Άρθρο Δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους
Δυο μέρες στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, τόπο καταγωγής του μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου για 46 χρόνια διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών.
Δυο μέρες εθνικής αυτογνωσίας και περηφάνιας.
Ταπεινοί προσκυνητές στη μακεδονική γη κατευοδώσαμε τον ήρωά μας, Γεώργιο Κατσάνη.
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Σιδηροκάστρου, πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή αφιερωμένη στη μνήμη του γενναίου καταδρομέα που έπεσε από εχθρικά πυρά, την 21η Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενος την Κύπρο μας από τους τούρκους εισβολείς
Οι ομιλητές σκιαγραφώντας τη μορφή του Γεώργιου Κατσάνη δεν άφησαν κανένα παρευρισκόμενο ασυγκίνητο. Πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν ένας από τους συμπολεμιστές του ήρωα, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Εμμανουήλ, στάθηκε στο βήμα για να πει λίγα λόγια για τον «πατέρα» του τον Κατσάνη ζητώντας να σταθούν γύρω του όλοι όσοι είχαν πολεμήσει στο πλάι του διοικητή στον προδομένο Άγιο Ιλαρίωνα της Κερύνειας. «Ο Κατσάνης δεν πολέμησε σαν Λεωνίδας. Ο Κατσάνης, πολέμησε σαν Κατσάνης», είπε στον επίλογό του, ο κύριος Εμμανουήλ .
Με τις πρέπουσες τιμές έγινε η κηδεία των ιερών οστών του ήρωα την επόμενη μέρα, 15 Φεβρουαρίου 2020. Δεν θύμιζε καθόλου κηδεία αλλά εορτασμό εθνικής επετείου. Κανένα πρόσωπο δεν ήταν θλιμμένο αλλά όλα ήταν γεμάτα από εθνική περηφάνια. Η σύζυγος του ήρωα Εριφύλη Κατσάνη, οι θυγατέρες του Λίνα και Εύη αλλά και τα εγγόνια του στέκονταν αδάκρυτοι μπροστά στην μικρή λειψανοθήκη, την καλυμμένη με την κυπριακή και ελληνική σημαία.
Από τους οκτώ επικήδειους, αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια της Λίνας Κατσάνη που αλύγιστη κατέθεσε τις λέξεις της για τον αγαπημένο της πατέρα σε έναν ιερό ναό που αποδείκτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που είχε έρθει για να τιμήσει τον ήρωά του.
Μετά την ταφή ακολούθησε μια μικρή εκδήλωση μπροστά στο ηρώο του Γεώργιου Κατσάνη που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Σιδηρόκαστρου.
Μας συγκλόνισε η Ελληνίδα δασκάλα μας ,η Κερυνειώτισσα Ελένη Σιούφτα.
Με λόγο καθαρό και γαλανό απευθύνθηκε στον ήρωα Κατσάνη. Το ποίημα της «Η Κερυνειώτικη», που θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία, άφησε άφωνο το κοινό που την άκουγε.
«Κατσάνη μας,
Μια βροντερή φωνή είναι η Κερυνειώτικη,
που υπενθυμίζει σε κάθε ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ,
πως αν τη σημαία μας την πάρουν οι αέρηδες,
εμείς θα την αντικαταστήσουμε όσες φορές κι αν χρειαστεί,
γιατί
απ’ τη Βεργίνα ως τον Απόστολο Ανδρέα της Καρπασίας
έχουμε αμέτρητους αργαλειούς που θα υφάνουν άλλες»
Δυο μέρες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.
Δυο μέρες ενθύμιο ακριβό από το Σιδηρόκαστρο.
Ο χώρος ο ελληνικός γεννά ήρωες και μας καλεί να φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους.
Μπορούμε;