Τα λουλούδια «ακούν» τις μέλισσες να πλησιάζουν και γλυκαίνουν το νέκταρ τους για να τις προσελκύσουν


Ακόμα και τις πιο ήσυχες μέρες, ο κόσμος είναι γεμάτος ήχους: πουλιά που τιτιβίζουν, ο άνεμος που περνά μέσα από τα δέντρα και τα έντομα που βουίζουν. Τα αυτιά τόσο των θηρευτών όσο και των θηρευμάτων στη φύση είναι ενεργοποιημένα για την επιβίωσή τους.

Ο ήχος είναι ένα τόσο ουσιαστικό στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης που ώθησε την ερευνήτρια Lilach Hadany να αναρωτηθεί: Κι αν δεν ήταν μόνο τα ζώα που μπορούν να αισθανθούν τον ήχο; Κι αν μπορούν και τα φυτά να τον αντιληφθούν; Τα πρώτα πειράματά της εστίαζαν σε αυτή την υπόθεση και έδειξαν ότι τα φυτά πράγματι μπορούν να ακούσουν, κάτι που αποκαλύπτει ένα πραγματικά εξελικτικό πλεονέκτημα.

Η ερευνητική της ομάδα ερεύνησε την πρίμουλα ή αλλιώς πασχαλίτσα, και βρήκε ότι αυτό το λουλούδι αντιλαμβανόταν τις δονήσεις των φτερών από τις μέλισσες και στη συνέχεια αύξανε προσωρινά τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ του. Ως εκ τούτου, τα λουλούδια ήταν σαν να είχαν «αυτιά», αντιλαμβανόμενα συγκεκριμένες συχνότητες από τα φτερά των μελισσών και απομονώνοντας ταυτόχρονα άσχετους ήχους, όπως του ανέμου.

Για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα εξέθεσε τα λουλούδια σε 5 συνθήκες: σιωπή, ήχους μελισσών, ήχους παραγόμενους από υπολογιστή σε χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Τα φυτά που βρίσκονται σε συνθήκη ησυχίας δεν παρουσίασαν καμία σημαντική αύξηση στη συγκέντρωση σακχάρου στο νέκταρ. Το ίδιο συνέβη και με τα φυτά που είχαν εκτεθεί σε υψηλές συχνότητες και μεσαίες συχνότητες.

Αλλά για τα φυτά που εκτέθηκαν σε ηχογραφήσεις μελισσών και σχετικά χαμηλών σε συχνότητα ήχων, η τελική ανάλυση αποκάλυψε μια απροσδόκητη απόκριση. Μέσα σε 3 λεπτά έκθεσης από αυτές τις καταγραφές, η συγκέντρωση σακχάρων στα φυτά αυξήθηκε από το 12-17% έως το 20%.

Αυτή η αλλαγή συμβαίνει για να προσελκύει περισσότερα έντομα, αυξάνοντας τις πιθανότητες διασταυρούμενης επικονίασης. Πράγματι, στις μελέτες πεδίου, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι επικονιαστές (όπως οι μέλισσες) ήταν 9 φορές πιο πιθανό να βρίσκονται σε φυτά που πριν είχε επισκεφθεί ένα άλλο έντομο.

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ