Σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ του Σώματος Εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου


Ολοκληρώθηκε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος συντονισμού ΥΠΕΡΙΩΝ του Σώματος Εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και από την 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Στόχος του συστήματος είναι ο συντονισμός των δυνάμεων του Σώματος Εθελοντών του SupportCY για καλύτερη και πιο αποτελεσματική υποστήριξη των αρμόδιων κρατικών φορέων και υπηρεσιών στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, κρίσεων και άλλων εκτάκτων αναγκών.

Το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ στην πλήρη λειτουργία του θα περιλαμβάνει:

  • Γεωοεντοπισμό όλων των οχημάτων
  • Γεωοεντοπισμό των εθελοντών / τριων (πεζοπόρες ομάδες)
  • Αμφίδρομη επικοινωνία με τους οδηγούς
  • Αμφίδρομη επικοινωνία με εθελοντές / τριες
  • Αποστολή οδηγιών και σχεδιασμού δράσης (σημεία υδροληψίας, οδηγίες ανταπόκρισης κ.α.)
  • Ενημέρωση Συντονιστικού Κέντρου του SupportCY για τη στάθμη του νερού στα πυροσβεστικά οχήματα
  • Επικοινωνία Έκτακτης Ανάγκης

Ελέγχεται κεντρικά από την Βάση Ετοιμότητας Λευκωσίας, ενώ εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο η ομάδα που το διαχειρίζεται, λειτουργεί προωθημένο κέντρο συντονισμού κοντά στην περιοχή του συμβάντος.

Το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Σώμα Εθελοντών του SupportCY από την Frotcom Cyprus, μέσω του ευφυούς συστήματος διαχείρισης στόλων οχημάτων, Frotcom, στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρείας στο Δίκτυο SupportCY.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Frotcom Cyprus, ανάφερε χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας με το SupportCY έχει εξελιχθεί σε μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της κοινοτικής υποστήριξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, εξοπλίσαμε τέσσερα οχήματα για το σύστημα YΠΕΡΙΩΝ με το σύστημα διαχείρισης στόλου Frotcom, το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πραγματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, παραδώσαμε προσωπικές συσκευές παρακολούθησης για την υποστήριξη του Σώματος Εθελοντών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το SupportCY για τη συνεχή βελτίωση και εκπαίδευση του συστήματος, και είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για την υποστήριξη σημαντικών έργων σε συνεργασία με το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του SupportCY για χρήση εξοπλισμών φιλικών προς το περιβάλλον λειτουργεί και το προωθημένο κέντρο συντονισμού του συστήματος ΥΠΕΡΙΩΝ. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία BIONIC Electronics, μέλος του Δικτύου SupportCY από τις πρώτες μέρες δημιουργίας του το 2020, παραχώρησε στο Σώμα Εθελοντών, ένα κινητό σταθμό παραγωγής ενέργειας που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά συστήματα για τη συνεχή τροφοδοσία των αναγκών του ηλεκτρικού ρεύματος για λειτουργία του εξοπλισμού.

Αποτελεσματικότητα και Ασφάλεια για τα μέλη του Σώματος Εθελοντών

Ο Χρίστος Θεοδούλου, Υπεύθυνος του Κλάδου Διοικητής Υποστήριξης του Σώματος Εθελοντών του SupportCY ανέφερε ότι η πολύ προσεκτική δουλειά που έγινε μεταξύ SupportCY και Frotcom στο σχεδιασμό του συστήματος στην βάση πραγματικών αναγκών, αποδείχθηκε και μέσα από τις δοκιμές στην πιλοτική φάση εφαρμογής του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι «Το σύστημα δοκιμάστηκε τόσο σε επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών αλλά και ελλειπόντων ατόμων) στην Κύπρο και στην Ελλάδα, με τα βέλτιστα αποτελέσματα. Σίγουρα, το σύστημα θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται βάση των αναγκών μας στο πεδίο.»

 

Ο Ανδρέας Λεωνίδου, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου του Σώματος Εθελοντών του SupportCY, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων συστημάτων για σκοπούς διαχείρισης μεγάλων κρίσεων και καταστροφών. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Είναι καθοριστικής σημασίας, σε έκτακτη ανάγκη, να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που είναι οι άνθρωποί σου.Ειδικότερα σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ειναι καθοριστικό να γνωρίζεις τις δυνάμεις που έχεις στο πεδίο για αποτελεσματική διαχείριση αλλά και για σκοπούς ασφάλειας. Η λειτουργία του συστήματος δοκιμάστηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα, από την αποστολή της ομάδας στην μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής»