Η Μαριλένα Αχιλλέως συστήθηκε στο κυπριακό κοινό το 2024 με το θεατρικό της έργο «Κολιέ από Μαργαριτάρια». Το 2025 επιστρέφει ξανά με το εκπληκτικό θεατρικό έργο «Je Suis Malade».
Μαριλένα, πες μου πως προέκυψε η απόφαση να γράψεις ένα έργο για τη Δαλιδά;
Μετά την επιτυχία του θεατρικού έργου «Κολιέ από Μαργαριτάρια», όπου σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε ο Ανδρέας Τηλεμάχου, δέχτηκα και πάλι πρόταση από το θέατρο Ανεμώνα, να γράψω ένα έργο εμπνευσμένο από την πολυτάραχη ζωή της τραγουδίστριας Δαλιδά. Και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά.
Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεσαι με το θέατρο Ανέμωνα. Πως νιώθεις γι’ αυτό;
Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Η συνεργασία μου με το θέατρο Ανεμώνα, για δεύτερη χρονιά, είναι μια ευτυχής συνέχεια, μετά την πρώτη συνεργασία μας το 2024. Ο Ανδρέας Τηλεμάχου και ο Μαρίνος Ξενοφώντος, με εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία που μου δίδαξε αρκετά πράγματα.
Πες μας λίγα λόγια για το νέο θεατρικό σου έργο.
Tο θεατρικό μου έργο «Je Suis Malade», το οποίο σκηνοθετεί ο Ανδρέας Τηλεμάχου, είναι εμπνευσμένο απ’ την πολυτάραχη ζωή της σπουδαίας τραγουδίστριας Δαλιδά και είναι βασισμένο τόσο σε αληθινά γεγονότα όσο και στοιχεία μυθοπλασίας. Η επιλογή του έργου και η παράσταση είναι μια απόδοση τιμής, σε μια μυθική γυναίκα η οποία σημάδεψέ τη Γαλλική κουλτούρα με την εικόνα και τη μουσική της. Η Άντρεα Δημητρίου που ενσαρκώνει τη Δαλιδά, όσο και το υπόλοιπο καστ, κλήθηκαν και κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα, να μεταφέρουν στη σκηνή τη ζωή ενός μύθου, γιατί αυτό ήταν η Δαλιδά. Πάντα με την καθοδήγηση του Αντρέα, δουλέψαν όλοι πολύ και σκληρά και κατάφεραν να αποδώσουν τη συναισθηματική και ψυχολογική πολυπλοκότητα του κάθε χαρακτήρα στη σκηνή. Είναι μια παράσταση που έχει χρώμα, μουσική, χορό, τραγούδι, συγκίνηση και σίγουρα αξίζει να τη δει κανείς. Να πω, πως οι παραστάσεις στην έδρα του θεάτρου είναι κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00. Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια online από τη Soldout tickets και κρατήσεις μπορούν να γίνουν στο τηλ: 70007721.
Πως εμπνεύστηκες τον τίτλο του έργου;
Ο τίτλος του έργου «Je Suis Malade», που σημαίνει είμαι άρρωστη, είναι παρμένος από το ομότιτλο τραγούδι της Δαλιδά, που μιλάει για τον καταραμένο έρωτα. Αυτόν τον έρωτα ο οποίος την «ανέστηνε» και τη «σκότωνε» κάθε φορά που τον βίωνε. H ερμηνεία της Δαλιδά είναι καθηλωτική. Η φωνή της φέρει μια τέτοια συναισθηματική φόρτιση που είναι αδύνατον να μην συγκινήσει τον οποιονδήποτε. Η Δαλιδά πονάει στη σκηνή, η κάθε νότα για εκείνη είναι ένας σπαραγμός, η κάθε κίνηση στο σώμα της θρηνεί μαζί της. Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτυπώνει απόλυτα τον πόνο που ένιωθε η ίδια μέσα της και η ερμηνεία της δε θα ξεπεραστεί ποτέ. Το «Je Suis Malade» ανήκει στη Δαλιδά, το «Je Suis Malade» είναι η ίδια η Δαλιδά, γι’ αυτό και επιλέγηκε ως τίτλος.
Και στα δυο έργα σου σκηνοθέτης ήταν ο Ανδρέας Τηλεμάχου. Ο τρόπος σκηνοθεσίας σε βρήκε σύμφωνη με το πώς εσύ οραματίστηκες τις παραστάσεις σου;
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αντρέα Τηλεμάχου, και ο τρόπος σκηνοθεσίας με βρήκε απόλυτα σύμφωνη. O Ανδρέας είναι βετεράνος στο χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του και σε αυτό ταιριάζουμε πολύ, γιατί είναι κάτι που κι εγώ απαιτώ από τον εαυτό μου. Τη στιγμή που θα του παραδώσω το έργο μου, είμαι απόλυτα σίγουρη πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Τι είναι αυτό που κρατάς από τη συνεργασία σου με το θέατρο Ανεμώνα;
Μου βάζεις δύσκολά τώρα γιατί είναι πολλά. Ο Ανδρέας και ο Μαρίνος, όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, είναι αυτοί που, πρώτοι, μου έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο κοινό και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Με εμπιστευτήκαν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Είναι δυο καλλιτέχνες που τολμούν, πολεμούν για το θέατρο και βάζουν πάνω απ’ όλα το κοινό και τους συνεργάτες τους. Τόσο ο Αντρέας όσο και ο Μαρίνος υπήρξαν δάσκαλοι για μένα. Έμαθα πάρα πολλά μέσα από τη συνεργασία μας, τα οποία θα κρατήσω ωσάν φυλακτό.
Υπήρξαν κάποιες προκλήσεις που αντιμετώπισες ως συγγραφέας θεατρικών έργων;
Πάντα υπάρχουν οι προκλήσεις. Μερικές από αυτές, είναι το άγχος της δημιουργίας, που μπορεί να οδηγήσει στην απουσία έμπνευσης. Είναι ο οικονομικός περιορισμός στις παραγωγές που επηρεάζουν αρκετά το κείμενο και την απόδοση του στη σκηνή, όπως και οι απαιτήσεις του κοινού το οποίο έχει υψηλές προσδοκίες. Οι θεατές αναζητούν παραστάσεις που έχουν να τους προσφέρουν κάτι, να τους προβληματίσουν, να τους συγκινήσουν ή να τους κάνει να γελάσουν κ.ά. Το κοινό δε θα σου πει ποτέ ψέματα, δε θα σου χαϊδεύει τ’ αυτιά, ούτε πρόκειται να εκθειάσει κάτι που δεν του αρέσει. Μέσα σε όλα αυτά και την προσωπική μου αναγκαιότητα για ανανέωση και εξέλιξη της γραφής μου, προσπαθώ να βρω μια ισορροπία διατηρώντας το προσωπικό μου στυλ.
Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην πρόσφατη βράβευσή, της ποιητικής σου συλλογής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό κ.π Καβάφη το 2024. Είναι η δεύτερη ποιητική σου συλλογή που βραβεύεται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Ναι. Το 2022 η ποιητική μου συλλογή «Συναισ(θήματα)» πήρε το βραβείο ΜΙΜΝΕΡΜΟΣ. Το 2024 η ποιητική μου συλλογή «Ρόδο της Ιεριχούς», έλαβε το βραβείο «ΑΝΥΤΗ» και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Η ποίηση για μένα κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι στη δημιουργία, το οποίο εντάσσω ακόμη και στα θεατρικά μου έργα.
Προτού σε αποχαιρετήσω θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.
Samuel Beckett
Μαριλένα σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.