Πώς να σταματήσω να μπαίνω σε τοξικές σχέσεις;


Ένας ψυχαναλυτής από το Ινστιτούτο Gottman υποστηρίζει ότι πρώτα πρέπει να εξετάσεις γιατί δεν βλέπεις τα σημάδια.

Ε: Έχω δημιουργήσει τις περισσότερες φιλίες στην ενήλικη ζωή μου είτε στη δουλειά, είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έχω διαπιστώσει ότι συνηθίζω να κολλάω σε εκείνες που μοιάζουν απίστευτα ανθυγιεινές-όπου η σχέση γίνεται χειριστική και καταλήγω να νιώθω ανασφαλής και μου συμπεριφέρονται άσχημα. Μήπως χάνω σημαντικά σημάδια μιας τοξικής φιλίας σε αρχικό στάδιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτογνωσία και να αποφεύγω ανθρώπους που μπορεί να είναι ακατάλληλοι για μένα στην πορεία; Και πώς μπορώ να δημιουργώ φιλίες με άτομα που μου κάνουν καλό; 

A: Παρ’ όλο που οι φιλίες έχουν άσχημες μέρες και σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν ορισμένα μοτίβα στις αλληλεπιδράσεις μας που υποδεικνύουν μία τοξική σχέση. Η καλύτερη κίνηση είναι να αφήσεις αυτές τις φιλίες άμεσα. Όλες οι σχέσεις ακολουθούν μοτίβα που σταθεροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι στις ανθυγιεινές σχέσεις, αν δεν συμβεί κάτι, ώστε να αλλάξει η κατάσταση, τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια.

Η αναγνώριση των ενδείξεων μια τοξικής σχέσης αρχίζει όταν σκέφτεσαι πώς αισθάνεσαι συνήθως αφού συναναστραφείς αυτό το άτομο. Αισθάνεσαι ότι σε κρίνει ή σε κατηγορεί διαρκώς-σαν να δικάζεσαι; Μήπως η συζήτηση μοιάζει να εστιάζει σε αυτό το πρόσωπο και τη ζωή του, και δεν νιώθεις ότι θα σε στηρίξει όταν το χρειάζεσαι ή ότι θα σε συγχαρεί, όταν τα πράγματα θα πάνε καλά για σένα; Είναι σύνηθες να αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να αποδείξεις ότι είσαι καλός φίλος και η σχέση σου με άλλους ανθρώπους μοιάζει απειλητική για αυτό το άτομο; Μήπως οι ανάγκες και τα συναισθήματά σου μοιάζουν ασήμαντα; Αν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις σχέσεις που ακολουθούν αυτά τα μοτίβα, είναι σημαντικό να εξετάσεις γιατί δεν αναγνωρίζεις αμέσως αυτά τα σημάδια.

1. Άρνηση και υποτίμηση

Μερικές φορές αμφισβητούμε ή υποτιμούμε τα συναισθήματά μας και τις εμπειρίες μας. Παρατηρώ ότι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη-την ικανότητα δηλαδή να κατανοούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να δείχνουν ενσυναίσθηση- συχνά δείχνουν μεγάλη συμπάθεια και συμπόνια στους άλλους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν υπόψη τα δικά τους συναισθήματα και να καταλήγουν να υποβαθμίζουν τις ακατάλληλες και τοξικές συναναστροφές.

2. Προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει αρνητικές εμπειρίες, ειδικότερα στην οικογένειά τους, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να θέσουν υγιή όρια. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι εσωτερικές σκέψεις ίσως αντανακλούν πεποιθήσεις όπως: “Δεν αξίζω να ικανοποιούνται οι ανάγκες μου”, “Η επιδοκιμασία από τους άλλους αποκαθιστά την έλλειψη επιδοκιμασίας από την οικογένειά μου και με κάνει να αισθάνομαι αποδεκτός”, “Δεν είμαι σίγουρος τι είναι υγιές και τι όχι.”

Ελπίζω όλα αυτά να σε βοήθησαν να συνειδητοποιήσεις πότε πρέπει να ανησυχήσεις για μια φιλία και πώς μπορείς να δράσεις εγκαίρως για να απομακρυνθείς από μία εν δυνάμει τοξική σχέση. Είναι εντάξει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να τερματίσει μια ανθυγιεινή σχέση. Άλλωστε κανείς δεν θα έπρεπε να ανέχεται μια τοξική σχέση και το στρες που τη συνοδεύει.

Πηγή : www.thriveglobal.gr