Ο ειδικός που επιμένει ότι ο γάμος κάνει περισσότερο καλό στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Είσαι στη γιορτή ή στα γενέθλια μιας γυναίκας γύρω στα τριάντα ή σαράντα. Ανύπαντρη, χωρίς παιδιά. Μπορεί να είναι η φίλη σου, η αδερφή ή ξαδέρφη σου ή η συνάδελφός σου. Ή μπορεί να είναι ακόμα η δασκάλα σου στη γιόγκα. Όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι οι προθέσεις σου… μη βιαστείς να της ευχηθείς: “του χρόνου τέτοια μέρα να λάμπει στο χεράκι σου μια χρυσαφένια βέρα”. Η πεποίθηση ότι η ζωή της μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη, αν παντρευτεί, δεν είναι σιγουράκι. Μιας και στην πραγματικότητα η ζωή της μπορεί να γίνει πολύ… χειρότερη. Αυτά υποστηρίζει στην The Guardian, ο Paul Dolan, Καθηγητής Ψυχολογίας στο London School of Economics.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των τελευταίων ετών, δείχνουν ότι τα κριτήρια ευτυχίας και επιτυχίας έχουν αλλάξει. Ένας σύζυγος ή ένα παιδί δεν φαίνεται να αποτελούν απαραίτητα δεδομένα για να διασφαλίσουν την ευτυχία μιας γυναίκας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα των ερευνών το μεγαλύτερο επίπεδο ευεξίας, υγείας και ευτυχίας φαίνεται ότι έχουν οι single γυναίκες και όχι οι παντρεμένες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Dolan στο τελευταίο του βιβλίο Happy Ever After, αξιολογώντας στοιχεία από την έρευνα “Τhe American Time Use Survey (ATUS)”. Οι επικεφαλής της έρευνας συνέκριναν τα επίπεδα ευχαρίστησης και δυστυχίας ανδρών και γυναικών που ήταν άλλοι ανύπαντροι, άλλοι παντρεμένοι, άλλοι διαζευγμένοι, άλλοι χωρισμένοι σε διάσταση και άλλοι χήροι.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στο γάμο, τα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι κάνει περισσότερο καλό στους άνδρες, ενώ δεν είναι πάντα ευεργετικός για τις γυναίκες.
Γιατί όμως;
Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει ο Dolan, ο γάμος έχει ηρεμιστική επίδραση στους άνδρες περισσότερο από ότι στις γυναίκες. Εξασφαλίζει στους πρώτους πιο ήρεμο και ασφαλές πλαίσιο, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι. Επιστρέφοντας μάλιστα από την εργασία τους σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι αποφορτίζονται από τις πιέσεις της ημέρας.
Για τις γυναίκες, όμως; Τι ισχύει; Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο φόρτος της οικιακής εργασίας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες, που είναι παράλληλα εργαζόμενες, από ό,τι για τους άνδρες. Η “δεύτερη βάρδια” επομένως – αυτή του σπιτιού – αποδεικνύεται προφανώς πιο εξαντλητική για εκείνες. Επιπλέον με την έλευση των παιδιών η ζωή γίνεται ακόμα πιο πιεστική και με περισσότερες υποχρεώσεις.
Και με τις single τι ισχύει;
Σύμφωνα πάντα με τον Dolan, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι πιο ευτυχισμένες, πιο υγιείς και με τα υψηλότερα ποσοστά ευεξίας γυναίκες, είναι εκείνες που δεν έχουν παντρευτεί και αποκτήσει παιδιά. Η γρήγορη εξήγηση που δίνει ο καθηγητής έχει να κάνει με το αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι single γυναίκες έχουν περισσότερο χρόνο να διαθέσουν στη φροντίδα του εαυτού τους.
Εν κατακλείδι και συμπερασματικά προτείνει: “Αν είσαι άντρας, προτίμησε να παντρευτείς. Αν είσαι γυναίκα, μπορείς και να προσπεράσεις”.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν ακυρώνουν το γεγονός ότι η συντροφικότητα και η μητρότητα είναι εξαιρετικά σπουδαίες εμπειρίες – κατά την άποψή μου οι σπουδαιότερες – που αξίζει να τις ζήσει κάποιος, ανεξάρτητα από το φύλο του, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για πρόσκαιρη ή παντοτινή ευτυχία. Όμως, είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια άποψη.
Πηγή : thriveglobal.gr