Τελετή Αποφοίτησης 2020/2021 της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Καθ. Ηλίας Μόσιαλος: «Θα ήθελα να σας συγχαρώ ιδιαίτερα διότι κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας καταφέρατε να αποφοιτήσετε από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Τιμώντας τις απόφοιτες και τους απόφοιτούς του και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα κατά της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό διαδικτυακά ο πρώην Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδος Καθηγητής στο London School of Economics και Imperial College, Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Καθ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην πρωτοφανή πανδημία λέγοντας ότι επέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες, αναστάτωσε τις οικονομίες του κόσμου, και αύξησε την ανεργία και τον εξωτερικό δανεισμό των περισσοτέρων χωρών. «Χρειάζεται να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη και συνάμα να κτίσουμε συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας αντάξια των προσδοκιών μας. Η πανδημία βρήκε απροετοίμαστη την παγκόσμια διακυβέρνηση. Σε επίπεδο Ευρώπης χρειαζόμαστε μια διαφορετική διακυβέρνηση σε επίπεδο υγείας, κάτι προς το οποίο κινείται ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήδη εξήγγειλε τον Ενιαίο Χάρτη των Δεδομένων στον τομέα της υγείας, πεδίο δόξης λαμπρόν για τους απόφοιτους της Σχολής σας στην Πληροφορική, Μηχανική, Φαρμακευτική, κλπ. Τα επιδημικά φαινόμενα αναμένεται να επιταθούν λόγω των μεταναστευτικών φαινομένων που συμβαίνουν στον πλανήτη. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε την επέκταση μεγαλουπόλεων, καθώς και τη δημιουργία 50 νέων μεγαλουπόλεων, με άναρχη ανάπτυξη και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και με εκρηκτικές συνθήκες στη δημιουργία νέων επιδημικών φαινομένων. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε την αλλαγή». Συνέχισε σημειώνοντας ότι οι βόρειες χώρες θα πρέπει να έρθουν αρωγοί στις φτωχότερες χώρες και θα πρέπει να περάσουμε σε διαφορετικές εργασιακές δομές στις οποίες θα κάνουμε καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, των μεγάλων δεδομένων, της τηλεργασίας και της τηλεϊατρικής, πεδίον δόξης λαμπρόν για την εργοδότηση και εξειδίκευση των αποφοίτων της Σχολής. «Σε ένα καλό σύστημα υγείας χρειάζονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί, ειδικοί στην πληροφορική και την μηχανική, που μπορεί να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο με την επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη για την μελλοντική ανάπτυξη των συστημάτων υγείας», κατέληξε ο Καθ. Μόσιαλος.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους αποφοίτους ο Καθ. Μόσιαλος είπε: «Το πεδίον είναι λαμπρόν για σας γιατί η δική σας γενιά έχει μεγάλη πρόσβαση σε τεχνολογίες, σε γνώσεις και σε δεξιότητες. Η γνώση μπορεί να είναι πιο ολοκληρωμένη αλλά είναι και πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια… Θα πρέπει να τολμάτε στη ζωή σας, να παίρνετε ρίσκα, να αναζητάτε το καινούριο, να αναζητάτε την αλήθεια. Τολμήστε το, ο κόσμος σας περιμένει, ο κόσμος είναι δικός σας, ο πλανήτης θα αλλάξει – αυτό που πρέπει να φροντίσετε είναι να αλλάξει προς το καλύτερο για να έχουμε δικαιότερες και πιο ισότιμες κοινωνίες και εσείς να αισθάνεστε ότι είστε πιο ισότιμοι σ’ ένα καλύτερο και πιο προστατευμένο πλανήτη».

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, καθώς και στα 250-300 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου από το Times Higher Education Young University Rankings 2021.

Αναφερόμενος στην Στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Πρύτανης Πουγιούτας ανέλυσε εν συντομία τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικά, κατά τη δεκαετία 2020-2030, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας, προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, ο Πρύτανης Πουγιούτας ευχήθηκε όπως αποτελέσουν τους κύριους συντελεστές στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. «Εύχομαι να ενδιατρίψετε στα θέματα αυτά και να εξειδικευτείτε, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και αγκαλιάζοντας τη δια-βίου μάθηση. Εύχομαι επίσης όπως εργαστείτε με αποφασιστικότητα, για την επίτευξη των δεκαεπτά Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης, έτσι ώστε να μετατρέψουμε τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό και ειρηνικό μέρος, χωρίς ανισότητες και αδικίες, χωρίς πείνα και φτώχεια, με στόχο την καλή υγεία και ευεξία για όλους. Τέλος, ας μη ξεχνούμε ποτέ, ότι είμαστε και θα πρέπει να παραμείνουμε επιστήμονες, πιστές και πιστοί στην επιστημονική αλήθεια και όχι παπαγάλοι και εκφραστές μη τεκμηριωμένων θέσεων, ειδικά όταν δεν έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη. Αν εμείς οι επιστήμονες δε ταχθούμε να φυλάττουμε Θερμοπύλες, τότε ας μη ζητούμε ευθύνες για την παραποίηση της αλήθειας και όλα τα κακά επακόλουθα. Ας μη μας γεμίζει λοιπόν τα μυαλά η δημοσιότητα που απρόσκοπτα μας δίνουν τα κοινωνικά δίκτυα μετατρέποντάς μας σε μίνι διασημότητες στα μάτια ατόμων που παθητικά δέχονται και πιστεύουν οτιδήποτε διαβάζουν», κατέληξε ο Πρύτανης Πουγιούτας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμων και Μηχανικής, Δρ Γιώργος Γρηγορίου, εξήγησε πως η επιτυχής διεξαγωγή των μαθήματων με διαδικτυακό/υβριδικό τρόπο, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και το εαρινό εξάμηνο του 2021, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προϋπάρχουσα τεχνολογική υποδομή, την εμπειρία διεξαγωγής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τον ζήλο που επέδειξαν οι διδάσκοντες και οι φοιτητές. 

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, που συμπληρώνει 14 χρόνια ζωής, προσφέρει 31 προγράμματα σπουδών (13 σε προπτυχιακό επίπεδο, 11 σε μεταπτυχιακό  και 7 σε διδακτορικό) τα οποία παρακολούθησαν φέτος περισσότεροι από 1,850 φοιτητές και φοιτήτριες. Ακόμα τόνισε πως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η  Σχολή  ξεκίνησε να προσφέρει εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα σε μοναδικούς τομείς, όπως η Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις, η Επιστήμη Δεδομένων (Data Science), και η Πληροφορική με τρεις κατευθύνσεις: (α) Ασφάλεια Κυβερνοχώρου, (β) Κινητά Συστήματα, και (γ) Τεχνολογίες Αλυσίδας Συστοιχιών (Blockchain). Ανέφερε επίσης ότι, κατά την ίδια περίοδο, ξεκίνησαν προγράμματα σπουδών σε τομείς οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του ενδιαφέροντος, φέροντας ως παράδειγμα το προπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης Δεδομένων (Data Science) το οποίο, μαζί με το πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, είναι τα πρώτα και μοναδικά προπτυχιακά προγράμματα στους κλάδους αυτούς στην Κύπρο. 

Ο Δρ Γρηγορίου, απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους απόφοιτους, επεσήμανε πως: «Η απόκτηση γνώσεων δεν τελειώνει με την απόκτηση πτυχίου. Καθώς ο σημερινός κόσμος και η γνώση αλλάζουν συνεχώς, η μάθηση πρέπει να είναι δια βίου για να παραμείνει έγκυρη. Σας ενθαρρύνω να γίνετε ενεργοί πολίτες, να ενημερωθείτε για την κατάσταση των δημοσίων υποθέσεων στη χώρα σας και τον κόσμο, να λάβετε θέση για διάφορα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά, να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να πολεμήσετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση. Πιστέψτε στην αλλαγή. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί από λίγα αφοσιωμένα και αποφασισμένα άτομα. Ο μόνος πραγματικός εχθρός είναι η απάθεια». 

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.