Μια συνεργασία μεταξύ πέντε χωρών της Ευρώπης, φέρνει κοντά οργανισμούς από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο «Αναπτύσσοντας προηγμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση με βάση την Τεχνολογία Έξυπνων Ενεργειακών Δικτύων» και με το ακρωνύμιο MOST (Master Εducation Smart Technology). Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε €441.833,00 και η χρηματοδότηση του Πανεπιστήμιου Κύπρου ανέρχεται σε €83.855,00.
Το έργο συντονίζει το Πανεπιστήμιο του Cagliari στην Ιταλία, ενώ συμμετέχουν ως εταίροι, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Deloitte Κύπρου, η Γερμανική εταιρεία WIP Renewable Energies, το Πανεπιστήμιο Hochschule Ulm στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και το L’Ecole Nationale de Superieure des MINES de Paris στη Γαλλία.
Κύριος στόχος του έργου MOST είναι η προώθηση της εκπαίδευσης σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τομέα της «έξυπνης» ενέργειας με την ανάπτυξη ενός καινοτόμου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Tεχνολογίες Έξυπνων Ενεργειακών Δικτύων (Smart Grid) που θα προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό τον τομέα. Μέσω του καινοτόμου Μεταπτυχιακού Προγράμματος, θα ενισχυθεί η προσφορά των υψηλής ποιότητας δεξιοτήτων και ικανοτήτων για σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Σχετικά με το Mεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Μάστερ:
Το MOST είναι ένα νέο και ιδιαίτερα φιλόδοξο διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών επιπέδου Μάστερ, που θα προσφέρεται από κοινού από τρία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια – το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Cagliari στη Σαρδηνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα καλύπτει όλες τις πτυχές της ολοκλήρωσης του έξυπνου δικτύου (αγορά, πολιτική, μοντέλα, τεχνολογίες κ.λπ.), επιτρέποντας έτσι στους φοιτητές να αναπτύξουν υψηλής ποιότητας δεξιότητες και ικανότητες που είναι σχετικές με την αγορά. Σημαντικές καινοτομίες του εν λόγω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι η χρήση τριών «ζωντανών/δυναμικών» εργαστηρίων (Living Labs), καθώς και εικονικών εργαστηρίων στα έξυπνα δίκτυα, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών.
Κατά τη διάρκεια των τριών εξαμήνων, θα δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να απασχοληθούν μέσω πρακτικής άσκησης, και να εκπαιδευτούν στον τομέα και σε τεχνολογίες έξυπνων δικτύων, από τα θεμελιώδη στοιχεία της λειτουργίας δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, στις τεχνολογίες επικοινωνιών, δικτύων και την κυβερνοασφάλεια. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και στα τρία συμμετέχοντα Πανεπιστήμια, ενθαρρύνοντας τις ανταλλαγές φοιτητών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδο του Έργου και να ενημερωθούν περισσότερα σχετικά με το νέο αυτό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην ιστοσελίδα: https://smartgridsmaster.eu/