διαδρομή αντί να υποβιβάζετε και υποβαθμίζετε τα λεγόμενα και τα συναισθήματα του/της συντρόφου σας. Δείξτε ότι ακούτε και παρέχετε ανακούφιση όπως μπορείτε.
Εστιάστε στην καλοσύνη και στο σεβασμό
Όπως προείπαμε, κάθε στρεσογόνα κατάσταση δημιουργεί εκνευρισμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όμως, θα μπορούσαμε να πάμε μόνοι μας μια βόλτα και να κάνουμε ένα διάλειμμα. Φυσικά τώρα αυτό δεν είναι επιλογή. Στόχος σας λοιπόν χρειάζεται να είναι η καλοσύνη – ακόμα κι όταν δεν τη νιώθετε. Πείτε συγγνώμη όταν είστε αγενείς και συγχωρήστε τις στιγμές που είναι και η άλλη πλευρά.
Εξασκήστε υγιείς μηχανισμούς διαχείρισης
Όταν είστε σε καραντίνα, δεν θα έχετε πρόσβαση σε πολλές δεξιότητες διαχείρισης που σας βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσφορίας – όπως μια βόλτα ή η παρέα με έναν φίλο. Συνεπώς, μπορεί να νιώσετε απόγνωση. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες απλές στρατηγικές διαχείριση που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και σε μια καραντίνα. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής, η ζωγραφική, η μουσική, ένα βιβλίο είναι όλα επιλογές διαχείρισης του στρες.
Δείτε το ως μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά
Στην αρχή της σχέσης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χορταίνατε ο ένας τον άλλο. Και ο περιορισμός σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί θα ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Αν και μπορεί να μην έχετε πια την ίδια έντονη επιθυμία να είστε αχώριστοι σε αυτό το σημείο της σχέσης, μπορείτε και πάλι να το δείτε ως μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε σεξουαλικά, αφού το άγχος μπορεί να μας έχει καταβάλει ψυχολογικά Αλλά και πάλι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μάθετε περισσότερο ο ένας τον άλλο, να επικοινωνήσετε βαθύτερα.
Σκεφτείτε το ως μια ιστορία που θα λέτε στο μέλλον
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεράσετε μια στρεσογόνα κατάσταση είναι να φανταστείτε ότι σε ένα χρόνο ή σε 5 χρόνια από σήμερα θα μιλάτε και θα αφηγείστε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πείτε στο/στη σύντροφό σας πώς οραματίζεστε αυτή την ιστορία στο μέλλον. Και μαζί θα χτίσετε ψυχική ανθεκτικότητα καθώς καταπολεμάτε την στρεσογόνα κατάσταση.
Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Amy Morin, κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια