Πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη στήριξη των ασθενών με καρκίνο του μαστού


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει ότι, κατά το μήνα Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, έχει επιλεγεί για να λάβει επιχορήγηση στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Μέσω του προγράμματος SPARC MBC Challenge (Seeding Progress and Resources for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer Challenge), το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λάβει μέχρι και 25.000 δολάρια παράλληλα με την εκπαίδευση, την καθοδήγηση και την ευκαιρία να συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις για τον καρκίνο για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλες οργανώσεις από όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία SPARC MBC Challenge, που ξεκίνησε το 2015 από την Ένωση Διεθνούς Ελέγχου του Καρκίνου (UICC) σε συνεργασία με την Pfizer Oncology, είναι μια πρωτοβουλία παγκόσμιων επιχορηγήσεων που υποστηρίζει προγράμματα σε όλο τον κόσμο, με στόχο την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και τη μείωση του αριθμού των γυναικών που διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του μαστού σε τοπικό επίπεδο. Μέσω των τριών εκδόσεών της, το SPARC MBC Challenge έχει ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 14.000 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παγκοσμίως και έχει φθάσει σε περισσότερους από 140.000 ανθρώπους μέσω ενημερωτικών εκστρατειών.

«Στην UICC, είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίξαμε το έργο περισσότερων από 50 οργανισμών από πέντε ηπείρους ώστε να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στις κοινότητές τους. Ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται πολύ συχνά σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ενώ γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη ανίχνευση είναι καθοριστική για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Μέσω αυτού του νέου γύρου του προγράμματος SPARC MBC Challenge, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν επίγνωση της ασθένειας, θα ενθαρρυνθούν να ζητήσουν βοήθεια νωρίτερα και ελπίζουμε ότι θα αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη υποστήριξη», δήλωσε η Πρόεδρος της UICC, Πριγκίπισσα Ντίνα Μιράν της Ιορδανίας.

Διεθνής βράβευση πρωτοποριακής πρότασης του Τμήματος Ψυχολογίας και της Ιατρικής Σχολής, από την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου: Έργο “Guiding metastatic breast cancer women after diagnosis: an avatarbased platform

Στην Κύπρο, κατά το έτος 2018, 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού. Πρόκληση για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στη χώρα μας είναι η χάραξη πολιτικής και η αποτελεσματική υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών των ασθενών από τους υπεύθυνους φορείς και από τους παρόχους υπηρεσιών.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδοτούνται πρωτοποριακές προτάσεις, που στοχεύουν να αναδείξουν και να δώσουν λύσεις και υποστήριξη στις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (MKM) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρωτοποριακό έργο με τίτλο “Guiding metastatic breast cancer women after diagnosis: an avatar-based platform” του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου επιλέγηκε για τo βραβείο SPARC MBC Challenge για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου εργαλείου με χρήση avatar που θα παρέχει πληροφορίες σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, θα τις καθοδηγήσει και θα παρέχει σύντομες παρεμβάσεις που θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι γυναίκες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ομάδες εστίασης και να βοηθήσουν στη συνδημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου. Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Δρ. Μαρία Καρεκλά, Δρ. Άγγελος Κασσιανός), της Ιατρικής Σχολής (Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου) και των συνεργατών του Τhe Breast Center of Cyprus, της Europa Donna, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων και  της εταιρείας Silversky3d.

«Μας τιμά βαθιά το γεγονός ότι είμαστε μία από τις έντεκα οργανώσεις σε όλο τον κόσμο που επελέγησαν το 2019 για να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα και να ενταχθούν στο διεθνές δίκτυο SPARC από περισσότερους από 50 οργανισμούς. Είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να αυξήσουμε τον αντίκτυπό μας στη διασφάλιση ότι οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στην Κύπρο θα λάβουν την προσοχή που τους αξίζει», δήλωσε ο Δρ Άγγελος Κασσιανός, ερευνητής και επικεφαλής του έργου.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους και την αιτία για περισσότερους από 600.000 θανάτους παγκοσμίως το 2018. Η ασθένεια μπορεί να είναι μεταστατική, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος όπως πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι και οστά, και είναι το πιο προηγμένο στάδιο της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου: http://www.ucy.ac.cy/psych/en/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα SPARC δείτε εδώ: https://www.uicc.org/case-studies/guiding-metastatic-breast-cancer-women-after-diagnosis-avatar-based-platform