Σκηνή 018, “Το κορίτσι που επιμένει”, δόθηκε η πρώτη παράσταση

119

Σκηνή 018

Το κορίτσι που επιμένει

σε κείμενο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική του Διονύση Μπάστα

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Δόθηκε η πρώτη παράσταση την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, η πρώτη παράσταση του έργου «Το κορίτσι που επιμένει», στην Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης στο Θέατρο ΘΟΚ.

Την επίσημη πρώτη παράσταση παρακολούθησαν και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό παιδιά και γονείς, εκλεκτοί καλεσμένοι, καλλιτέχνες και φίλοι του ΘΟΚ.

Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, Το κορίτσι που επιμένει είναι ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Ένα κείμενο που μιλάει και «τραγουδάει» για την αγάπη, το όνειρο, τις δυσκολίες, την τόλμη, την προσπάθεια και, κυρίως, για την επιμονή που οδηγεί στην επιτυχία.

Η Μαρίνα Βρόντη, στην πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα στον ΘΟΚ, συνθέτει ένα όμορφο και πολύχρωμο θέαμα, με στήριγμα τη δημιουργική της ομάδα και την αστείρευτη ενέργεια έξι ταλαντούχων νέων ηθοποιών, που τραγουδούν και χορεύουν, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους πάνω στη σκηνή.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

To κορίτσι που επιμένει είναι ένα ταξίδι για να κατακτήσει κάποιος το αδύνατον, αυτό που πιστεύει πως έχασε. Είναι η ελπίδα που σου δίνει η δύναμη της αγάπης. Ένα ταξίδι στη μυθολογία, στο παραμύθι και στην αλήθεια της αγάπης. Μια μέρα οι παραμυθάδες του χρόνου αποφασίζουν να πουν τη δική του ιστορία. Την ιστορία για το κορίτσι που έχασε το αγόρι της. Και που αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι τον Κάτω Κόσμο για να ζητήσει από τον Πλούτωνα να της το επιστρέψει, πείθοντάς τον όχι μία αλλά δύο φορές. Γιατί το κορίτσι δεν τα παρατάει. Δεν σταματά να τραγουδάει και να χαμογελάει όσα εμπόδια και να βρει στο δρόμο του. Μια περιπέτεια… για το πώς η ελπίδα μπορεί να σε φτάσει ως την άκρη της γης, κάτω από αυτήν αλλά και πάνω, ψηλά, με τα χέρια και φτερά σου ανοιχτά, τα φτερά που σου έδωσε η επιμονή σου σ’ αυτό που πίστεψες. Ελάτε να δείτε πώς ένα βαγόνι τρένου μπορεί να γίνει αερόστατο, πώς ένα κορίτσι κατάφερε αυτό που έμοιαζε αδύνατον να γίνει. Μαρίνα Βρόντη

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που μεγαλώνουν μαζί, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Η μέρα του γάμου τους είναι γιορτινή, γεμάτη γλέντι, χορό, τραγούδι και πολλούς καλεσμένους. Είναι εκεί και οι Θεοί: η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος και o Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας όμως ζηλεύει την αγάπη των δύο παιδιών και χαλάει τον γάμο στέλνοντας ένα φίδι που δαγκώνει το αγόρι και το οδηγεί στον Κάτω Κόσμο. Με την προτροπή και τη στήριξη των υπόλοιπων Θεών, το κορίτσι ξεκινάει να βρει το αγόρι, για να το φέρει πίσω στη Γη. Η διαδρομή του κοριτσιού είναι περιπετειώδης, γεμάτη εμπόδια και δυσκολίες, αλλά και αστείες συναντήσεις με μυθικά πρόσωπα. Με δυναμισμό, πείσμα και επιμονή καταφέρνει να εκπληρώσει τον στόχο της, γοητεύοντας με τη φωνή της τον Κέρβερο, κερδίζοντας τη συμπάθεια της Περσεφόνης και πείθοντας στο τέλος τον Πλούτωνα να της επιστρέψει τον αγαπημένο της.

Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Γεννήθηκε το 1978. Κατάγεται από τη Χίο αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά και Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι. Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτική, Ασφάλεια και Ολοκλήρωση στα Βαλκάνια στο UCL του Λονδίνου και στο Πολιτιστικό Management στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έχουν εκδοθεί τέσσερις συλλογές με ποιήματά του: Αιμοσφαίριο του ουρανού (Αχαϊκές Εκδόσεις, 1998), Μικρές μπαλάντες γι’ απόψε (εκδόσεις Λιβάνη, 2003), Το σκοτεινό αγγελάκι και το δέντρο (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2007), Σονέτα για τα χείλη σου (Εκδόσεις Anima Libri, 2014) καθώς και το μακροσκελές ποίημα Μικρή Πατρινή Σερενάτα (Εκδόσεις Το Δόντι, 2015). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες (στα πλαίσια του Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006).

Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα θεατρικά έργα Πούπουλα, Το σκυλί του Ωρίωνα, Το χώμα λερώνει, Το κορίτσι που επιμένει, Η απόχη, Δυό χαρταετοί στη νύχτα και Πάσπαργος. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του θεατρικού έργου Δεν είναι αλήθεια.Τέλος έχει γράψει το θεατρικό έργο Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια.

Σκηνοθέτησε επίσης το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κάββουρα Πατρίτσια υπάρχει, καθώς και τις παραστάσεις: Το φιλί ανάποδα, Τα θαύματα θυμώνουν αν δεν τα πιστεύεις και Το κρυφό ευαγγέλιο, στις οποίες έπαιξε και ως ηθοποιός. Σκηνοθέτησε, ακόμα, τις παραστάσεις Ποιητές επί σκηνής, Ιστορία για δύο του Φίλιπ Ρίντλει (2013), Μπλάνκο του Κωνσταντίνου Μάγνη, Κώστας Καρυωτάκης – Το ημερολόγιο ενός πνιγομένου, Σαράντα Πέντε Γιάννηδες του Κωνσταντίνου Μάγνη, Μεξικό του Κωνσταντίνου Μάγνη, Eroica του Κοσμά Πολίτη καθώς και την performance Να Θυμάμαι, Να Γιορτάζω. Ως ηθοποιός έχει παίξει ακόμα στις παραστάσεις Η βαλίτσα και Η κότα. Τέλος, έχει γυρίσει την ταινία μικρού μήκους Θέλω να πάρω κάτι από τα χέρια σου (βασισμένη στην ποίηση του Δημήτρη Κάββουρα).

Διευθύνει το θέατρο act στην Πάτρα.

Διονύσης Μπάστας

Ο Διονύσης Μπάστας γεννήθηκε το 1980 στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Πατρών. Το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μουσική. Απόφοιτος του Πρωτότυπου Ωδείου του Ε. Κορδομπούλη (Πιάνο- Θεωρητικά-ενορχήστρωση/ενοργάνωση). Από το 1995 έως και σήμερα, υπήρξε μέλος στην «Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων» της Πάτρας (Μαντόλα), καθώς και των συγκροτημάτων Stargazer, Abbie Gale και Raining Pleasure (Μπάσο-Πλήκτρα-Φωνή). Από το 2004 ίδρυσε τη δική του επιχείρηση «NoiseBox Studio» στην οποία δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα ως παραγωγός-ηχολήπτης στην εγχώρια μουσική σκηνή και δισκογραφία. Από το 2003 δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του Θεάτρου κάνοντας παραγωγή και μουσική διδασκαλία για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Θέατρο act αλλά και για πολλές θεατρικές ομάδες, καθώς και μουσική σύνθεση στα θεατρικά έργα : Χάιντη, Πατρίτσια Υπάρχει, Έντα Γκάμπλερ, Μουσική για χοροθέατρο, Αυτόχειρας, Η Απόχη, Μπλάνκο, Γιαννούλα, Το κρυφό Ευαγγέλιο, Άστρα να πάνε, Ερόικα, Πάσπαργος, Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά, Το κορίτσι που επιμένει (musical), Μην κοιτάς το φεγγάρι (musical), Δυο χαρταετοί στη Νύχτα (musical).

Μαρίνα Βρόντη

Σπουδές: Υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη. Ακολούθως φοίτησε στο «Studio υπό το 0» του Νίκου Καραγέωργου.  Παράλληλα συνεργάστηκε  ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις με τους σκηνοθέτες Ν. Καραγέωργο, Α. Τσιτσιόπουλο, Γ. Νέζη, Π. Ζούνη, Ε. Θωμοπούλου, Φ. Μακρή, Κ. Γκουλιώνη, Δ. Κομνηνό, Τ. Τζαμαργιά, Μ. Τίγκιλη, Μ. Ζήρα, Χ. Ζάνο, Σ. Κοτσίκο, Τ. Τάτση, Σ. Δρουσιώτη, Ε. Κακαθύμη, Γ. Χριστοδούλου, Α. Παπαλαζάρου, Ν. Νικολαίδη, Μ. Θεοχάρους, Μ. Κυριάκου, Α. Γραμματικόπουλο, Α. Αραούζο, Π. Λάρκου, Κ. Σιλβέστρο, Λ. Λοϊζίδη. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες/θέατρα «Γκολ!», «Τσούκου-Τσούκου», «Πηγή», «Srudio υπό το 0», «Φτωχολογιά», Φανταστικό Θέατρο, Αlpha Square,  ΕΘΑΛ, ΘΟΚ, Θέατρο Τσέπης κ.ά.

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα Καθαρεύουσα και άλλοι άδηλοι πόροι, Παλιά ΚαπέλαΟρφανά, Κύκλωπες και Βατραχάκια, Πείνα, και Το παιχνίδι της σφαγής. Το πρώτο της θεατρικό έργο Καληνύφτα ανέβηκε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου σε σκηνοθεσία Α. Γραμματικόπουλου στα πλαίσια Πολιτιστικό Παράθυρο Πάφος 2013. Έχει συγγράψει τρία θεατρικά έργα με το Βαλεντίνο Κόκκινο το Reunion. Ιts my Party! στα πλαίσια του Popup Festival (σκην. Μ. Ζήρα) , Το Τρίο του Porto Sueno και Σοκολατοπεριπέτειες (σκην. Μ. Κακουλλή). Με τον Β. Κόκκινο έχει επίσης διασκευάσει για το θέατρο το βιβλίο του Α. Γεωργίου Ένα Αλπούμ Ιστορίες (Θεατρική Ομάδα Μ. Κακουλλή). Με τον Α. Γραμματικόπουλο έχει διασκευάσει το έργο Η Kόρη μου η Σοσιαλίστρια του Α. Σακελάριου (ΘΟΚ). Διασκευή έκανε επίσης και το έργο του Ν. Μακιαβέλι Μανδραγόρας (ΕΘΑΛ). Από το 2010 διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους στο θεατρικό εργαστήρι της ΕΘΑΛ.

Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τον ΑΝΤ1 Ελλάδος, AΝΤ1 Κύπρου, ΡΙΚ 1 και MEGA. Το 2016 προτάθηκε για βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου από το ΘΟΚ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Χορογραφία-Κίνηση: Χλόη Μελίδου

Μουσική διδασκαλία: Ελεονώρα Ρούσσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτιδος: Μυρτώ Κουγιάλη

Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου,

Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Παραστάσεις

Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

κάθε Κυριακή, 10.30

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717  www.thoc.org.cy

Τιμή εισιτηρίου: €6