Πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτική Ημερίδα από τα «Μωρά θαύματα» με θέμα: «Προωρότητα: Ασφαλές ξεκίνημα και μελλοντική υγεία»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον για γονείς, μελλοντικούς γονείς, γιατρούς, νοσηλευτικό-μαιευτικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας, είχε η Διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» με αφορμή τον Μήνα Προωρότητας που τιμάται κάθε Νοέμβριο.
Κάθε μωρό όσο μικρό και αν γεννηθεί αξίζει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του. Τα Μωρά Θαύματα δεν έχουν φωνή. Η φωνή τους είμαστε όλοι εμείς που στεκόμαστε δίπλα τους και τα στηρίζουμε με αγάπη. Αυτό ισχύει για κάθε ένα από τα 1000 νεογνά που γεννιούνται στην Κύπρο κάθε χρόνο, αριθμός ρεκόρ στην Ευρώπη, χάρη στις προσπάθειες του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» που έχει δημιουργηθεί με στόχο την στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία η οποία είναι Μονάδα Αναφοράς για όλη την Κύπρο.
Η Hμερίδα του Συνδέσμου με θέμα «Προωρότητα: Ασφαλές ξεκίνημα και μελλοντική υγεία», που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμός στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Προωρότητας, αποτελώντας την πρώτη από μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων, προσέφερε διαφωτιστικό υλικό σε γονείς, μελλοντικούς γονείς, γιατρούς, νοσηλευτικό-μαιευτικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη σε χαιρετισμό της, ανέφερε πως το όραμα του Συνδέσμου είναι η δημιουργία νέας, σύγχρονης Μονάδας στον χώρο του Μακάριου Νοσοκομείου. Όπως είπε, «δυστυχώς σήμερα η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, λόγω ανεπαρκούς χώρου και υπερπληρότητας που έχει φτάσει μέχρι και 150% δεν συνάδει με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα».
Κατά τη διάλεξή της η Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και πρώην Διευθύντρια ΜΕΝΝ-Παιδιατρικής του Μακάριου Νοσοκομείου Δρ Χριστίνα Καραολή με θέμα «Προωρότητα: Μύθοι και Αλήθειες. Κυπριακή πραγματικότητα», τόνισε πως παρατηρείται έξαρσή της προωρότητας σε σημείο επιδημικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. «Η προωρότητα αγγίζει τα όρια της κρίσης, με τα περισσότερα πρόωρα παιδιά να γεννιούνται στην Αφρική και Νότιο Ασία. Παρά τη βελτίωση στις ανεπτυγμένες χώρες η προωρότητα παραμένει σημαντικό πρόβλημα με επιδείνωση και μεγάλη αύξηση. Αν και υπάρχει μείωση της θνησιμότητας πρόωρων παιδιών, η νοσηρότητα παραμένει τεράστιο πρόβλημα με μεγάλο κόστος».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Φροντίδας Νεογνών Silke Mader, παρουσίασε το θέμα «Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία – η προσέγγιση των γονέων». Η κ. Mader μίλησε για την προσωπική της εμπειρία, φέρνοντας στον κόσμο δίδυμα πρόωρα παιδιά και την ανάγκη για παγκόσμια ευαισθητοποίηση, έτσι ώστε το κάθε μωρό να έχει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή του. Τόνισε ακόμα τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας.
Η Παιδίατρος-Εντατικολόγος Νεογνών Δρ Θάλεια Παπαδούρη αναφέρθηκε στο έργο της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου και τις Παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας στα νεογνά της Κύπρου.
Τέλος, ο Διευθυντή της Pulse Market Research Παναγιώτης Παναγιώτου και πατέρας δίδυμων πρόωρων, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης σε θέματα προωρότητας τα οποία αφιλοκερδώς ετοίμασε για τον Σύνδεσμο Μωρά Θαύματα.