Κατά τη διάρκεια της πολυετούς κλινικής μου εμπειρίας έχω συνειδητοποιήσει ότι για μία σημαντική μερίδα ανθρώπων τους αρκεί να νιώθουν αρκετά καλά. Είναι δηλαδή ικανοποιημένοι με το να λειτουργούν στο 70-80% της βέλτιστης ευεξίας τους. Θεωρώ πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Στο επίκεντρο αυτής της ενσυνείδητης κάποιες φορές συμπεριφοράς είναι οι πεποιθήσεις για το σώμα μας. Οι πεποιθήσεις μας υπαγορεύουν τη συμπεριφορά μας και η συμπεριφορά μας υπαγορεύει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υγεία μας.
Η έρευνα δείχνει ότι σκέψεις, όπως «αισθάνομαι εξάντληση» ή «νιώθω πως εργάζομαι υπερβολικά» ή «αισθάνομαι στρες» ή «αισθάνομαι πως απλά επιβιώνω» επηρεάζουν στην πραγματικότητα τη νευροφυσιολογία μας και έχουν αντίκτυπο στην υγεία και τη συμπεριφορά των 37 τρισεκατομμυρίων κυττάρων στο σώμα μας. Πρόκειται για μία περίπτωση κυτταρικής εχθρότητας που τυπικά μπορεί να εκδηλωθεί και ως αυτοάνοση κατάσταση.
Ποια είναι η σχέση της σκέψης με τα αυτοάνοσα
Η συχνότητα των αυτοάνοσων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, επηρεάζοντας κατά 75% περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Ως διαιτολόγος, έχω εστιάσει τα τελευταία χρόνια στα αυτοάνοσα νοσήματα και θεωρώ πως επειδή τα γονίδιά μας δεν μπορούν να αλλάξουν, πρέπει να αλλάξουμε το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και το πώς αντιμετωπίζουμε το σώμα μας, που βρίσκεται υπό τον κλοιό του αυτοάνοσου.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος του εγκεφάλου στην περίπτωση αυτή; Μην ξεχνάς ότι εγκέφαλος είναι το όργανο που ρυθμίζει και διατηρεί τη χημική σύνθεση του αίματος. Ο έλεγχος του εγκεφάλου συνδέεται με τις αντιλήψεις μας και τα συναισθήματά μας αντανακλώντας χημικά σήματα στο αίμα. Όταν έχεις μια βαθιά σκέψη αγάπης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει οξυτοκίνη (η ορμόνη αγάπης που ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος και υποστηρίζει την ανάπτυξη), σεροτονίνη και αυξητική ορμόνη. Όλες μαζί αυτές οι χημικές ουσίες όταν προστεθούν στα κύτταρα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την υγεία των κυττάρων. Αντίθετα, όταν ένα άτομο είναι φοβισμένο, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, νορεπινεφρίνη και ισταμίνη) που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για την εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος.
Το σώμα σου σε ακούει
Τα καλά νέα είναι ότι έχεις τη δύναμη να στηρίξεις το σώμα σου στη θεραπευτική διαδικασία και να δεις την υγεία σου να βελτιώνεται ή να ακμάζει. Με ποιό τρόπο; Μέσα από τις σκέψεις σου.
Οι σκέψεις σου δημιουργούν χημικούς αγγελιοφόρους στον εγκέφαλό σου και το σώμα σου αποκρίνεται. Αν πιστεύεις ότι «είμαι χαρούμενος», τότε ένας χημικός αγγελιοφόρος το μεταφέρει στο σώμα μου και σε όλα τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων. Το ίδιο συμβαίνει αν κάνεις σκέψεις όπως «έχω στρες» ή «είμαι δυστυχισμένος» ή «μισώ το σώμα μου». Το ίδιο συμβαίνει επίσης αν σκέφτεσαι πράγματα όπως «μισώ τη δουλειά μου» ή “είμαι πάντα άρρωστος” ή «το σώμα μου δεν κάνει ποτέ αυτό που θέλω να κάνει”.
Η απόρρητη συζήτηση με τον εαυτό σου επηρεάζει την υγεία σου σε κυτταρικό επίπεδο. Γιατί; Επειδή το μυαλό σου ακούει όλα όσα λες στο σώμα σου.
Οι σκέψεις σου μπορεί αποτελούν τόσο μέρος της ασθένειάς σου όσο και της ευεξίας σου.
Άλλαξε τη σκέψη σου
Ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου πενήντα χιλιάδες σκέψεις κάθε μέρα και κάθε σκέψη επηρεάζει τους χημικούς αγγελιοφόρους στον εγκέφαλό του και κατ’ επέκταση τη λειτουργία του σώματός του. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις σου μπορεί αποτελούν τόσο μέρος της ασθένειάς σου όσο και της ευεξίας σου. Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις σου για το σώμα σου, αλλάζεις τη διάθεση του από εχθρική σε φιλική και έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον υγείας στο σώμα σου.
Δεδομένου ότι υπάρχουν 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα σου, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα τα βομβαρδίσεις με θετικές ή με τοξικές σκέψεις;
Πηγή : Thrive Global Greece