Prague Quadrennial 2023. To Μεγάλο Βραβείο GOLDEN TRIGA στην Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου από τον ΘΟΚ. Πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης στην Πράγα την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023
Μεγάλη τιμή, χαρά και συγκίνηση για την Κύπρο, τους δημιουργούς της, τους επιμελητές της φετινής συμμετοχής και του ΘΟΚ, η χθεσινή διάκριση με το υψηλού κύρους μεγάλο βραβείο Golden Triga στην εγκατάσταση SPECTATORS IN A GHOST CITY. Η Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή 15η Διεθνή Έκθεση Performance Design and Space 2023 της Πράγας με Επιμελήτρια την Μαρίνα Μαλένη, τη Μελίτα Κούτα στην Καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση και με τη συνεργασία του Χάρη Καυκαρίδη τιμήθηκε από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή διακεκριμένων ειδικών με τη σημαντικότερη διάκριση στο χώρο του σχεδιασμού των παραστατικών τεχνών.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου βαθιά συγκινημένη ανέφερε «η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση μας κάνει περήφανους και τιμά όλους τους δημιουργούς της Κύπρου, το Κρατικό της Θέατρο και τους εργάτες της τέχνης που εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την μεγάλη αυτή κατάκτηση».
Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής: «Αυτό το εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο έκθεμα δείχνει πώς η σκηνογραφία μπορεί να θέσει επιτακτικά ερωτήματα και να διαπραγματευτεί πάνω σε τοπικά θέματα μνήμης, απουσίας και παρουσίας που αντηχούν παγκοσμίως. Προσκαλεί αυτοκριτικά τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν τη θέση τους ως θεατές πραγματικών ή αναπαραγόμενων τόπων συγκρούσεων και τραυμάτων. Παρακολουθώντας το παρελθόν, το παρόν και τα πιθανά μέλλοντα της τοποθεσίας μέσα από τα στενά τετράγωνα ανοίγματα των κτιρίων, το έκθεμα προκαλεί συναισθήματα αγωνίας ενώ υποδηλώνει τη ΣΠΑΝΙΑ δυνατότητα για ελπίδα».
Το Βραβείο Golden Triga, απονέμεται σε κάθε διοργάνωση σε μία επιλεγμένη εγκατάσταση στο πλαίσιο Εθνικών συμμετοχών. Τα βραβεία ταξιδεύουν σε πολλές ηπείρους του κόσμου, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποδέχθηκε σχεδόν εκατό δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες από 59 χώρες και περιοχές στο πλαίσιο των δύο κύριων εκθέσεων- φιλοξενώντας περίπου 2.000 καλλιτέχνες.
- Επιμελητής – αρχική ιδέα: Μαρίνα Μαλένη
- Καλλιτεχνική έρευνα-Εικαστική Εγκατάσταση: Μελίτα Κούτα
- Συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος: Χάρης Καυκαρίδης
- Συνεργάτης τέχνης και τεχνολογίας για τα οπτικοακουστικά μέσα: Γιώργος Λάζογλου
- Βίντεο απόδοσης των καλλιτεχνών: Pascal Caron και Μελίτα Κούτα
- Γραφικός σχεδιασμός και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Φίλιππος Βασιλειάδης
- Τεχνική υποστήριξη στην Πράγα: Δώρος Τσολάκης
- Τεχνική υποστήριξη στη Λευκωσία: Τεχνικές υπηρεσίες ΘΟΚ
Το βραβείο παρέλαβε στην Πράγα εκ μέρους του ΘΟΚ η Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου Μαρίζα Παρτζίλη.
Τη δημιουργική ομάδα συνόδευσαν στην Πράγα η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου και το Μέλος του Δ.Σ. Θεοδώρα Σάββα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Πράγα έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας και της δουλειάς για τη δημιουργία της εικαστικής εγκατάστασης, την οποία ανάμεσα σε άλλους παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πράγα Γιώργος Γιάγκου καθώς και ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Πράγα. Την εικαστική εγκατάσταση της Κύπρου επισκέφθηκαν επίσης και οι Πρέσβεις της Ελλάδας, Δανίας, Σλοβενίας, Σαουδικής Αραβίας και Τυνησίας.