Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «The Divinity of Oneness» για το θρησκευτικό μίσος


Την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με φορείς της κοινωνίας των πολιτών

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «The Divinity of Oneness» (Η Θειότητα της Ενότητας) η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2022. 

Πρόκειται για μια παραγωγή του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας (Center for Social Innovation – CSI) και του Κέντρου RESET (Research and Education in Social Empowerment and Transformation) σε συνεργασία με την Filmhouse Pictures, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου  έργου  «PROSECUW» (Protection and Security for Places of Worship) για την προστασία και ασφάλεια στους χώρους λατρείας.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ιστορίες θυμάτων θρησκευτικού μίσους από τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο), και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα γύρω από την άνοδο του μίσους για «τον άλλον», από την έξαρση της λεηλασίας ιερών μνημείων και χώρων λατρείας, αλλά και την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που διακατέχεται από διαθρησκευτικό σεβασμό και ανοχή. 

Όπως ανέφερε κατά την ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε η Παναγιώτα Κωνσταντή, Senior Project Manager του CSI και Συντονίστρια Ευρωπαϊκού του έργου «PROSECUW»: «Ζούμε σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, το γνωρίζουμε, δεν είμαστε ούτε ουτοπικοί, ούτε αφελείς ρομαντικοί. Το έργο μας είναι δύσκολο και σίγουρα γεμάτο προκλήσεις. Είμαστε όμως μια ομάδα, που μέσα από τη δουλειά μας, αλλά και σαν άνθρωποι ο καθένας μας ξεχωριστά, πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία και τη δύναμη του διαλόγου, της συνεργασίας και της εκπαίδευσης, γι’αυτό και όλες μας οι προσπάθειες συγκεντρώνονται σε αυτά, και στο να καταφέρουμε να αγαπήσουμε την ευθύνη». 

Πρόσθεσε ότι «μόνο όταν το καταφέρουμε αυτό θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας, τον δίπλα μας, και το διαφορετικό». «Αν καταφέρουμε αυτά, σε όποιο βαθμό κι αν επιτευχθούν, τότε αυτή θα είναι η πραγματική επιτυχία του έργου μας», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Ελίζα Πατούρη  Διευθύνων Σύμβουλος της  RESET και Συντονίστρια Στρατηγικής Προώθησης του έργου μοιράστηκε την δική της εμπειρία κατά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, κάνοντας λόγο για την ευκαιρία να παρακολουθήσει λειτουργία στο Hala Sultan Tekke, μετά από ευγενική πρόσκληση του Ιμάμη Σακίρ Αλεμτάρ. Συνέχισε λέγοντας ότι άκουσμα του Ιμάμη Σακίρ να μιλάει για συγχώρεση, συμπόνια, υπομονή και αγάπη, «έφερε μια αίσθηση παραδόξου στην πολύ ευρεία σύνδεση της θρησκείας του Ισλάμ και του φόβου», αλλά και του πόσο ακατάλληλα χρησιμοποιείται ο όρος «ισλαμοφοβία» στις μέρες μας.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι ειναι σημαντικό ο κάθε ενας από εμας να αναλογιστεί και να αναγνωρίσει πιθανές προκαταλήψεις που μπορεί να έχει, και στη συνέχεια να δώσουμε χώρο στον διάλογο με τον «άλλο», με το «άγνωστο» με το «διαφορετικό».

Μέσα από μία πολυγωνική προσέγγιση, από θεολογικές, πνευματικές, διανοητικές και πολιτικές οπτικές γωνίες, το ντοκιμαντέρ The Divinity of Oneness πυροδοτεί ένα ταξίδι αυτοστοχασμού, κριτικής σκέψης και μεγαλοψυχίας. 

Στόχος των διοργανωτών είναι το ντοκιμαντέρ να ταξιδέψει εκτός Κύπρου και να προβληθεί και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη.