Από την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
και κάθε Παρασκευή, Σάββατο (20:30) και Κυριακή (18:00)
«Η τρικυμία που δέρνεται μέσα μου έχει σκληρύνει
τη σάρκα μου, μόνο έναν πόνο μπορεί να νιώσει:
την αχαριστία των παιδιών μου!»
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εντάσσει για πρώτη φορά στο ρεπερτόριό του ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του ελισαβετιανού θεάτρου, τον Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το έργο ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Ο Βασιλιάς Ληρ εκθέτει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα απλό οικογενειακό σχήμα. Ένας πατέρας αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την αγάπη και την αφοσίωσή τους. Προδομένος και τυφλωμένος από την ίδια του τη μεγαλομανία, παραδέρνει ταπεινωμένος, στα όρια της παραφροσύνης, και πασχίζει να λυτρωθεί. Μια τραγωδία για την ερημιά της ανθρώπινης ψυχής, τη φύση της εξουσίας, τις έννοιες της ηθικής και του δικαίου, καθώς και για τον κραταιό ρόλο της αγάπης.
Με όχημα τη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις συνδιαλέγεται με τη ζοφερή ιστορία του Ληρ, αναπλάθοντας σκηνικά τον σαιξπηρικό ποιητικό λόγο και προκρίνοντας μια σύγχρονη ατμοσφαιρική διάστασή του. Μαζί του μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών και ηθοποιών, με τον Βαρνάβα Κυριαζή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Αυτή η ιστορία –του Ληρ και του κόσμου που ο ίδιος δημιούργησε– σε ωθεί να αναστοχαστείς πάνω στα ανθρώπινα πάθη, να επανεκτιμήσεις τα όρια της αντίληψής σου. Ανεβάζοντας αυτό το έργο, αναπόφευκτα σκέφτεσαι την ιστορία της ανθρωπότητας, τις τρέχουσες πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις και τις αντίστοιχες ζυμώσεις, τα ρευστά όρια της ηθικής. Θα ήταν χρήσιμος ένας διαφορετικός τρόπος θέασης των πραγμάτων σε ό,τι αφορά τον Βασιλιά Ληρ, μια προσέγγιση μεταφυσική, ενορατική, αφού το ίδιο το έργο μάς προκαλεί να ανιχνεύσουμε το μέλλον, να το προβλέψουμε, κατά κάποιον τρόπο. Ο Βασιλιάς Ληρ μας μιλά για τις χαμένες ελπίδες και τις ψευδαισθήσεις μας, για τη ζωή μας, τη μικρή ζωή μας που πάντα τελειώνει τόσο πρόωρα, τόσο απότομα, και η οποία σπάνια ευθυγραμμίζεται με τις όποιες προσδοκίες ή επιθυμίες μας. Άρα αφορά τα πιο μύχια πάθη μας, τα βάσανα και τις πίκρες που κουβαλά ο καθένας μας· και, συγχρόνως, ό,τι αποτελεί κοινό, οικείο τόπο, παρά τις διαφορές μας σε επίπεδο εμπειριών, εκπαίδευσης, πεποιθήσεων ή ιδεολογίας».
— ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ
Από το σημείωμα του σκηνοθέτη
στο περιοδικό Μάσκα (τχ. 5, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021)
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Μουσική: Martynas Bialobžeskis
Κίνηση-Χορογραφία: Έλενα ΑντωνίουΣχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου
Παίζουν: Ηλίας Ανδρέου, Μαρίνα Αργυρίδου, Χάρης Αττώνης, Ανδρέας Βασιλείου, Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Αναστασία Ζαντή, Μιχάλης Καζάκας, Φώτης Καράλης, Βασιλική Κυπραίου, Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννης Μίνως, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ
Παραστάσεις: Λευκωσία, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 19 Νοεμβρίου 2021
και κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00
και σε περιοδεία στις άλλες πόλεις
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)*